Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αναγκαίο  ένα προοδευτικό, ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα

Με τοποθέτησή της επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη  ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των  Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;»

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ,

Σας κατέθεσα αυτή την επίκαιρη ερώτηση, διότι πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα, διαρροές και ανακοινώσεις φορέων, πως προτείνεται η «μεταφορά» στο Υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΠΟΓΕΔΥ).Μαζί με αυτό μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες διαχείρισης και λειτουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.  Η εν λόγω βάση,  σημειωτέον, έως σήμερα διατηρείται στο Υπουργείο σας και είναι πλήρως προσβάσιμη από την Αστυνομία, από τις Κτηνιατρικές Περιφέρειες και από τους Δήμους. (σας κτθ τις ανακοινώσεις των 2 φορέων που αντιδρούν στην παραπάνω μεθόδευση ΣΧΕΤ 5-6)

Ας μην ξεχνάμε δε πως ο Πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει από το 2018 τον «εκσυγχρονισμό» του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και την μεταφορά της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.) με το Δελτίο Τύπου της 6ης Δεκεμβρίου 2018 ενημέρωσε ότι η μεταφορά της βάσης στο Υπουργείο Εσωτερικών οδηγεί στην ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΗ της, αφού η βάση χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας και την παρακολούθηση σημαντικών ζωοανθρωπονόσων όπως η λύσσα η οποία επανεμφανίστηκε το 2012 πάλι στη χώρα μας αλλά και για εκστρατείες εμβολιασμού των αγρίων ζώων (κόκκινη αλεπού) σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης ενημέρωνε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα όπως και στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Γεωργίας. ΣΧΕΤ Νο1:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΓΕΔΥ.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή, η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς. (ΣΧΕΤ 2 Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –Terrestrial Animal Health Code , Chapter 7.7.)

Όπως εύστοχα έχει απαντήσει το  2011 το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου: «τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία.»

 «Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ» (ΣΧΕΤ3  Απάντηση ΥΠΑΑΤ 2011 Βουλή  (Επερώτηση με αριθμό 62)

Σε άλλη επερώτηση με  αριθμό 63/31-8-2011  που συνυπογράφετε και εσείς κε Υπουργέ, ο τότε Υφυπουργός του ΥΠΑΑΤ κος ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ , αναφέρει στην απάντηση του  μεταξύ άλλων:

«Ότι  η αρμοδιότητα διαχείρισης των  ζώων συντροφιάς, όπως και σε όλες  τις ευρωπαϊκές  χώρες  ανήκει στο   αντίστοιχο υπουργείο Γεωργίας, όπου βρίσκονται και οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες». (ΣΧΕΤ4 Απάντηση ΥΠΑΑΤ 2011 Βουλή σελ. 17189)  

Η Κυβέρνηση δυστυχώς επιχειρεί  να νομοθετήσει ανερμάτιστα, παρουσιάζοντας ως μεταρρυθμίσεις ζητήματα που έχουν απαντηθεί  πριν από 9 χρόνια .

Συγκεκριμένα, επί Υπουργίας κου ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ,  εισήχθη  και ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή ο Ν4039/12,  ένας πρωτοποριακός νόμος για την προστασία  των ζώων συντροφιάς, ο οποίος ακολουθεί και εφαρμόζει  τις οδηγίες του «ΟΙΕ»  (Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Υγεία των Ζώων)

Ένας νόμος κύριε Υπουργέ που και εσείς τον είχατε ψηφίσει τότε ως βουλευτής, και προέβλεψε την δημιουργία Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους 

Ας μην ξεχνάμε πως ανήκουμε στα 11 από τα 28 κράτη μέλη, που έχουν αναπτύξει βάσεις δεδομένων ζώων συντροφιάς και η διαχείριση γίνεται από τους Κτηνιατρικούς φορείς, ώστε να  περιλαμβάνει τις πληροφορίες και  καλύπτει τις ανάγκες των διαφόρων κτηνιατρικών δράσεων (ΣΧΕΤΙΚΟ 7  ΚΥΑ 331/10301/25.01.2013 

Κε Υπουργέ τι θέλω να σας πω με όλα αυτά;

Θέλω να σας επισημάνω πως η ενδεχόμενη μεταφορά τμήματος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, δεδομένου ότι διεθνώς υπάγονται στα αντίστοιχα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες έχουν και την νομοθετική πρωτοβουλία.  

