Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους αδύναμους συμπολίτες μας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία όπου μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι.

Στην εκπομπή Evening Report του Action24, όπου ήμουν καλεσμένη αναλύσαμε με τον Γιώργο Κουβαρά την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στη συζήτηση μας αναφερθήκαμε στις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ανέφερα:

« Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ποια θα είναι η βάση της συζήτησης μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και αυτή είναι αφενός το μέγεθος του προβλήματος και αφετέρου τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να το αντιμετωπίσει.

Σαφώς και το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο, καθώς η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τα ευάλωτα αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά. Εδώ βλέπουμε ότι οι πωλήσεις ψωμιού έχουν μειωθεί, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 9% και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών στο 35 με 40%.

Ταυτόχρονα η ακρίβεια επηρεάζει και την επιχειρηματικότητα, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναστέλλουν την δραστηριότητα τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά κόστη τους. Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει και αύξηση της ανεργίας.

Ως  εκ τούτου θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί τελικά αντίθετα με όσα υποστήριζε η Κυβέρνηση, δημοσιονομικός χώρος υπήρχε και υπάρχει για να γίνουν κάποιες κινήσεις. Υπάρχουν – σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής – 400 εκατομμύρια ευρώ υπεραπόδοση από την είσπραξη των έμμεσων φόρων, χρήματα που θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν στους πολίτες.

Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους αδύναμους συμπολίτες μας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως  είναι η Γαλλία που μείωσε τους έμμεσους φόρους. Φόρους που κατά κύριο λόγο πλήττουνε τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς τόσο ο ευκατάστατός, όσο και ο αδύναμος πολίτης πληρώνουν 13% ΦΠΑ για το ίδιο αγαθό. Άρα το να μειώνεις τον ΦΠΑ – για ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής – ουσιαστικά δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι, αλλά βοηθά σημαντικά, ιδιαίτερα τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Επίσης, εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών. Έχουμε ακούσει πολλές φορές τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα πρέπει συμμετέχει και η αγορά στην αντιμετώπιση της κρίσης της ενέργειας. Για ποιο λόγο λοιπόν, δεν προχωρά η Κυβέρνηση στην φορολόγηση των τεράστιων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών;»

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, τόνισα:

«Το Κίνημα Αλλαγής προχωρά αυτόνομα και αυτοδύναμα απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ, αλλά και στον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει ειδοποιός διαφορά με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διαφορά ως προς την αντίληψη για την Δικαιοσύνη, για τη Δημοκρατία, για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Δεν θα γίνουμε το σωσίβιο σωτηρίας στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι είναι προοδευτικό. Γιατί προοδευτισμός δεν είναι ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας.

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να δυναμώσουμε, να αυξήσουμε το εκλογικό μας ποσοστό και να γίνουμε η εναλλακτική – πραγματικά προοδευτική – πολιτική επιλογή  απέναντι στον συντηρητικό χώρο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s