Χρειάζονται γενναία, πραγματικά ολιστικά μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών απέναντι στο κύμα της ακρίβειας

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1. Με τον Δημήτρη Κοτταρίδη συζητήσαμε για την ακρίβεια που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία.

Στην τοποθέτηση μου ανέφερα:

«Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όρια τους, και καθημερινά η κατάσταση χειροτερεύει. Χειροτερεύει, καθώς είδαμε τον πληθωρισμό τον Μάϊο να είναι στο 11,4 και όπως φαίνεται τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αποδίδουν. Μέτρα που η Κυβέρνηση έλαβε καθυστερημένα και τα οποία καλύπτουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος που υπάρχει.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει μια σειρά από ερωτήματα στην Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Ερωτήματα όπως, γιατί η Κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα, όταν όλοι ξέρουμε ότι το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων. Για ποιο λόγο δεν αξιοποιεί αυτά τα έσοδα, προκειμένου να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Για ποιο λόγο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκά; Για ποιο λόγο ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης είναι κατά 45%, και στα καύσιμα κατά 50% μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις και κυρίως καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει πραγματικά ολιστικά μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών. Μέτρα όπως αυτά που το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει εδώ και μήνες και είναι: μείωση έμμεσων φόρων, πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.»

Ενώ τόνισα:

«Όσο και να επιμένει η Κυβέρνηση ότι έχει στηρίξει την ελληνική κοινωνία περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης είναι κατά μέσο όρο στα 2,38, όταν στην Ιταλία η τιμή είναι στα 1,81 λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που υιοθέτησε η Ιταλική Κυβέρνηση. Ένα μέτρο που προβλέπεται από την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να λάβει.

Ενώ, πολύ σημαντικό είναι να μας πει η Κυβέρνηση τι γίνεται με τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ο Υπουργός στα διυλιστήρια και να βγάζει φωτογραφίες, λέγοντας ότι γίνονται έλεγχοι και το αποτέλεσμα να είναι μηδενικό.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s