Γιατί δέχεστε ως Υπουργός ΥΠΑΑΤ, να διώξετε την αρμοδιότητα των κτηνιατρικών υπηρεσιών από το υπουργείο σας στο εσωτερικών;

Λέτε ότι θέλετε να ελέγχετε τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σωστό. Να σας θυμίσουμε πως το αρ.102, παρ.2 του Συντάγματος ορίζει ότι οι ΟΤΑ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.  Άρα είναι αλυσιτελής κίνηση. Βρείτε λοιπόν συνέργειες για καλύτερη εποπτεία και επιπλέον χρηματοδότηση κι όχι επικοινωνιακά τρικ περί δήθεν μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

Γιατί μιλάτε για λύσεις κύριε Υπουργέ για παροχή πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, την στιγμή που ήδη υπάρχει πρόσβαση. Είναι ζήτημα δικό σας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι όχι του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες.

Επίσης δεν είναι θέμα του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής  το θέμα  της μεταφοράς της βάσης δεδομένων στο cloud του gov.gr, με το πρόσχημα πως θα επιτευχθεί η βέλτιστη χρηστικότητα της βάσης, ώστε τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα και να χαράσσουν πολιτικές.

Επομένως, ας μην κοροϊδευόμαστε κε Υπουργέ.

Τους τελευταίους μήνες είναι στην επικαιρότητα δημοσιεύματα και διάφορες διαρροές που θέλουν το Υπουργείο Εσωτερικών  να ετοιμάζει σχέδιο νόμου. Το γραφείο τύπου του Υπουργείου σας το επιβεβαιώνει.  Άλλη πρωτοτυπία και τούτη. ΣΧΕΤ9.

Πραγματικά αυτό συνιστά ένα θεσμικό ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Αναρωτιέμαι τι άλλαξε και προχωράτε σε αλλαγή αρμοδιοτήτων και εσείς έχετε συναινέσει; Τι συνέβη από το 2011 και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση άλλαξαν πολιτική;

· Τα προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς και εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2012, δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας;

· Μεταβλήθηκαν οι Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων;

· Μεταβλήθηκε η θέση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου που αποτελεί τον επίσημο επιστημονικό και επαγγελματικό φορέα των Γεωτεχνικών και των Κτηνιάτρων και Σύμβουλο των εκάστοτε Κυβερνήσεων;

· Μεταβλήθηκε η εισήγηση των Υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών;ΣΧΕΤ12.

Περιμένουμε, λοιπόν, να ακούσουμε από εσάς ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου και  τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Και κυρίως γιατί λειτουργείτε εν κρυπτώ; Υπάρχει κάτι που θέλετε να κρύψετε; υπάρχει κάτι που θέλετε να αποκρύψετε;

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να δώσει οριστικές λύσεις με ασφάλεια και προοπτική.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε τη δική σας δέσμευση ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να επιδείξει κάθε μέσο και κάθε δυνατή ευαισθησία, όσον αφορά το μέλλον και την ασφάλεια των ζώων συντροφιάς τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων. Σας ευχαριστώ.»

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πρώτον. Θα μιλήσω πρώτα για τα ζητήματα τάξης, τα οποία θέσατε, για να τα τακτοποιούμε αυτά, παρότι, κατά τη γνώμη μου, είναι το κακό επιχείρημα για να υποστηρίξετε την άποψή σας. Όμως, εν πάση περιπτώσει, τα θέσατε.

