«Ας το πάρουν πλέον απόφαση οι μέχρι χθες πρωταγωνιστές ενός κακέκτυπου δικομματισμού: Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες»

Ομιλία ως Κοιν. Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητάμε σήμερα την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας είμαστε από την αρχή σαφείς και ξεκάθαροι:

ΠΡΩΤΟN: Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής γιατί η Κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ως  πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ως χώρα. Μιλάω για το απόλυτο φιάσκο στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, του κύματος ακρίβειας που πλήττει τον κάθε Έλληνα, αλλά και σε άλλες δυσκολίες.

Θα την ψηφίσουμε γιατί έχουμε πλήρη διαφωνία με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, με ορατή μάλιστα τη αδυναμία της Κυβέρνησης να προωθήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και κάποιες από αυτές τις είχε απλόχερα υποσχεθεί προεκλογικά.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ -που μέχρι πριν λίγο καιρό παρ’ ότι έκρινε την Κυβέρνηση καταστροφική δεν ζητούσε εκλογές λόγω Covid, αλλά τώρα με διπλάσιες απώλειες, άλλαξε γνώμη – έχει τη σφραγίδα των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών του, που οδηγούν τον κ. Α. Τσίπρα σε αποσπασματικές κινήσεις και σε αναζήτηση σωσίβιου που στην ουσία αποτελεί προσφορά σωσίβιου στην Ν.Δ.

Στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το χώρο του και να δείξει ότι αποτελεί τη βασική δύναμη της αντιπολίτευσης και όχι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής που είναι η ανερχόμενη δύναμη με την νέα ηγεσία, του Νίκου Ανδρουλάκη, και τη συνολική πολιτική παρουσία του που ήδη αγκαλιάζεται από ευρύτατες δυνάμεις, ουσιαστικά βοηθάει την Ν.Δ να συσπειρωθεί.

Γιατί;

Μα ακριβώς γιατί η καταψήφιση της πρότασης μομφής –  όπως είναι αναμενόμενο να γίνει την Κυριακή – δίνει παράταση ζωής στην Κυβέρνηση, αν θεωρήσουμε ότι αυτή κλυδωνιζόταν.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τον ρόλο του χορηγού της Κυβέρνησης με σκοπό και στόχο την απέλπιδα προσπάθεια του να παραμείνει ο σημερινός μικρός, βολικός για τους δύο πρωταγωνιστές του, δικομματισμός  και ο κ. Τσίπρας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΤΡΙΤΟΝ: Η Ν.Δ καλά θα κάνει να ψάχνει αλλού για εύκολους στόχους και όχι στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδιανόητο να ασκεί κριτική σε εμάς για την ψήφιση της πρότασης μομφής εκ μέρους μας  και ταυτόχρονα να αναζητά ρωγμή στην επίσης σαφή θέση μας για όχι σε πρόωρες εκλογές, που στο κάτω κάτω της γραφής εάν έναν συμφέρουν είμαστε εμείς.

Ας μας πει η Κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει;

Θέλει μια Δημοκρατία χωρίς αντίθετη άποψη, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση;

Ψάχνετε για χρήσιμους ηλίθιους;

Μιλάτε σοβαρά όταν λέτε ότι η θέση μας όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, φλερτάρει με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει καταψηφίσει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης πρόταση μομφής, όποιος και να την έχει καταθέσει και σας φαίνεται περίεργη η θέση του Κινήματος Αλλαγής; Ή έχει “πέσει” ποτέ Κυβέρνηση από πρόταση μομφής και μας θέτετε θεωρητικά ψευτοδιλήμματα για τους δικούς σας λόγους; Μα αν κάτι τέτοιο φοβάστε, ότι δηλαδή θα περάσει η πρόταση μομφή αυτό θα συμβεί μόνο με την ψήφο βουλευτών σας. Σοφόν το σαφές νομίζω.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ας το πάρουν πλέον απόφαση οι μέχρι χθες πρωταγωνιστές ενός κακέκτυπου δικομματισμού, που σ’ αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο χειρότερος διαχειριστής της κακοκαιρίας: Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες. Δηλαδή η Κυβέρνηση, η Ν.Δ να δείχνει να προηγείται δημοσκοπικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μη ύπαρξης μιας σοβαρής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να την ασκήσει αποτελεσματικά για πολλούς λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έρχεται με την νέα ηγεσία του στο πολιτικό σκηνικό δυνατό, σοβαρό, με αυστηρή κριτική αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις που στο σύνολό τους συνιστούν ένα άλλο αφήγημα για την πορεία της χώρας και φαίνεται πιο καθαρά παρά ποτέ ότι οι ενεργοί προοδευτικοί πολίτες έχουν λύση πολιτικής εκπροσώπησης.

