ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας
Κίνημα Αλλαγής
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αναγκαία η συνεχής προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα φαινόμενα ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας ολόκληρης της κοινωνίας και η δράση για την αποτροπή τους»
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη συζήτηση για το «metoo_greece» και για τα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον κόσμο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρέστη ο κ. Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού), η κα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής), ο κ. Κόπιτσης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αγωγής και Θρησκευμάτων, η κα Σακοράφα, Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) και η κα Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης-Ψυχολόγος-Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν την κατακόρυφη αύξηση των καταγγελιών για την κακοποίηση γυναικών στις ειδικές γραμμές και στα συμβουλευτικά κέντρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όπως, επίσης, αναφέρθηκε και σε ορισμένα ακραία περιστατικά βιασμών και γυναικοκτονιών, τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Η κα Γιαννακοπούλου, εστίασε στις επιλογές της κυβέρνησης, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αφού μ΄ αυτόν τον τρόπο συγχώνευσε τις πολιτικές για την ισότητα, την οικογένεια και για το δημογραφικό.
Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει, ότι η καθυστερημένη κύρωση της σύμβασης 190 της ΔΟΕ, μετά και από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, παρόλο που είναι θετική δεν αρκεί, αλλά η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο της έμφυλης βίας.
Στη συνέχεια η βουλευτής, ανέλυσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, πάνω σε αυτά τα θέματα. Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την παραγραφή των κατηγοριών για τη σεξουαλική κακοποίηση και για την αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Επιπλέον, η αποτελεσματική λειτουργία των 24ωρων γραμμών βοήθειας, οι κατάλληλοι μηχανισμοί έγκαιρης και αποτελεσματικής επίλυσης των καταγγελιών των διαφόρων αυτών θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.
Σημαντική πρόταση αποτελεί και η σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας με ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται ανά επαγγελματικό χώρο και το οποίο είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης είναι αναγκαία η εξασφάλιση της εύρυθμης και επαρκώς ελεγχόμενης λειτουργίας των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων και των ανεξάρτητων αρχών για την άμεση επεξεργασία και διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τέλος, η βουλευτής τόνισε ότι καθοριστικό και κεντρικό ρόλο οφείλει να παίξει η παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, με την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα διδασκαλίας και να μάθουν ουσιαστικά τα παιδιά ότι πραγματική δύναμη είναι η ψυχική και ότι η σωματική δύναμη πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία του ασθενέστερου και όχι για να επιβάλει τα πιο ταπεινά ένστικτα.
Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου, έθεσε την άποψη ότι αποτελεί αναγκαία δράση μια συνεχής καμπάνια ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας γιατί αποτελεί χρέος όλων, σε καμία περίπτωση, να μην αφήσουμε αυτό το κίνημα να ξεφουσκώσει.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της τοποθέτησης στο:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.
Είναι νομίζω πραγματικά πολύ σημαντική η σημερινή συνεδρίαση και συγχαρητήρια που αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω τους Υπουργούς, να καλωσορίσω τη νέα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ -να της ευχηθούμε καλή επιτυχία και να μπορέσει να βάλει ακόμη περισσότερο το ρόλο της ισότητας μέσα στον αθλητισμό και από τον θεσμικό της ρόλο- και βεβαίως να καλωσορίσω την κυρία Μπεκατώρου στην Επιτροπή μας.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω -και από τη μεριά μου- ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για το θάρρος, το προσωπικό θάρρος, το οποίο βρήκατε να κάνετε αυτήν την κατάθεση ψυχής της εμπειρίας σας και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί και στην Ελλάδα το κίνημα #metoo και να δώσετε με αυτό τον τρόπο θάρρος και δύναμη και στις άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να βγουν. να το καταγγείλουν. να σπάσουν τη σιωπή και εντέλει να δημιουργηθεί όλο αυτό το κίνημα. Να έρθουμε όλοι προ των ευθυνών μας και να αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε θαρρετά και ανοιχτά ως κοινωνία. Γιατί, δυστυχώς, οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν πάρα πολύ σοβαρές και ιδιαίτερα στα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, της κακοποίησης των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας. Γίναμε μάρτυρες ιδιαίτερα νοσηρών φαινομένων σε χώρους αθλητικούς, σε χώρους πολιτιστικούς, σε χώρους εκπαιδευτικούς ακόμα και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες.