Στα ζητήματα τάξεως να το λήξουμε ως εξής; Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά έχει διατυπώσει τη θέση του. Η θέση του αυτή ήταν γνωστή στον ελληνικό λαό και η θέση του αυτή ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Και, μάλιστα, με πολύ ισχυρή νομιμοποίηση, για να κινηθούμε σε όποια κατεύθυνση επιλέξουμε να κινηθούμε. Άρα, το λήξαμε το θέμα τάξεως;

Συνεπώς, το γιατί επέλεξε να το πει αυτό ο Πρωθυπουργός ήταν κάτι το οποίο, προφανώς, απασχόλησε και αποτέλεσε αντικείμενο δημοσίου διαλόγου και δημόσιας συζήτησης.

Για να γίνω, όμως, εγώ λίγο πιο παραγωγικός σ’ αυτή τη συζήτηση, το νόημα αυτής της τοποθέτησης είναι, προφανώς, ότι μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Επίσης, νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, κυρία συνάδελφε, ότι από τη στιγμή που το σύστημα ουσιαστικά διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων έχει περάσει στους δήμους, αντικειμενικά εδώ υπάρχει μία εμπλοκή, μία σχέση, του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, η χρηματοδότηση που σήμερα δίνουμε και που δεν είχε δοθεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, περνάει για τη δημιουργία αυτών των καταφυγίων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα.

Καταλαβαίνω τη συμβολή σας, την οποία την εκτιμώ και την αποτιμώ θετικά, στις σκέψεις οι οποίες γίνονται και σ’ έναν διάλογο που έχει ξεκινήσει, τον οποίο τον παρακολουθώ και με τα έγγραφα που κατατίθενται και όπου, όπως ξέρετε ασφαλώς, υπάρχουν ένθεν και ένθεν απόψεις.

Θεωρώ ότι το σημαντικό σε αυτή τη συζήτηση -και αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού- είναι ότι πάντως πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων, το οποίο να εποπτεύεται αποτελεσματικά.

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ως προς τα αποτελέσματα στα οποία βρισκόμαστε, με όλη την ολιγωρία της προηγούμενης περιόδου και με τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που έχουμε κάνει πια σήμερα, προκειμένου να φτιαχτούν αυτά τα καταφύγια, δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Δεν ξέρω αν είναι κάποιος ικανοποιημένος. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και απ’ το ότι ελάχιστοι δήμοι, συγκριτικά με το σύνολο των δήμων, έχουν φτιάξει καταφύγια και, άρα, δεν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των μη δεσποζόμενων ζώων, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό και από τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των ήδη υφιστάμενων καταφυγίων. Άρα, πρέπει κάτι να κάνουμε για να το βελτιώσουμε.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η συζήτηση των αρμοδιοτήτων, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της συνολικής προσπάθειας την οποία πρέπει να κάνουμε. Και να ξέρετε –και κλείνω την πρωτολογία μου, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την κατανόηση- ότι η σκοπιά με την οποία πρέπει να το προσεγγίσουμε πρέπει να είναι αυτή, δηλαδή, πώς θα έχουμε αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχο στο σύστημα διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων, ώστε, τελικώς, αυτό το οποίο σήμερα είναι μία δύσκολη κατάσταση, να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι απ’ αυτό.

Η εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών σ’ αυτό, οι μηχανισμοί αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου των δήμων, όλο αυτό, θα αποτελέσει ένα πλέγμα συζητήσεως ευρύτερης και πιο μεγάλης, μικρό μέρος της οποίας είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Και για να σας καθησυχάσω  και να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, το οποίο είναι «Προτίθεστε να μην ακολουθήσετε τα βασικά διεθνή πρότυπα;», σας απαντούμε: Όχι, θα ακολουθήσουμε τα βασικά διεθνή πρότυπα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πολύ ενδιαφέρουσα η απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Ενδεικτική της αλαζονείας της Κυβέρνησης. Ενδεικτικότατη!

