Ερώτηση για την Λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Tον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άλυτα παραμένουν το προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής»

Κύριε Υπουργέ,

Για ακόμα μία φορά, ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται σε επικίνδυνα οριακή κατάσταση, λόγω του υπερκορεσμού του. Για περισσότερο από 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής υπάρχει ένας μόνος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στον οποίο μάλιστα κατά καιρούς μεταφέρονται σκουπίδια και απ’ άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος εργαζομένου είναι ορατός, καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου βασίζεται σε επεκτάσεις και «πανωσηκώματα» αμφιβόλου νομιμότητας. Πρόσφατα μάλιστα, αποφασίστηκε η δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πρόκειται για ένα νέο «σινικό τοίχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ένα ακόμα βουνό με σκουπίδια.

Έχω επανειλημμένως αναφερθεί, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πως η μόνη λύση για το σημερινό αδιέξοδο, που αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο  του συνόλου της εγκατάστασης. Η ένταξή της σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και η υιοθέτηση της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση αποτελούν κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε ώστε να επιληφθεί το εν λόγω ζήτημα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών.

Η προοπτική της μονιμοποίησης της περιβαλλοντικής – υγειονομικής υποβάθμισης, αποτελούμενη από μία ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και την υγεία δε μπορεί άλλο να γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να εξασφαλιστεί η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής, με ταυτόχρονα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για το σύνολο των κατοίκων της Αττικής; Τι ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να διασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος του Νομού Αττικής;
  2. Έχει υποβληθεί ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της ΟΕΔΑ Φυλής;
  3. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε να μη σηκώνει μόνο η Δυτική Αττική, όπως γίνεται τα τελευταία 60 χρόνια, το δυσβάστακτο βάρος της διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων της Περιφέρειας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s