Από εδώ και πέρα γίνεται καθαρά αντιληπτό τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι δυνάμεις τους συρρικνώνονται και το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει καθημερινά.

Ας περάσουμε όμως σε κάποιες βασικές επισημάνσεις για το τι συμβαίνει στη χώρα όλη την τελευταία περίοδο και ας δούμε τι συνέβη με την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η διαχείριση αυτού του, ισχυρού όντως, κύματος κακοκαιρίας, αποτέλεσε μια ακόμα παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης.

Δεν μας ικανοποιεί καθόλου αυτή η εικόνα, ούτε θεωρούμε την απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες στην καρδιά του κράτους και όλης της χώρας ευκαιρία εύκολης αντιπολίτευσης.

Ωστόσο μετά τη «Μήδεια» πέρυσι, μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, μετά την θέσπιση του δικού σας νόμου για την Πολιτική Προστασία, μετά την ίδρυση του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και τις εξαγγελίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρήσαμε ότι πράγματι θα έχουν βγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και απαραίτητα διδάγματα, ότι θα έχουν διορθωθεί δομές και ελλείψεις και ότι θα υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά. Αντιθέτως, δυστυχώς είδαμε μια πλήρη επιχειρησιακή αποτυχία, ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προστασίας της, έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και την Πρωτεύουσα μιας χώρας της Ε.Ε. να παραλύει από μια ισχυρή χιονόπτωση για την οποία είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ εδώ και μέρες.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο οι εικόνες στην Αττική Οδό και οι ευθύνες της εταιρείας διαχείρισης, αλλά και οι ευθύνες του Κράτους σε κεντρικές οδούς όπως η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος, η Κηφισίας και σε πολλούς άλλους δρόμους που οι πολίτες υπέστησαν ανείπωτη  ταλαιπωρία. Τα αντανακλαστικά αντίδρασης του Κράτους ήταν ανύπαρκτα ή καθυστερημένα. Υπήρχε η αίσθηση ότι δεν υπάρχει Κέντρο που συντονίζει Κρατικές Υπηρεσίες, Υπουργεία, Φορείς και βέβαια Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όχι μόνο δεν φάνηκε “Επιτελικό Κράτος”, δεν φάνηκε καν “Κράτος”.

Μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή αμηχανία και ανυπαρξία της κρατικής μηχανής και υπό το βάρος της λαϊκής οργής, ο Πρωθυπουργός ζήτησε, για μια ακόμη φορά, συγγνώμη και μίλησε για λάθη. Ποια λάθη όμως ακριβώς εννοούσε και ποιες ευθύνες αποδόθηκαν ή θα αποδοθούν και σε ποιους; Τίποτα το συγκεκριμένο. Αντίθετα μάθαμε ότι δεν υπήρχε καν το στοιχειώδες, το αυτονόητο εν έτι 2022,  δηλαδή το «να είναι όλοι οι υπεύθυνοι στο ίδιο δωμάτιο»! Δηλαδή στην Ελλάδα του σήμερα δεν υπάρχει ακόμη ένα κέντρο επιχειρήσεων του επιτελικού κράτους; Πόσο χρόνο άραγε χρειάζεται για να λυθεί το αυτονόητο; Έχουμε μπει στη φάση της κλιματικής κρίσης και όλοι πια γνωρίζουμε ότι θα έχουμε ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με δομές περασμένων δεκαετιών, με απουσία συντονισμού, χωρίς ανάληψη ευθύνης από κανέναν και χωρίς άμεση  διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τα επιχειρησιακά κέντρα, αλλά να λέμε μόνο πριν την καταιγίδα ότι είμαστε έτοιμοι!