 Σας έκανα μια συγκεκριμένη ερώτηση και μου απαντήσατε πως ήταν προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Ερώτημα: Με ποιους διαβουλεύθηκε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά; Ρωτάω ξεκάθαρα. Διαβουλεύθηκε με τους φορείς; Υπήρξε ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, κόντρα στο τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό μας λέτε; Το πήρε απόφαση προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φύγει η αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι σε όλες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών;

Γιατί, ναι, υπάρχει πρόβλημα, όλοι το αναγνωρίζουμε, και πρέπει να λυθεί.  Και μας λέτε ότι αυτό είναι η λύση, επειδή ξαφνικά μας ήρθε η θεία φώτιση στην Ελλάδα, κόντρα στο τι συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες; Είναι τόσο απλό. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, το Κίνημα Αλλαγής, και εσείς είστε ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων που έχετε, ο αυτοσχεδιασμός βαλκανικού τύπου, κύριε Βορίδη; Γιατί αυτό κάνετε!

Εγώ σας παρέθεσα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, όχι ότι κάτι είπε κάποιος και προχώρησε. Σας λέω, λοιπόν, και κάνω συγκεκριμένα ερωτήματα. Στο Υπουργείο Εσωτερικών από ποιους αρμόδιους επιστήμονες κτηνιάτρους θα γίνεται η παρακολούθηση της βάσης στην οποία θέλετε να στείλετε τη βάση; Από ποιους; Είναι τόσο συγκεκριμένο το ερώτημα.

Όσον αφορά τη βελτίωση της βάσης, την αναβάθμιση της βάσης. Η βάση αυτή, σας τόνισα και το ξέρετε καλύτερα από εμένα, είναι δημόσια. Μπορεί να μπει μέσα κάποιος. Και οι δήμοι μπαίνουν και όλοι. Επειδή διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή και τη συνέντευξη την οποία δώσατε. Η βάση αυτή είναι δημόσια. Άρα, λοιπόν, η διαχείρισή της πρέπει να γίνεται, όπως σε όλες τις άλλες χώρες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και για λόγους δημόσιας υγείας.

Και από κει και πέρα, τα ζητήματα που εύλογα θέσατε και υπάρχουν -και πρώτοι το λέμε ότι πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα- μπορούν να λυθούν, μέσω συνεργειών. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι; Βεβαίως και χρειάζονται. Μπορείτε να τους δώσετε; Βεβαίως και μπορείτε και εσείς και να υπάρχουν συνέργειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων; Γιατί αυτό είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι το αντιλαμβάνομαι.

Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, τόσο σοβαρό, που έχει να κάνει με την ευζωί των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κι εσείς μας λέτε ότι ως δια μαγείας, επειδή, κόντρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα το μεταφέρετε από τη μία υπηρεσία στην άλλη, θα λυθεί το πρόβλημα! Αυτό είναι τελείως επικοινωνιακός τρόπος αντιμετώπισης των σοβαρών ζητημάτων.

 Για την κάλυψη ποιων αναγκών γίνεται, λοιπόν, αυτή η μεταφορά, αφού η ευζωία, η κτηνιατρική δημόσια υγεία, η υγεία των ζώων παρακολουθούνται από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ; Αναρωτιέμαι, πώς ακριβώς το σκέφτεστε; Σίγουρα όλα αυτά δεν συνάδουν πάντως, κύριε Υπουργέ, με την εικόνα μιας κανονικότητας, ενός επιτελικού κράτους.

Κι επειδή είναι πολύ ύποπτη όλη αυτή η βιασύνη και η πρεμούρα, την οποία επιδεικνύετε, ιδιαίτερα μέσα σε καιρό πανδημίας, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, εγώ ειλικρινά αναρωτιέμαι τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Γιατί σίγουρα η ευζωία των ζώων, που είναι τόσο σημαντική, δεν την  βλέπουμε να εξυπηρετείται.

Και προς επίρρωση των παραπάνω, εγώ θέλω να σας καταθέσω -θα σας το καταθέσω να το διαβάσετε και αυτό- την απάντηση της κ. Κυριακίδου, εκ μέρους της Κομισιόν, σε ερώτηση Ευρωβουλευτή, μάλιστα του δικού σας κόμματος, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή στηρίζει το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο των πληθυσμών των αδέσποτων σκύλων, από τον τρόπο και με τον τρόπο που συμβαίνει από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Το μεγάλο, λοιπόν, ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα όλοι ένα προοδευτικό, ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο και να το ενισχύσουμε και να το συμπληρώσουμε, το οποίο, όμως, δυστυχώς δεν βλέπουμε από τη μεριά σας να φέρνετε.

