«Αναγκαιότητα η αλλαγή συσχετισμών»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Τις ημέρες που πέρασαν κυριάρχησε η συζήτηση για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Η Κυβέρνηση έκανε μια τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια να τα παρουσιάσει περίπου ως καθολικά μέτρα, σωτήρια για εκτεταμένες κοινωνικές κατηγορίες. Ωστόσο δεν είναι έτσι. Το πακέτο στο σύνολό του δεν εντάσσεται σε κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δεν λαμβάνει υπόψη κατεπείγουσες ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία λόγω του κύματος ανατιμήσεων και ακρίβειας, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις από την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας πολλών από αυτές λόγω του κλεισίματος εξαιτίας της πανδημίας.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ανακοινώθηκαν μέτρα ύψους περίπου 3.5 δις. ευρώ και το πακέτο στηρίζεται στην πρόβλεψη για 5.6% ανάπτυξη φέτος. Το ύψος του βεβαίως τίθεται υπό συζήτηση, αφού αρκετά από τα ανακοινωθέντα μέτρα έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν και απλά ξανά ανακοινώθηκαν ή ανακοινώθηκαν οι παρατάσεις τους. Βέβαια, κάποια από τα μέτρα αυτά είναι θετικά. Ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα.

Το ζήτημα είναι αν το πακέτο αυτό είναι πραγματικά ολιστικό και αποτελεσματικό όπως ισχυρίζονται από την Κυβέρνηση και δύστυχος αυτό δεν ισχύειΤο πακέτο αυτό δεν δείχνει σχεδιασμό και τα μέτρα δεν είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού προγραμματισμού, διαλόγου με την κοινωνία. Πολλά δε μέτρα δεν κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκεται ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν.

 Ήδη για παράδειγμα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις σχετικά τα μέτρα για την μείωση των επιδράσεων της αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και του κύματος γενικευμένων ανατιμήσεων θα είναι ουσιαστικά. Πιθανότατα και σε χρόνο ρεκόρ, τα μέτρα αυτά να αποδειχθούν αποσπασματικά και κυρίως αναποτελεσματικά. Από εκεί και πέρα: Δεν υπήρξε κανένα μέτρο για κούρεμα συσσωρευμένων οφειλών  σε Τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία Επιχειρήσεων, την στιγμή που το 30% από αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας με ό,τι σημαίνει αυτό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Επιπλέον, η οικονομική ενίσχυση για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, όπως προέκυψε από την εξειδίκευση των μέτρων βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρώτες εντυπώσεις.  Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις, έχει βάσει της εμπειρίας μειωμένη απορροφητικότητα, άρα και αποτελεσματικότητα. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί κ.ά.

Όσον αφορά στις Εκλογές, η Κυβέρνηση συμπληρώνει 26 μήνες θητείας και όταν θα ολοκληρώνεται ο τρέχων δημοσιονομικός κύκλος, θα κλείνει τον τρίτο χρόνο. Ήδη δε μετράει τις πιο σημαντικές φθορές και απώλειες από την αρχή της θητείας της. Ό,τι και να λέγεται πλέον, κάθε Κυριακή από εκεί και πέρα θα «μυρίζει» εκλογές. Είναι αναγκαίο, επομένως, να παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό αφήγημα για τη χώρα και η Πρόεδρος προσπάθησε αυτό να κάνει με τη χθεσινή ομιλία της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει ολοκληρώνοντας όλο τον κύκλο εκλογών νέου Προέδρου και Συνεδρίου να εμφανιστεί ριζικά ανανεωμένο ως προς τον Προγραμματικό λόγο, τις προτάσεις του, την αντιπολιτευτική τακτική του και την ηγεσία του, ώστε να ανακτήσει χαμένο έδαφος, να πρωταγωνιστεί και βέβαια να δώσει με επιτυχία την μάχη στις διπλές εκλογές που έρχονται. Η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρύθμισης προβάλλει πια ως μέγιστη αναγκαιότητα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Αναγκαιότητα η αλλαγή συσχετισμών»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s