Με επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η περίοδος της καραντίνας αύξησε κατακόρυφα τις καταγγελίες για την κακοποίηση γυναικών τόσο στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Με βάση τη δημοσιευμένη έκθεση της ΕΛΑΣ στη διάρκεια της καραντίνας το 2020 σημειώθηκαν 192 περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από ότι την προηγούμενη χρονιά, κατά τα οποία το 82,5% ήταν άντρες οι δράστες και τα θύματα το 73% γυναίκες. Μέσα στους 15 μήνες του lockdown 12 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το σύζυγο τους -νυν ή πρώην- τον σύντροφό τους ή επίδοξο βιαστή τους. Δυστυχώς, έχει μπει πλέον στο λεξιλόγιο μας ο όρος γυναικοκτονία. Την ελληνική κοινωνία, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, την σόκαραν αλλεπάλληλα συμβάντα.
Τι να πούμε;
Να πούμε την άγρια δολοφονία της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά;
Να πούμε για το βιασμό της εργαζόμενης καθαρίστριας στα Πετράλωνα;
Να μιλήσουμε για το βιασμό της 30χρονης στο Κολωνάκι;
Για τον ομαδικό βιασμό της εγκύου στον Άγιο Παντελεήμονα;
Για το περιστατικό της Ηλιούπολης, της νεαρής γυναίκας η οποία βιαζόταν από τον πατέρα της και από τον αστυνομικό σύντροφό της;
Να τονίσουμε, ότι αυτά είναι μόνο τα περιστατικά τα οποία πήραν δημοσιότητα και πόσο πολλαπλάσια και πόσα περισσότερα είναι αυτά τα οποία δεν έχουν πάρει δημοσιότητα. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, αυτού του διαστήματος είχαμε ένα νέο και πάρα πολύ σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο -και επιμένω σε αυτό-κι αυτό ήταν το ότι έσπασε η σιωπή, ότι άνοιξαν στόματα, ότι καταγγέλθηκαν περιστατικά δημόσια και για μία ακόμη φορά θέλω να εξαίρω την καθοριστική συμβολή της κυρίας Μπεκατώρου, η οποία αφύπνισε και άνοιξε δρόμους.
Τώρα, πάμε στο τι κάνει η Πολιτεία, ένα ερώτημα, το οποίο έθεσε και η κυρία Μπεκατώρου, η κυρία Μανουσογιωργάκη και άλλοι. Ποιες ήταν οι επιλογές της Κυβέρνησης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα απέναντι στα στοιχεία, τα οποία προανέφερα.. Κατ’ αρχάς, δεν θα βαρεθώ να το λέω, κύριοι Υπουργοί, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε δυστυχώς να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συγχωνεύοντάς τη με τις πολιτικές για την ισότητα, την οικογένεια και για το δημογραφικό, κάτι το οποίο αποτελεί μια ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση. Ισότητα δεν πάει ως ένας τίτλος ανάμεσα σε όλα αυτά και μάλιστα, ενώ στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και είναι σίγουρο ότι το θυμάστε, ειδικά εσείς, κυρία Πρόεδρε, η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής ήταν σε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Γενική Γραμματέα Ισότητας και μπορέσαμε και κάναμε πάρα πολύ σοβαρό διάλογο, ανάληψη πρωτοβουλιών, πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες –όλοι θυμόμαστε νομίζω και τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματέως, τις προσπάθειες της Επιτροπής για να αναδείξουμε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Ήταν λοιπόν ακατανόητη αυτή η πολιτική επιλογή, η οποία έγινε από τη μεριά της Κυβέρνησης και βεβαίως εγώ έχω καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση, το έχουμε συζητήσει αυτό το ζήτημα πολλές φορές, απάντηση όμως ουσιαστική δεν έχουμε πάρει.
Δεύτερον, η έστω και καθυστερημένη κύρωση της σύμβασης 190 της ΔΟΕ, μετά και από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεν αρκεί. Πολύ απλά, δεν αρκεί. Είναι θετικότατη, αλλά δεν αρκεί για την πραγματική και ουσιαστική στήριξη των θυμάτων. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις απαιτούμενες εκείνες δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο της έμφυλης βίας, προέκταση του οποίου βρίσκεται και στους χώρους εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που ακόμα δεν έχουμε δει.