Θα περίμενα, λοιπόν, να είστε πολύ πιο ανοιχτοί σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να το καταθέσετε σε μια δημόσια διαβούλευση. Εσείς ο ίδιος με δική σας ευθύνη να ανοίξετε μία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλα τα κόμματα, προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε επικοινωνιακά φληναφήματα, αλλά σε μία ουσιαστική λύση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος!

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Κυρία συνάδελφε, εδώ, νομίζω, διαπράττετε το κλασικό σφάλμα της λογικής  petitio principii λήψης του ζητουμένου. Εσείς ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι έχουμε αποφασίσει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Εγώ σας απήντησα ότι εκείνο που γίνεται είναι το εξής: Εξετάζουμε ως ένα μικρό μέρος μιας συνολικής δράσης που θα φέρει αποτελέσματα για την ευζωία των ζώων, ποιες, ενδεχομένως, αρμοδιότητες, από ποιες -για να είμαστε συνεννοημένοι. Γιατί, βλέπετε, τώρα πάντοτε χρειάζεται να γίνεται η βασική δουλειά, για να μην κάνουμε επικοινωνιακά τερτίπια.

Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων: Αυτό είναι το Τμήμα το οποίο ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Έχει δεκατρείς αρμοδιότητες, όπως προσδιορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα, από τον Κανονισμό του Υπουργείου. Σε ποιες αναφέρεστε εσείς, που θεωρείτε δεδομένο ότι τις μεταφέρουμε εμείς; Διότι εγώ δεν σας είπα τίποτα γι’ αυτό.

Εσείς γιατί τα έχετε λάβει όλα ως δεδομένα; Ότι μεταφέραμε το Τμήμα, ότι μεταφέραμε την πλατφόρμα, ότι τη μεταφέραμε και την πήγαμε κάπου από εκεί που είναι κ.λπ.. Όλα αυτά γιατί είναι δεδομένα στις σκέψεις σας και μάλιστα, ξιφουλκείτε εναντίον μιας ρυθμίσεως, την οποία δεν έχουμε κάνει; Γιατί ξιφουλκείτε; Τι πάθατε; Καθίστε να δούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για τις διαρροές, κύριε Βορίδη…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καθίστε να δούμε! Τι σας συνέβη; Δεν υπάρχει χώρος αντιπολιτεύσεως και τώρα πρέπει να αντιπολιτευτείτε σε υποθετικό ζήτημα, στο οποίο θεωρείτε ότι έχουμε ήδη νομοθετήσει, ενώ δεν έχουμε, έχουμε ήδη τοποθετηθεί, ενώ δεν έχουμε; Εσείς έχετε λάβει όλα αυτά ως δεδομένα και βάλετε εναντίον τους.

Για καθίστε να δούμε, τι σας είπα εγώ. Εγώ σας είπα ότι θα καθίσουμε να δούμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και εποπτείας των ΟΤΑ, για να δούμε τι γίνεται εκεί. Εσείς σε αυτό έχετε αντίρρηση;

Σας είπα, επίσης, ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες ανοίγει μόνο στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης του αποτελεσματικού ελέγχου και εποπτείας των ΟΤΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λένε ψέματα οι φορείς, κύριε Υπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Γιαννακοπούλου, δεν έχετε τον λόγο. Τι κάνετε τώρα;

Παρακαλώ, να μην γράφεται τίποτα στα Πρακτικά από αυτά που λέει η κυρία Γιαννακοπούλου.

Εδώ είναι ο Υπουργός και σας απαντάει υπεύθυνα και εσείς αναφέρετε φήμες φορέων. Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πάντως, εάν έχετε απορίες για τους φορείς και τις θέσεις τους, να τις θέσετε στους φορείς. Εδώ ρωτάτε την Κυβέρνηση. Εγώ δεν είμαι φορέας να σας εξηγήσω γιατί εξέδωσα την άλφα ή τη βήτα ανακοίνωση. Θα πάτε στους φορείς, θα τους πείτε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν ξέρω τι εννοείτε, «λένε ψέματα». Εγώ έχω διαβάσει τις ανακοινώσεις. Οι φορείς συμμετέχουν σε έναν διάλογο, στον οποίο θέλουν να πουν την άποψή τους για το ζήτημα αυτό. Καλά κάνουν. Λένε την άποψή τους.

