«Τα ερωτήματα για την τραγωδία είναι αμείλικτα και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες.»

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Δημήτρη Οικονόμου και του Άκη Παυλόπουλου, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, για να συζητήσουμε την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Στην τοποθέτηση μου, επεσήμανα ότι:

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε οτιδήποτε αυτές τις στιγμές, αυτό που ζούμε είναι μια εθνική τραγωδία. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, στα νέα παιδιά που έφυγαν τόσο άδικα, στους τραυματίες που ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα καλά.

Νομίζω ότι αυτό που πλανάται στη σκέψη όλων μας είναι το «γιατί;». Για ποιο λόγο έπρεπε το 2023 και ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες με τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας να χρησιμοποιεί χειροκίνητα συστήματα διαχείρισης ακόμη;

Μόλις χθες ο εκπρόσωπος της Ε.Ε δήλωσε ότι έχουν εκταμιευθεί 700 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μας δικτύου και εν τούτοις έχουμε ένα άθλιο σιδηροδρομικό δίκτυο- το χειρότερο στην Ευρώπη – με την θλιβερή πρωτιά των περισσοτέρων θυμάτων ανά χιλιόμετρο.

Τώρα είναι ώρα πένθους, ακόμα θρηνούμε τα θύματα της σύγκρουσης. Όμως τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Γιατί θα πρέπει να χάνονται ζωές και εκ των υστέρων να κάνουμε τα απαραίτητα;

Μετά από μια τέτοια τραγωδία θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Βεβαίως και ήταν διαχρονικές οι παθογένειες, η Κυβέρνηση όμως έχει ευθύνες που δεν μπορεί να αποποιηθεί κρυπτόμενη πίσω από την διαχρονικότητα του προβλήματος και το ανθρώπινο σφάλμα.

Όμως το ζητούμενο είναι πώς δεν θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να καταπολεμήσουμε την παθογένεια της μικροκομματικής εκμετάλλευσης όλων των θεμάτων, και να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα. Αλίμονο αν όλα τα κόμματα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την σύσταση Επιτροπής για την διερεύνηση της τραγωδίας, ανεξάρτητα από το πως ονομαστεί, η ουσία είναι να κάνει σωστά, ανεξάρτητα και γρήγορα την δουλειά της, να αποτελείται από σοβαρά και ανεξάρτητα στελέχη που θα απαντήσουν στο τι δεν πήγε καλά, τι πρέπει να διορθωθεί. Ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα και η Δικαιοσύνη, που επίσης έχει επιληφθεί, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε 5 με 6 χρόνια, όπως έγινε στο Μάτι, για να αποδοθούν ευθύνες.

Αλλά να μην μείνουμε μόνο εκεί, θα πρέπει η Κυβέρνηση να θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου. Γιατί πως θα μπορέσει να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, όταν η εμπιστοσύνη των πολιτών για την ασφάλεια του δικτύου έχει κλονιστεί; »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s