Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο ΣΝ για τα ζώα συντροφιάς.

«To Nομοσχέδιο για την προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι πρόχειρο, αντιεπιστημονικό, λανθασμένο, ακόμα και επικίνδυνο.«

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών  «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις  Υπουργείου Εσωτερικών» τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι το σύνολο των επιστημονικών φορέων, του επιστημονικού κόσμου, των φιλοζωικών οργανώσεων, των δήμων, αλλά εν τέλει και της ίδιας της κοινωνίας είναι αντίθετοι στο παρόν νομοσχέδιο και ότι το θεωρούν ως εντελώς πρόχειρο, αντιεπιστημονικό, λανθασμένο και ακόμα και επικίνδυνο.

Μίλησε δε για εμπορική εκμετάλλευση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η οποία πλέον διά της πλαγίας επιτρέπεται με το φερόμενο νομοσχέδιο.

Καυτηρίασε επίσης ιδιαίτερα το γεγονός ότι: «Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο αφορά, λοιπόν, σε ένα τόσο ευαίσθητο και σε ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει μια πολύ μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, σίγουρα απαιτούσε έναν πραγματικά ευρύ διάλογο και διεύρυνση σε αυτό τον διάλογο, όχι κλειστές πόρτες, κύριε Υπουργέ, όχι επιλογή μόνο κάποιων βολικών και οικείων συνδιαλεγομένων, οι οποίοι συμφωνούν εκ των προτέρων με οτιδήποτε.»

Κλείνοντας, η Βουλευτής, δήλωσε ότι παραμένει στην αρχική της θέση, δηλαδή στην καταψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης: 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής έχοντας ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις επί του νομοσχεδίου που προτείνετε προς ψήφιση για τα ζώα συντροφιάς.

Και με μεγάλη μου λύπη οφείλω να ομολογήσω, κύριε Υπουργέ, ότι εξακολουθώ να το θεωρώ ως εντελώς πρόχειρο, αντιεπιστημονικό, λανθασμένο και ακόμα και επικίνδυνο. Αυτό φάνηκε τόσο από την ακρόαση των φορέων, που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντίθετοι με το παρόν νομοσχέδιο και στην άποψη αυτή συγκλίνει, άλλωστε και το σύνολο των επιστημονικών φορέων, του επιστημονικού κόσμου, των φιλοζωικών οργανώσεων, των δήμων, αλλά εν τέλει και της ίδιας της κοινωνίας.

Φάνηκε από τα σχόλια στη διαβούλευση, κύριε Υπουργέ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν αρνητικά. Και ξέρετε τι θέλει να πει όλη αυτή η σύσσωμη αντίδραση των φορέων του επιστημονικού κόσμου, των δήμων και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας; Ότι υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα με αυτή σας την κίνηση. Και ειλικρινά με κάνει να αναρωτιέμαι: Δεν σας προβληματίζει όλο αυτό, όλη αυτή η άρνηση;

Κύριε Υπουργέ, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να ξηλώνετε ένα αξιόλογο θεσμικό πλαίσιο, όπως είναι ο ισχύων νόμος, ο ν. 4039/2012, ο «Νόμος Σκανδαλίδη», για να αντικατασταθεί με έναν νόμο-παρωδία. Μηδέν εις το πηλίκον, συνεπώς!

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ο σοφός ελληνικός λαός λέει «ο καθείς στο είδος του» και το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο πλέον αναθέτετε την προαγωγή της υγείας και την προστασία των ζώων συντροφιάς, μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως ειδήμον ούτε ως ειδικό για το συγκεκριμένο θέμα.

Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο αφορά, λοιπόν, σε ένα τόσο ευαίσθητο και σε ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει μια πολύ μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, σίγουρα απαιτούσε έναν πραγματικά ευρύ διάλογο και διεύρυνση σε αυτό τον διάλογο, όχι κλειστές πόρτες, κύριε Υπουργέ, όχι επιλογή μόνο κάποιων βολικών και οικείων συνδιαλεγομένων, οι οποίοι συμφωνούν εκ των προτέρων με οτιδήποτε.

Ειδικότερα τώρα, πάνω σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά. Έχει κάνει –νομίζω- έναν πλήρη σχολιασμό η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Λιακούλη. Θα εντοπίσω και θα εστιάσω και εγώ σε συγκεκριμένα σημεία.

Ήδη σε όλη την ελληνική επικράτεια λειτουργούν δεκάδες παράνομα καταφύγια ζώων που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής και ευζωίας των ζώων που φιλοξενούνται.

Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά μια σειρά πρόσφατων αποφάσεων με τις οποίες αποφασίζεται το σφράγισμα αυτών.

Φανταστείτε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι έχει να ακολουθήσει τώρα που ουσιαστικά νομιμοποιείτε το σύνολο των καταφυγίων, όπου οποιοσδήποτε τρίτος, ιδιώτης ή ΜΚΟ, θα μπορεί πλέον να ιδρύει καταφύγια ζώων κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια, χωρίς κρατική εποπτεία και ελέγχους, χωρίς ούτε καν προηγούμενη άδεια από την Κτηνιατρική Αρχή. Μιλάμε για πλήρη ασυδοσία και για πλήρη κρατική εγκατάλειψη και αδιαφορία. Μοναδικό κριτήριο με βάση το νομοσχέδιο που μας φέρνετε είναι μια τυπική και απλή εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων.

