«Η αποτροπή της εισόδου στην Βουλή εγκληματικών οργανώσεων, ο Κασιδιάρης και η αποκρουστική παρέα του δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση.»

Ομιλία στην Ολομέλεια 08.02.2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική ρύθμιση που σχετίζεται με ένα μείζον θέμα Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία μας έχει χρέος να αντιμετωπίσει ένα ορατό κίνδυνο. Η εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» είναι πολύ νωπή όπως νωπά παραμένουν και τα αισθήματα ντροπής από την προκλητική παρουσία των νεοναζιστών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το αμετανόητο «αντισυστημικό» ακροδεξιό ακροατήριο απειλεί να βρει, στο πρόσωπο του Κασιδιάρη, ένα νέο κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπείο, αξιοποιώντας και τις κερκόπορτες του Συντάγματος, της δικαιοσύνης και του εκλογικού νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε πρώτο καθαρά και αταλάντευτα απέναντι στο «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή.

Δεν ψαρέψαμε ποτέ σε θολά νερά μιλώντας για σοβαρή και μη σοβαρή Χρυσή Αυγή, για ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους. Είμαστε το πρώτο κόμμα που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε εγκαίρως κι επανειλημμένως την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή.

Εμείς συνεπώς θα θέλαμε να έχει ήδη ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση.

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα λίγο πριν τις εκλογές να νομοθετήσει, ενώ έχει αφήσει τον Κασιδιάρη να δρα πολιτικά ανενόχλητος επί τρία χρόνια και να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και δεν μπορούμε να μη το τονίσουμε.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα θέματα που πρέπει να σημειώσουμε. Η μεγάλη καθυστέρηση της δικαιοσύνης να ολοκληρώσει την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης – η δίκη επαναλαμβάνεται μόλις αυτές τις μέρες σε δεύτερο βαθμό – συνοδεύτηκε από μια αδικαιολόγητη επανάπαυση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που θεώρησαν ίσως ότι η φυλάκιση των εγκληματιών ήταν αρκετή για να εξαφανιστεί ο νεοναζιστικός κίνδυνος. Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν πόσο λάθος έκαναν.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τώρα όπως και πάντα, δρα στο θέμα αυτό πάνω από τη μικροκομματική λογική. Γι’ αυτό καταθέσαμε αρμοδίως παρατηρήσεις στην αρχική τροπολογία που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στο Κοινοβούλιο, λειτουργώντας όπως πάντα θεσμικά, καθώς το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση, καταθέτουμε προτάσεις περαιτέρω βελτίωσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης συγκεκριμένα και αποκλειστικά του φαινομένου εγκληματική οργάνωση να έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε παρατηρήσεις στην κατεύθυνση:

Α) Του ορισμού της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας

Β) Του περιορισμού του ρυθμιστικού πεδίου της τροπολογίας στην περίπτωση κατά την οποία πολιτικό κόμμα υποκρύπτει εγκληματική οργάνωση

Γ) της πρόβλεψης δικονομικών εγγυήσεων στη διαδικασία ενώπιον του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου

Δ) της απαραίτητης έκφρασης γνώμης επί των νομοτεχνικών στοιχείων της διάταξης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις καλούνται τις επόμενες μέρες να εξαιρέσουν το θέμα αυτό από την προεκλογική τους ατζέντα. Ο Κασιδιάρης και η αποκρουστική παρέα του δεν προσφέρονται για πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που αφήνουν έτσι κι αλλιώς αδιάφορη την εκλογική του πελατεία. Όπως επίσης δεν προσφέρονται για μικροκομματικούς υπολογισμούς εκλογικών ποσοστών ή ιδεοληπτικών προκαταλήψεων. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν μπορούν να ανεχτούν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των φυλακισμένων μελών εγκληματικών οργανώσεων. Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι, μετά από τις δραματικές εμπειρίες που βίωσε η χώρα στη μεταπολίτευση, να προσδώσουν στο έγκλημα ιδεολογικά δήθεν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ας μην έχουμε την αυταπάτη ότι με τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» θα επέλθει και η ουσιαστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας. Τα κενά και οι αδυναμίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας σπρώχνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες στο περιθώριο των εξελίξεων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στον αντισυστημικό λαϊκισμό. Τα αυταρχικά καθεστώτα αποκτούν θιασώτες, ο θρησκευτικός φονταμεταλισμός συσπειρώνει φανατικούς, ο κάθε λογής ρατσισμός ανοίγει πληγές στο σώμα της ανθρωπότητας, οι νοσταλγοί του ναζισμού κάνουν, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Είναι φανερό ότι οι μεγάλοι αυτοί κίνδυνοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με νομοθετικά μπλοκαρίσματα της τελευταίας στιγμής. Είναι καιρός να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το θέμα της συμμετοχής κομμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, η οποία να λάβει υπ’ όψη της όλες τις συνταγματικές και δημοκρατικές παραμέτρους.

Παράλληλα, η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα πλέγμα πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης των πολιτών που οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και, κυρίως, να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να αναδεικνύει διαχρονικά πολίτες μορφωμένους και υπεύθυνους, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s