Αποτελεί λαϊκή απαίτηση να συγκεκριμενοποιηθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις που η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγιναν. Να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες. Άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτό απαιτούσε σ’ ανάλογες περιπτώσεις ζητούσε παραιτήσεις. Φαίνεται το ξέχασε τώρα ως Κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την χώρα και την κοινωνία. Παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού, που δείχνει να μπαίνει σε μια φάση σχετικής ύφεσης  όσον αφορά στα κρούσματα, όχι όμως όσον αφορά στους θανάτους και για την οποία έχουμε συζητήσει κατ΄ επανάληψη, ανεβαίνει το “τσουνάμι” των ανατιμήσεων που πιέζει αφόρητα το λαϊκό εισόδημα. Το πρόβλημα παίρνει μεγάλες πια διαστάσεις και δεν μπορούμε  να δεχτούμε μια ωραιοποίηση της κατάστασης, όπως συνηθίζει να κάνει η Κυβέρνηση.

Έχουμε χρέος να δούμε το πρόβλημα κατάματα και πριν απ΄ όλα οφείλει να το δει η Κυβέρνηση. 

Υπάρχει πια μια διαρκής ανησυχία στο σύνολο των νοικοκυριών, του καταναλωτικού κοινού αλλά και του εμπορικού κόσμου. “Τι θα γίνει με την ακρίβεια και που θα φτάσουν οι τιμές”!

Αγωνιά ο πολίτης βλέποντας το “τσουνάμι” των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα διαρκώς μειώνεται, και το κόστος διαβίωσης αντιθέτως συνεχώς να αυξάνεται. Τα μέσα και χαμηλά εισοδήματα πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο αυτό, οδηγώντας σε περαιτέρω φτωχοποίηση των λιγότερο τυχερών της κοινωνίας.

Στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, σημειώναμε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 πλήττει ευθέως τους οικονομικά αδύναμους. Μεταξύ αυτών και τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή υπολειτουργούσαν. Τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ. Τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βιώνουν τις αυξήσεις στα εφόδια, στα καύσιμα, στο κόστος παραγωγής. Τους 350.000 μακροχρόνια άνεργους που έμειναν εκτός κυβερνητικών ενισχύσεων μέσα στην κρίση. Τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν για μήνες  ή ακόμα και χρόνια να πάρουν τις συντάξεις τους.

Μαζί μ’ αυτά, ο πληθωρισμός είναι βέβαιο ότι θα εντείνει αυτή τη δυσαναλογία. Θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά, οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι άνεργοι, οι μικροεπαγγελματίες κλπ.

Ένα μήνα μετά δυστυχώς επιβεβαιώνονται αυτές οι εκτιμήσεις μας και μάλιστα δημιουργείται ένα ακόμα πιο δύσκολο τοπίο.

Ξέρετε, άκουγα τις προάλλες τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ευρώπη συνολικά για το 2021 ήταν 3%, όταν για την Ελλάδα ήταν 1,1%. Σωστά, αλλά δεν είναι στιγμή να παίζουμε με τα ποσοστά για επικοινωνιακούς λόγους. Γιατί τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σημειώθηκε ένα άλμα στον πληθωρισμό και η Ελλάδα είχε φτάσει στο 5,1%, όταν για την Ε.Ε ήταν 5%. Συγκλίναμε δηλαδή με γοργούς ρυθμούς και συγκλίναμε αρνητικά. Και βέβαια αυτή η πορεία συνεχίζεται και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ενώ οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Το ξέρουμε όλοι, το ξέρετε καλά και εσείς. Από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας, της Γ.Σ.Ε.Ε ότι για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό οι απώλειες στα εισοδήματα τους από την καλπάζουσα ακρίβεια φθάνουν στο 10,4%, ενώ γι’ αυτούς που είναι με μερικής απασχόλησης στο 13.7%.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στην επόμενη περίοδο αναμένεται επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και αυτό μπορεί να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από αυτή, αφού είμαστε μια πλήρως εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές ενέργειας. Τα τιμολόγια ενέργειας αναμένεται να εκτοξευτούν στο επόμενο διάστημα, η τιμή της μεγαβατώρας του φυσικού αερίου έχει απογειωθεί από τα 15 ευρώ στα 180 ευρώ. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών σημειώνουν σοβαρές αυξήσεις, ενώ καθημερινά σημειώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μιλάμε για το τι έκανε η Κυβέρνηση. Αλλά για το τι δεν έκανε. Το θέμα δεν είναι να συζητάμε αν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό, που ναι είναι. Το ζητούμενο είναι τι μέτρα χρειάζονται εδώ και τώρα στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το 60% των πολιτών της Ευρωζώνης, την ίδια ώρα ο Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουμε τιμές και κόστος ζωής Λουξεμβούργου, οι μισθοί παραμένουν στη ζώνη των Βαλκανίων. Πολύ περισσότερο όταν συζητάμε για μια χώρα που λόγω της μνημονιακής κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας, οι μισθοί ουσιαστικά δεν αυξήθηκαν για πάνω από δέκα χρόνια. Μιλάμε στη χώρα του βασικού μισθού των 665 ευρώ  και όχι στη Γαλλία  όπου ο μέσος μισθός είναι 1.555 ευρώ…

