Η φετινή ημέρα για την υγεία μας βρίσκει στο πιο κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δήλωση Βουλευτού Κίνημα Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα υγείας μας βρίσκει στην χώρα μας αντιμέτωπους με ένα ισχυρό κύμα της πανδημίας του κορονοϊόυ με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες απώλειες ανθρώπινης ζωής. Οι συνθήκες που κυριαρχούν,  μας έχουν κάνει να ξανασκεφτούμε την αξία της ανθρώπινης υγείας και ζωής. Να αναλογιστούμε την αξία της πρόληψης, της αυτοπροστασίας και της προστασίας των δικών μας ανθρώπων , της τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων, της αξίας του μαζικού ελέγχου με τα self tests σε πρώτη φάση, της αξίας του μαζικού εμβολιασμού. Οι συνθήκες που επικρατούν στα Νοσοκομεία της χώρας λόγω της αποτυχίας συγκράτησης του τρίτου κύματος, επισημαίνουν την αξία ύπαρξης ενός ισχυρού, σύγχρονου και επαρκώς στελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας για το οποίο έχουμε χρέος να εργαστούμε τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας , όσο και μετά. Καθήκον της Κυβέρνησης, της Επιτροπής των Επιστημόνων είναι να συντονίσουν σε σωστή κατεύθυνση την προσπάθεια αναχαίτισης του φονικού ιού, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των Νοσοκομείων με κατάλληλο προσωπικό, αυξάνοντας τον αριθμό Μ.Ε.Θ σε συνεργασία και συστράτευση και του Ιδιωτικού Τομέα, βελτιώνοντας την κατάσταση των Λεωφορείων και όλων των Μ.Μ.Μ , επιβλέποντας με σοβαρότητα και επάρκεια τα μέτρα που επιβάλλονται. Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν μια συμφωνία υγείας για την νίκη στον πόλεμο που έχουμε, αφήνοντας στην άκρη άγονες αντιπαραθέσεις. Όλοι μας δε ας δώσουμε από κοινού την μάχη, με σεβασμό στην υγεία και την ζωή των Ελλήνων. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε .Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, για να ζήσουμε ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρυσι και ένα πολύ καλύτερο Καλοκαίρι, έχοντας στο μυαλό μας ότι ο δρόμος θα είναι πιθανά μακρύς μέχρι να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα και επομένως καμία κόπωση δεν μπορεί να οδηγεί σε χαλάρωση και σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε.

Αυτή την μέρα όμως, ας φέρουμε στην σκέψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γιορτάζει την 7η Απριλίου ως μια μέρα κατά την οποία αναγνωρίζουμε και θυμόμαστε πόσο σημαντική είναι συνολικά η καλή σωματική και διανοητική υγεία για την ευημερία μας. Φέτος, η ημέρα αυτή είναι παγκόσμια αφιερωμένη σε μια καμπάνια για έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο. Η COVID-19 υπογράμμισε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν καλύτερη πρόσβαση στα συστήματα υγείας και στην καλή υγεία γενικότερα, μια κατάσταση που επηρεάζεται από το που έχει γεννηθεί κανείς, ζει και εργάζεται. Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε τους τρεις  βασικοί πυλώνες που μας προτείνει ο ΠΟΥ για καλή υγεία, που είναι:  Η φυσική δραστηριότητα – η ισορροπημένη διατροφή – η Ενημέρωση για τη γενετική μας προδιάθεση αναφορικά με νοσήματα και προληπτικές εξετάσεις.

Προσπαθώντας επομένως να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους πολύμορφους κινδύνους συνολικά για την υγεία μας, την ανάγκη ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού του Ε. Σ.Υ , την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις κατάλληλες υπηρεσίες για την υγεία. Αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας , τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s