Τι κάνουμε και ποιες είναι οι προτάσεις μας ως Κίνημα Αλλαγής, πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις: Το πρώτο και κυριότερο βήμα το οποίο έχουμε πει είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την παραγραφή των κατηγοριών για τη σεξουαλική κακοποίηση και για την αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι για τόσο φρικιαστικά εγκλήματα τα όρια παραγραφής και οι ποινές που επιβάλλονται για αυτά, πρέπει να αποσκοπούν στην ουσιαστική προστασία των θυμάτων και όχι να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως πολλές φορές, δυστυχώς βλέπουμε, από τη μεριά των θυτών. Επιπλέον απαιτείται και ένα πλαίσιο για τα μέτρα επιβολής της νομοθεσίας, δηλαδή να λειτουργούν και χρειάζεται ακόμη περισσότερο, όμως, να δούμε το πώς ακριβώς λειτουργούν οι 24ωρες γραμμές βοήθειας, οι κατάλληλοι μηχανισμοί έγκαιρης και αποτελεσματικής επίλυσης των καταγγελιών των διαφόρων αυτών φαινομένων και άλλα.
Χρειάζεται επίσης άμεσα –ακόμα περιμένουμε, δεν έχουμε δει κάτι- η σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας με ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται ανά επαγγελματικό χώρο και το οποίο είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ άκουγα, μάθαινα για περιστατικά στον πολιτιστικό, στον καλλιτεχνικό χώρο, είναι ο άντρας μου καλλιτέχνης και αναρωτιόμουν, για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να γίνεται μία οντισιόν μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι ενός σκηνοθέτη; Είναι δυνατόν να επιτρέπονται τέτοιου είδους πράγματα;
Επίσης είναι αναγκαία η εξασφάλιση της εύρυθμης και επαρκώς ελεγχόμενης λειτουργίας των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων και των ανεξάρτητων αρχών για την άμεση επεξεργασία και διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης. Καθοριστικό και κεντρικό ρόλο μπορεί επίσης και πρέπει και οφείλει να παίξει η παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την κυρία Μακρή. Περιμένουμε, κυρία Μακρή, να δούμε όλα αυτά τα σημαντικά, τα οποία είπατε, να εφαρμοστούν, να τα δούμε στην πράξη με την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα διδασκαλίας και να μάθουν ουσιαστικά τα παιδιά μας ότι πραγματική δύναμη είναι η ψυχική και ότι η σωματική δύναμη πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία του ασθενέστερου και όχι για να επιβάλει τα πιο ταπεινά ένστικτα και εδώ πέρα οφείλετε και πρέπει να δείτε, κυρία Υπουργέ, αυτό το οποίο είπε και η συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος του μπούλινγκ με αφορμή και τη δεκατετράχρονη μαθήτρια που έχασε τη ζωή της γιατί έκανε το χειρουργείο το συγκεκριμένο στο στομάχι, για να αδυνατίσει.
Έχουν υπάρξει πολλά φαινόμενα bulling, όμως οφείλω να σας ομολογήσω, ότι έχουμε ακούσει πολλές φορές την Υπουργό, την κυρία Κεραμέως, να μας μιλάει για δέσμη μέτρων, αυτά τα μέτρα ακόμη δεν τα έχουμε δει για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και των φαινομένων της αντιμετώπισης του bulling.
Κυρία Πρόεδρε, θα κλείσω με αυτό, είναι επίσης απολύτως αναγκαία μια συνεχής καμπάνια ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει, δυστυχώς, το ξαναείπα, ενώ στην πρώτη φάση της καραντίνας μπορέσαμε και είχαμε πολύ ωραίες καμπάνιες ευαισθητοποίησης, διαρκής και είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και η Επιτροπή μας, αυτό το πράγμα εξασθένησε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να συνεχίσει να είναι στον κοινωνικό διάλογο, αλλιώς φοβάμαι πάρα πολύ ότι το κίνημα #metoo και όλο αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία ήλθε και φάνηκε και στην Ελλάδα μπορεί να ξεφουσκώσει. Χρέος μας είναι σε καμία περίπτωση να μην αφήσουμε αυτό το κίνημα να ξεφουσκώσει.
Αυτές, λοιπόν, είναι κάποιες σκέψεις, αυτές είναι κάποιες προτάσεις, θεωρώ ότι η Επιτροπής Ισότητας, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει στο επόμενο χρονικό διάστημα και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα το κάνετε, να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο, να διαμορφώσει πολιτικές επιλογές, να εισηγείται προτάσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως και κάνει και μπράβο σας και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και αρχές συντονίζοντας όλη αυτή την προσπάθεια. Η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια όλων μας είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.