Χρειάζονται λοιπόν μέτρα εδώ και τώρα και ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε μια δέσμη μέτρων χωρίς αναβολή. Καταθέτουμε αυτές τις προτάσεις με πλήρη ευθύνη απέναντι στην δημοσιονομική κατάσταση και ταυτόχρονα απέναντι στην απόγνωση που αισθάνεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Αναφέρω ενδεικτικά:

–          Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής

–          Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

–          Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα και όχι μετά από τέσσερις μήνες, τον Μάιο, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Γιατί μέχρι να δοθεί η αύξηση αυτή, θα έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις και την ακρίβεια του επόμενου τριμήνου

–          Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

–          Αύξηση από 72 σε 120 των δόσεων αποπληρωμής χρεών των Επιχειρήσεων όπως ζητούν τα Επιμελητήρια

Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης,

Αφουγκραστείτε την κοινωνία και τις ανάγκες της, προσαρμοστείτε στις εξελίξεις και υιοθετήστε τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις μας.

Σε εξέλιξη όμως είναι και η πανδημία. Συμπληρώνουμε πια δύο ολόκληρα χρόνια. Μπορεί να διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά θρηνούμε δυστυχώς 100-110 συμπολίτες μας κάθε μέρα.

Είναι φανερό ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, λάθη, ολιγωρίες.

Η Κυβέρνηση κώφευε σε συνεχείς προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. Έπαιρνε συνήθως μέτρα με καθυστέρηση ενός – δύο μηνών απ’ όταν εντόπιζαν τα προβλήματα οι επιστήμονες.

Δεν τολμούσε υπό το καθεστώς φόβου για το πολιτικό κόστος να πάρει μέτρα για την επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κρίσιμες επαγγελματικές κατηγορίες, που έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες. Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε την υποχρεωτικότητα των νοσοκομειακών ή των άνω των 60 ετών και είχε την τόλμη να προτείνει επέκταση.

Η Κυβέρνηση δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκε, όσο ανταποκρίθηκε λόγω των ηρωικών προσπαθειών των νοσοκομειακών μας που έχουν πλέον εξουθενωθεί, το φαινόμενο του “burn out” είναι πλέον γενικευμένο. Η Κυβέρνηση φαινόταν ότι ακολουθούσε καθυστερημένα πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ε.Ε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού και άλλο επίπεδο λειτουργίας του Συστήματος Υγείας μακράν καλύτερο από το δικό μας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ας μην γελιόμαστε και χαλαρώνουμε.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε στιγμή, ούτε να εκπέμπεται ένα μήνυμα ότι τελειώνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτές είναι κάποιες από τις πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η Κυβέρνηση φαίνεται να τα διαχειρίζεται αναποτελεσματικά, να περνάει δυστυχώς κάτω από των πήχη.

Γι’ αυτό όπως ανέφερα από την αρχή, θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής. Είναι μια πολιτική στάση αρχών συμβατή με την συνολική μας άποψη για την κυβερνητική πολιτική. Ό,τι και να πουν κάποιοι, εμάς δεν μας αφορά ούτε η ωραιοποίηση των πάντων από την Κυβέρνηση που δείχνει να αισθάνεται ότι τα κάνει όλα τέλεια, ούτε ο ισοπεδωτικός, λαϊκίστικος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμάς μας αφορά ένα και μόνο: Να εκφράσουμε την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της χώρας, με αυστηρή κριτική και κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων.

Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε ανυποχώρητα.     

Σας Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s