Εσείς ρωτάτε την Κυβέρνηση, κυρία συνάδελφε. Εσείς ρωτάτε την Κυβέρνηση! Η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί; Με ακούσατε εμένα να λέω ότι φεύγει η τάδε αρμοδιότητα, ότι φεύγουν όλες, ότι φεύγει το Τμήμα; Με έχετε ακούσει να το λέω αυτό; Γιατί το λαμβάνετε ως  ζητούμενο;

Εάν την ερώτησή σας τη διατυπώνατε διαφορετικά και λέγατε, «Ακούστε, υπάρχει αυτή η δημόσια συζήτηση. Τι σκέφτεστε;», θα σας έλεγα τι σκέφτομαι. Εσείς μου λέτε, «Το κάνατε. Αίσχος. Ντροπή. Έχετε παραβιάσει τα πάντα» και δεν έχω κάνει τίποτα.

Άρα, αφήστε να εξελιχθεί η σκέψη μας. Να θέσουμε, όμως, τα κριτήρια σε αυτή τη συζήτηση.

Ακούστε, αυτή η Κυβέρνηση, σε αυτόν τον χρόνο, έχει κάνει πράγματα για την προστασία των ζώων, που δεν έχουν γίνει πάρα πολλά χρόνια.

Απαγορεύσαμε τη σφαγή των υποειδών στην Ελλάδα. Μέχρι χθες επιτρεπόταν. Τώρα απαγορεύτηκε. Απαγορεύσαμε την εξαγωγή υποειδών για σφαγή. Μέχρι χθες επιτρεπόταν. Τώρα έγινε. Ο βασανισμός έγινε κακούργημα.

Και βεβαίως να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, το σύνολο του Κοινοβουλίου, που ψήφισε και στήριξε αυτή τη θέση. Σωστά, αλλά πάντως να αναγνωρίσετε και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Δεν θα γινόταν αλλιώς. Διότι βλέπω την κ. Φωτίου ότι θέλει να το καρπωθεί όλο μόνη της.

Εγώ, λοιπόν, χαιρετίζω τη στάση του Κοινοβουλίου, αλλά μην αμφισβητούμε τη θέση της Κυβέρνησης στα ζητήματα της ευζωίας, κορυφαία ζητήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσουμε και το θέμα αυτό.

Σας ξαναλέω ποιο είναι το ζητούμενο πάντως. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των μη δεσποζομένων. Γιατί τώρα, κυρία Γιαννακόπουλου, δεν είμαστε ευχαριστημένοι εμείς από το σύστημα έτσι όπως δουλεύει. Άρα, χρειαζόμαστε αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και εποπτείας των ΟΤΑ. Διότι αυτοί έχουν το σύστημα της διαχείρισης. Αυτοί κάνουν τη λειτουργία του. Αυτοί είναι που είναι κάθε ημέρα και τρίβονται με το ζήτημα αυτό. Και αυτοί πληρώνουν. Άρα, λοιπόν, εδώ ως κράτος κεντρικό, που μας ενδιαφέρει αυτό, εμείς δεν θέλουμε να δούμε μία κατάσταση στατική, ούτε λέμε «τι ωραία που είναι». Δεν είναι ωραία. Δεν είναι ωραία, έχει πολλές δυσκολίες και πολλή δουλειά και πολύ δρόμο. Σε αυτό, ξαναλέω, που είναι η μεγάλη συζήτηση, καλοδεχούμενη η κάθε συμβολή και από τους φορείς και από εσάς. Την καταγράφω τη θέση σας. Όμως, μην θεωρείτε ως δεδομένη τη θέση της Κυβέρνησης. Η θέση της Κυβέρνησης θα εκφραστεί με τρόπο ορθολογικό και άρτιο, τη στιγμή που θα επιλέξουμε να την εκφράσουμε.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s