Ερώτηση σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Tον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Απαιτείται οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την εύρυθμη λειτουργία τους»

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από την έξαρση της πανδημίας, έγινε φανερό ότι η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η ενίσχυση της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή των άμεσων υγειονομικών αναγκών στους πολίτες, ώστε να αποτελέσει κυματοθραύστη στην αυξημένη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη Δυτική Αθήνα, όπως βέβαια και στο σύνολο της χώρας, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τα Κέντρα Υγείας. Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκείται μόνο να καλύπτει με προχειρότητες, μπαλώματα, και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα. Επίσης, υπάρχουν και ελλείψεις σε βασικά υλικά και πόρους για την καθημερινή λειτουργία τους.

Εκτός από τα προβλήματα αυτά, παρατηρείται και το γεγονός της ύπαρξης ιατρείων που δεν λειτουργούν σε πολλές ειδικότητες και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • Από τα υποκαταστήματα της Πετρούπολης και του Ιλίου 2 ιατροί – παθολόγοι και 1 γενικός ιατρός μετακινήθηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Αγίων Αναργύρων.
  • Στο υποκατάστημα Ιλίου παρατηρούνται προβλήματα υποστελέχωσης στα εργαστήρια και στο ακτινολογικό κέντρο.
  • Στο υποκατάστημα των Αγίων Αναργύρων υπάρχει ένας παθολόγος και κανένας γενικός γιατρός

Γίνεται αντιληπτό πλέον ότι απαιτείται άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται άμεσα να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικά την καταγραφή των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα οργανογράμματα τους.

Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και οι προθέσεις σας για την ουσιαστική ενίσχυση των κέντρων υγείας και τι έχετε κάνει για τη στήριξή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;
  2. Προτίθεστε να στελεχώσετε άμεσα, με μόνιμο προσωπικό, όλες τις κενές θέσεις, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s