«Χρειάζεται πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των βιαστών στην Θεσσαλονίκη.»

Να σπάσουμε την σιωπή και την ανοχή απέναντι στα φαινόμενα κακοποίησης και βιασμών γυναικών. 

Με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο», συζητήσαμε για τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας στην Αργυρούπολη και την Θεσσαλονίκη, για την στάση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας στο δυσώδες αυτό φαινόμενο, αλλά και για την αυστηροποίηση των ποινών στους δράστες τέτοιων κακοποιητικών συμπεριφορών.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα περιστατικά, είπα:

« Για μια ακόμη φορά, τέτοιου είδους αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα φαινόμενα, όπως ο άγριος ξυλοδαρμός της γυναίκας στην Αργυρούπολη και το περιστατικό του βιασμού στην Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Αναρωτιέμαι, φαντάζει τόσο δύσκολο να μπορέσει να γίνει αντιληπτό, για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που μεγαλώνουν αγόρια, ότι όταν μια γυναίκα λέει όχι σημαίνει να πει όχι, ότι το sex χωρίς συναίνεση απλά είναι βιασμός; Και ότι για τον βιασμό ευθύνεται μόνον ένας, ο βιαστής και τίποτε άλλο;

Πρέπει να σταματήσει το victim blaming που υπάρχει και η προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν ενοχές στις γυναίκες – θύματα κακοποίησης. Όλα αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, τα οποία πρέπει επιτέλους όλοι μαζί ν’ αποφασίσουμε να τα αφήσουμε στο χθες.»

Για την αυστηροποίηση των ποινών για τους  κακοποιητές – γυναικών, είπα:

«Είναι ένα θέμα για το οποίο τόσο η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όσο και εγώ, ως Αντιπρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, είχαμε τοποθετηθεί δημόσια και το ζητούσαμε.

Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δούμε προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις όπως του εν λόγω «κυρίου» που ενώ είχε βεβαρημένο παρελθόν κακοποίησης γυναικών, κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Αποτελεί όμως ένα ευρύτερο θέμα γι’ αυτό και εγώ θα επιμείνω στο θέμα της παιδείας, θα επιμείνω στο θέμα των κοινωνικών στερεοτύπων, θα επιμείνω στο ζήτημα της πρόληψης.»

Σχετικά με τις καταγγελίες των γυναικών– θυμάτων, τόνισα:

«Είναι πολύ σοβαρό να σπάσουμε την σιωπή. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλες αυτές οι γυναίκες που υφίστανται βία από τους άνδρες, ότι καμία δεν είναι μόνη. Και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι.

Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν υποψίες για ολόκληρο κύκλωμα, δηλαδή γι’ ανθρώπους οι οποίοι συστηματικά ή κατ’ επανάληψη έκαναν αυτό που έκαναν.»

Για την στάση της Δικαιοσύνης στα πρόσφατα περιστατικά, ανέφερα:

« Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, ότι θα κάνει την δουλειά της απερίσπαστη. Ότι θα μπορέσει να επιβάλει ακόμα και αυστηρές, παραδειγματικές ποινές στους δράστες της εν λόγω υπόθεσης, διερευνώντας εις βάθος, ανεξαρτήτως με ποιος εμπλέκεται.»

Τέλος αναφορικά με την θέση του Κινήματος Αλλαγής, τόνισα:

«Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε μεγάλη ευαισθησία πάνω σ’ αυτά τα θέματα, αφήνοντας μας μια μεγάλη παρακαταθήκη. Όπως σας είπα είχαμε από κοινού διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις και ανάλογες κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Κινήματος Αλλαγής δεν αλλάζει, αλλά διατρανώνεται ακόμα περισσότερο.

Χθες, ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, έκανα επίσημη δήλωση για τα περιστατικά και είμαι σίγουρη ότι ανάλογη δήλωση θα υπάρξει και από τον αρμόδιο τομέα του κόμματος μας. Όμως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία, και αυτή είναι ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή, προκειμένου να σπάσει το απόστημα. Πρέπει όλοι μαζί, πολιτικό σύστημα αλλά και κοινωνία να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε γυναίκα πέσει θύμα μιας τέτοιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και ότι καμία δεν είναι μόνη.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s