«Πάμε αυτόνομα και μακριά από λαϊκισμούς»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» 04.03.2022

Η  κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα και κυρίως για το γεωπολιτικό περιβάλλον που την πλαισιώνει, καταθέτει τις εκτιμήσεις της για το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες σε επίπεδο συνεργασιών υπό την πίεση των εξελίξεων. “Βλέπει”  τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η ουκρανική κρίση για την Ελλάδα και τον ρόλο της Τουρκίας  και “ξεδιπλώνει” τις σκέψεις της  για πρωτοβουλίες  που θα μας θωρακίσουν.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα μας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; 

Πρέπει να πούμε καθαρά ότι αυτή την στιγμή έχουμε Πόλεμο. Κρίνεται το αν θα γυρίσουμε στην εποχή που ένα Κράτος αν θέλει θα μπορεί να εισβάλει σε ένα άλλο ή όχι. Και είναι κρίσιμο αυτόν τον Πόλεμο να τον νικήσουμε. Ο Πούτιν πρέπει να πάρει ένα σκληρό μάθημα για την βάρβαρη εισβολή και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί κι άλλες χώρες ή και να κινεί το χαρτί των πυρηνικών. Η κατάσταση αυτή θα έχει οικονομικές, ενεργειακές, ανθρωπιστικές, γεωστρατηγικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και η Ε.Ε. πρέπει να φανεί δυνατή, αλληλέγγυα στην Ουκρανία και στηρίζοντας όλες τις χώρες της που μπορεί να δοκιμαστούν οικονομικά το επόμενο διάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να βλέπεις καθαρά τους ποικίλους κινδύνους, για να βλέπεις τι πρέπει να κάνεις και όχι για να αισθάνεσαι φόβο.

Ποια τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστούμε;

Χρειάζονται καθαρές επιλογές και αυτές υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πια κομμάτι μιας τεράστιας συσπείρωσης κατά της Ρωσικής πρόκλησης και του αναθεωρητισμού. Αυτό είναι σημαντικό. Είναι απαράδεκτο τέτοιες ώρες να κρύβεσαι πίσω από ουδετερότητες και ψεύτικες ίσες αποστάσεις. Πρώτη φορά η Ε.Ε και η Δύση ολόκληρη δείχνει τόσο συσπειρωμένη, τόσο αποφασισμένη, κάνει τόσο πυκνά βήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει με φωνή και κύρος στις διεθνείς διεργασίες και να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής, αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά του Πούτιν μπορεί να «ανοίξει την όρεξη» και στη ηγεσία της Τουρκίας για να κλιμακώσει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας ; 

Βλέπουμε τη ρητορική και τη λογική Πούτιν που στηρίζεται στη θεωρία του ιστορικού λάθους, αλλά και τον σαφή αναθεωρητισμό. Οι ομοιότητες με την λογική και την ρητορική Ερντογάν είναι ανατριχιαστικά καταπληκτικές. Άλλωστε πρόκειται για κοινά χαρακτηριστικά αυταρχικών ηγετών σ΄ όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρές διεθνείς σχέσεις και σημαντικές συνεργασίες και συμφωνίες με Η.Π.Α, την Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ενώ είναι μέλος της Ε.Ε και τα σύνορά της αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε. Ταυτόχρονα υλοποιείται ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που ψηφίσαμε σαν Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή, γιατί για εμάς η άμυνα της χώρας, αντίθετα με άλλους είναι αυτοσκοπός. Πρέπει αυτή προσπάθεια να συνεχιστεί και να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση, έχοντας μια εθνική συνεννόηση.

Ακρίβεια, πανδημία και πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Πιστεύετε ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μια λύση ή θα πρέπει να η Κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία;

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό. Η θέση μας ήταν σταθερή: Δεν νοείται να ζητούνται εκλογές όταν ακόμα η πανδημία είναι παρούσα και δεκάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ακριβώς το ίδιο, ξαφνικά άλλαξε θέση. Δεν μας αφορά αυτός ο μεταμορφισμός του, ούτε κινήσεις που είναι φανερό ότι γίνονται για λόγους εσωκομματικής συσπείρωσης. Εμείς αυτό λέμε. Καθαρές κουβέντες. Αν θέλετε ακριβώς και όσα συμβαίνουν διεθνώς αυτές τις μέρες καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία και σωστή αυτή την θέση.

Το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δέχτηκε ένα πολιτικό σφυροκόπημα. Θεωρείτε ότι ο παράγοντας της διεθνούς κρίσης και οι αλυσιδωτές συνέπειες που ενδεχομένως θα επιφέρει αλλάζει και το ως τώρα  άκαμπτο  σκεπτικό πολιτικών συνεργασιών;

Είναι φανερό ότι πολλοί έχουν θορυβηθεί από τη δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν την άνοδο της κοινωνικής μας αποδοχής. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τα πιο αντιφατικά μεταξύ τους επιχειρήματα, τα οποία στερούνται ουσίας. Εμείς διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν μια εικόνα της στιγμής και βρισκόμαστε σε μια συνεχή πορεία προς τον λαό, αναθερμαίνουμε τις σχέσεις μας με πολίτες που θέλουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις. Αυτή είναι και η προσπάθειά μας, που θα κορυφωθεί μέχρι το Συνέδριό μας που θα πραγματοποιηθεί σε κάποιους μήνες. Προχωράμε ενωμένοι, ανανεωμένοι, με αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση στηριγμένοι στις δικές μας προτάσεις , με ασφαλή απόσταση από κάθε είδους λαϊκισμό και αυτόνομα. Αυτό ήταν το μήνυμα των 270.000 ενεργών προοδευτικών πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές μας , αυτό πράττουμε. Αυτή η πορεία δεν αλλάζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s