Στα δε αυτά «νόμιμα» πλέον, όπως τα βαφτίζετε, καταφύγια θα παραμένουν εγκλωβισμένα, ασυλοποιημένα και εγκαταλελειμμένα τα αδέσποτα ζώα. Τώρα, το πώς θα διαβιούν και τι θα κάνουν εκεί, όπως φαίνεται, ποσώς σας ενδιαφέρει.

Και για να είμαστε σαφείς, βεβαίως και δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς το να το κρύβουμε όλο αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί, εγκαταλείποντας τα στην τύχη τους, σε χώρους οι οποίοι αποτελούν σύγχρονα κολαστήρια ζώων. Δεν αρμόζουν τέτοιες πρακτικές σε μια ευνομούμενη και πολιτισμένη χώρα, κατά παράβαση μάλιστα των ευρωπαϊκών Οδηγιών και διατάξεων. Πολύ δε περισσότερο δεν συνάδει η εμπορική εκμετάλλευση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την οποία πλέον -για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν- διά της πλαγίας επιτρέπετε με αυτό το οποίο μας φέρνετε. Οποιοσδήποτε θα έχει το δικαίωμα να συλλέγει κάποιο αδέσποτο ζώο, δηλώνοντάς το στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ως ζώο ιδιοκτησίας του με τρόπο απόκτησης «εύρεση αδέσποτων».

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, λοιπόν, όχι μόνο δεν περιορίζεται η εμπορευματοποίηση των αδέσποτων ζώων, αλλά ευνοείται ακόμα και η δημιουργία σχετικής βιομηχανίας με βάση την εμπορική τους εκμετάλλευση, σχετικής φάμπρικας. Αυτό κάνετε, αυτό επιτρέπετε.

Θέλω να σας καταθέσω έγγραφα δεκάδων αγγελιών πώλησης αδέσποτων ζώων στη Γερμανία, προερχόμενα από την Ελλάδα, έναντι μέσης τιμής 350 ευρώ, καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων που είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπα τα οποία διαθέτουν τα ζώα έναντι αντιτίμου. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Για το πραγματικό, όμως, ζήτημα της τύχης των τετράποδων αυτών, που θα έπρεπε εξ αρχής να σας απασχολεί, εκκωφαντική σιωπή, κανένας έλεγχος, καμία πρόνοια για το πού θα καταλήγουν και υπό ποιες συνθήκες στο εξωτερικό, αν και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι στην καλύτερη η εμφάνισή τους σε αγγελίες πώλησης. 

Ομοίως, με το παρόν νομοσχέδιο διευκολύνεται η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και εκτροφή ζώων συντροφιάς. Όταν η αδειοδότηση των ερασιτεχνών εκτροφέων ζώων γίνεται από τα σωματεία και από τους συλλόγους τους, ενώ των επαγγελματιών γίνεται από αρμόδια Αρχή, είναι εύλογο, είναι απολύτως εύλογο οι παράνομοι επαγγελματίες εκτροφείς να εμφανίζονται ως ερασιτέχνες οι οποίοι πολύ εύκολα θα διαφεύγουν τον έλεγχο. Δηλαδή, τι κάνετε με αυτό; Δυσκολεύετε τα αυτονόητα, δηλαδή ευνοείτε την ασυδοσία και την παραγωγή νέων αδεσπότων, αφού δεν θα τηρούνται οι κανόνες εκτροφής και θα έχουμε υπερπαραγωγή κουταβιών με γνωστά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Και εδώ, λοιπόν, μηδέν εις το πηλίκον, κύριε Υπουργέ.

Και ενώ ισχυρίζεστε- και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- είστε ευρωπαϊκό κόμμα, έχετε συμπεριλάβει σε αυτό το σχέδιο νόμου διατάξεις οι οποίες ευθέως παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων και ευθέως παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 29 παράγραφος 9 αναφέρεται ότι η Σύμβαση ισχύει μόνο για τα αδέσποτα σε καταφύγια που υιοθετούν στο εξωτερικό.

Τελικά, πείτε μας: Καταργείτε την ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς για τα ζώα που θα παραμένουν στη χώρα μας; Δημιουργείται εύλογο ερώτημα και απάντηση δεν έχετε δώσει.

Επίσης, με πολλές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου καταστρατηγείτε τον πρόσφατο Κανονισμό 2019/2035 για την έγκριση των εγκαταστάσεων ζώων συντροφιάς. Πώς θα τηρείται ο Κανονισμός αυτός, όταν ο ανάδοχος θα στέλνει ανεξέλεγκτα πρώην αδέσποτα ή αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο εξωτερικό σε τρίτους, χωρίς αριθμητικό περιορισμό; Ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Κλείνοντας, για όλους τους παραπάνω λόγους και για όλους τους λόγους τους οποίους αναλυτικά παρουσίασε και στη συζήτηση των Επιτροπών και στην Ολομέλεια η εισηγήτριά μας, εμείς οφείλουμε και παραμένουμε στην αρχική μας θέση, δηλαδή στην καταψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι αδιανόητο, ένα νομοσχέδιο παντελώς αντιεπιστημονικό, αλλά εν τέλει και πρακτικά μη εφαρμόσιμο, που καταργεί την υψηλή και πρωτοποριακή βάση που είχε θέσει ο ν. 4039/2012 για την προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s