ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Άλλη μια σοκαριστική καταγγελία για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είδε το φως της δημοσιότητας. Είκοσι δύο  αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχωρώντας σε καταγγελίες για σωματική -ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές σε όλα τα κλιμάκια! Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με ταχύτητα αντέδρασε η Ελληνική Δικαιοσύνη και ελπίζω με την ίδια ταχύτητα να διελευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να απονεμηθούν ευθύνες.

Το τσουνάμι των καταγγελιών μετά τον δρόμο που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου συνεχίζεται. Ήδη έχουν καταγγελθεί εκατοντάδες περιστατικά βιασμών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, παιδοφιλίας και βάναυσων συμπεριφορών που φέρνουν στην επιφάνεια τον σκοτεινό κόσμο που καλύπτεται  κάτω από ένα πέπλο σιωπής. Οι καταγγελίες δε κατά επώνυμων και μη, αναδεικνύουν την εμφάνιση τέτοιων χυδαίων συμπεριφορών σε σειρά κοινωνικών και επαγγελματικών χώρων, όπως και μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Αυτή ακριβώς την ώρα χρειαζόταν να δείχνει την παρεμβατικότητά του και τις πρωτοβουλίες του το Metoo, κάτι που δεν το βλέπω. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι ξεφούσκωσε, αφού κομματικοκοποιήθηκε βάναυσα  και εστίασε την προσοχή και την ευαισθησία του σχεδόν αποκλειστικά στην περίπτωση Λιγνάδη και την ανάγκη για την παραίτηση ή μη της Υπουργού Πολιτισμού. Έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και αυστηρότητα για αυτό το σκάνδαλο και μ’ αυτό το θάρρος μιλάω χωρίς να φοβάμαι πολιτικό bullying από καθένα. Όπως έχω αγωνιστεί κατά της ενδοοικογενειακής βίας και κάθε μορφής παρενοχλήσεων και μ’ αυτή την ευθύνη καταλήγω σ’ αυτό το συμπέρασμα.

Θα ήθελα να καλέσω όλους όσους εμπλέκονται και συμμετέχουν σ’ αυτό τον αγώνα, να ανασυνταχτούμε και να παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε το τέρας που αντικρίζουμε.

–          Είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε ένα διευρυμένο κοινωνικό- πολιτικό κίνημα κατά όλων αυτών των αρρωστημένων καταστάσεων

–          Θα πρέπει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μέσα στην Βουλή.

–          Είναι ανάγκη να ανασυσταθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας, που ομολογουμένως έδειξε αξιόλογη δραστηριότητα ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Αυτή τη στιγμή είναι απενεργοποιημένη και «χαμένη» μέσα στο Υφυπουργείο για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

–          Είναι εντελώς απαραίτητο να επιτραπεί από τον Πρόεδρο της Βουλής να επαναλειτουργήσει με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έδειξε σημαντική δραστηριότητα βασισμένη σε μια διακομματική συνεννόηση, κάτι που ήδη έχω ζητήσει με επιστολή μου.

–          Είναι ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στον Π.Κ στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των ποινών και χρονικών ορίων παραγραφής, όπως και να προχωρήσουν οι Κώδικες συμπεριφοράς.

–       Είναι αναγκαία η άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για “Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Τώρα πρέπει να συμβάλουμε όλοι στο σπάσιμο της σιωπής, στην παραπέρα τόνωση των καταγγελιών, στην δραστηριοποίηση της κοινωνίας για να σπάσουμε οριστικά το απόστημα .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s