Ομιλία στην Επίκαιρη Ερώτηση των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς το Υπ. Εσωτερικών: «Μην υποβαθμίζετε τις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τον τρόπο που νομοθετείτε»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουν συμπληρωθεί περίπου δεκαπέντε μήνες θητείας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Πρόκειται για διάστημα αρκετό ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα για μια σειρά από θέματα και ασφαλώς για το πώς εννοεί την καλή νομοθέτηση για την οποία αυτοπροβάλλεται.

Λυπάμαι, αλλά η Ν.Δ παρόλο που εμφανίζεται να ομνύει στην καλή νομοθέτηση, δεν μοιάζει να τηρεί και να σέβεται τις αρχές της στην πράξη.

Κι αυτό φάνηκε ήδη από τα  πρώτα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση, κάτι που κατά κανόνα είχε εφαρμόσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα οποία βέβαια ήταν προβληματικά.

Αναφέρω ενδεικτικά:

-Για το πρώτο, το λεγόμενο «επιτελικό» κράτος, που είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει ουσιωδώς την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, δεν έγινε καμία διαβούλευση. Κι αυτό, παρ΄όλο που είχε μεσολαβήσει επαρκής χρόνος από τις εκλογές μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή.

-Το επόμενο ήταν ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αποτελούσε ένα κολάζ ποικίλων ρυθμίσεων, τακτοποιήσεων και διευθετήσεων χωρίς ενιαία φιλοσοφία. Κι αυτό  ψηφίστηκε ως επείγον, χωρίς λόγο.

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό επαληθεύτηκε στον τρόπο νομοθέτησης της Κυβέρνησης. Παρόμοια όμως δυστυχώς ήταν η κατάσταση και στη συνέχεια.

Για παράδειγμα, το περίφημο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», που ψηφίζαμε πέρυσι τέτοιες ημέρες, είχε κατατεθεί στη Βουλή  ημέρα Τετάρτη στις 12 τη νύχτα και διανεμήθηκε στους βουλευτές τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Μπήκε στις αρμόδιες επιτροπές την Παρασκευή πρωί-την ώρα που ο Κανονισμός της Βουλής αξιώνει τρεις ή κατ’ εξαίρεση δύο ημέρες απόσταση (άρθρο 89 παρ. 6).

Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση για 5 ημέρες, και με μόλις 88 άρθρα. Ενώ όταν έφτασε στην Βουλή, το νομοσχέδιο σχεδόν τριπλασιάστηκε: Περιελάμβανε τελικά 213 άρθρα από δέκα διαφορετικά υπουργεία!

Άρθρα τα οποία ουδείς είχε δει πριν φτάσουν στη Βουλή!

Άρθρα, για τα οποία καμία διαβούλευση δεν είχε γίνει!

Η διαβούλευση και το opengov, δεν είναι απλά μια κατάκτηση της Ελλάδας που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κι επαινέθηκε ως καινοτομία διεθνώς.

Ήμασταν αυστηροί με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθετε νομοσχέδια στη Βουλή τα οποία είχε αναρτήσει για διαβούλευση μόλις για μερικές (νυχτερινές) ώρες. Εξίσου αυστηροί είμαστε και θα είμαστε με την ΝΔ κάθε φορά που παραβιάζει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού και τη νομιμότητα.

Αν η ΝΔ νομίζει ότι οι δημοκρατικές αρχές και λειτουργίες μπορούν να παραβιάζονται για οποιονδήποτε λόγο, το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να απαιτεί τον σεβασμό και την διαφάνεια, την δυνατότητα δημόσιου διαλόγου που έχει διασφαλίσει για τους Έλληνες πολίτες με έργα όπως η Διαύγεια και το opengov.

Πάρτε για παράδειγμα τον νόμο για την αυτοδιοίκηση Ν4674/2020. Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόνο για 4 ημέρες ενώ δεν υπήρχε καμία πίεση χρόνου.

Αν και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις συγκεκριμένες διατάξεις ήταν μεγάλο, όπως αποδεικνύεται από τα 603 σχόλια που πρόλαβαν να καταθέσουν μέσα στο ασφυκτικό περιθώριο των τεσσάρων ημερών.

Παρόλο, λοιπόν, που αντιγράψατε σχεδόν λέξη προς λέξη το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την καλή νομοθέτηση (Ν4048/2012) στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στην πράξη, η ποιότητα της νομοθέτησης υπολείπεται πολύ των διακηρύξεών σας.

Ειδικά, μετά την έλευση της πανδημίας, επιδοθήκατε σε μια άνευ όρων και κριτηρίων νομοθέτηση με πράξεις υπουργικού συμβουλίου.

Κατανοητό, λογικό και σωστό να καταφεύγετε σε αυτές, για τα θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Όμως είδαμε διατάξεις που καμία σχέση δεν είχαν με την πανδημία να παρεισφρέουν σε ΠΝΠ.

Παρατηρείται, επίσης, μια προϊούσα αύξηση της ετερογένειας των νόμων.

Θεματικές ενότητες, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, που είναι ατάκτως ειρημένες η μία μετά την άλλη, σε σημείο να μην υπάρχει ένα θεματικό πεδίο πολιτικής που να ρυθμίζει ο νόμος, αλλά ένα παζλ διατάξεων ασχέτων μεταξύ τους.

Αυτό συνιστά την κατεξοχήν έκφραση της κακής νομοθέτησης. Δημιουργεί μεγάλο ιικό φορτίο πελατειασμού– για να χρησιμοποιήσω μια φράση της πανδημίας.

Ευνοεί την παρείσφρηση ρουσφετολογικών διατάξεων, οι οποίες θα περάσουν κάτω από το ραντάρ, χαμένες μεταξύ των λοιπόν ετερογενών διατάξεων.

Πώς να ελέγξει και να αποφασίσει το κοινοβουλευτικό σώμα, λοιπόν, όταν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν συνειρμό και θεματική ομοιογένεια;

Αφήνω για το τέλος, αλλά καθόλου έσχατο, την αγάπη σας στις «κατά παρέκκλιση διατάξεις».

Εξαιρέσεις παντού. Ειδικά στα θέματα δημόσιας διοίκησης. Οι «παρεκκλίνουσες» ρυθμίσεις αφορούν στον πυρήνα οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει νομοθετήσει δεκάδες κατά παρέκκλιση:

–        προσλήψεις υπαλλήλων,

–        διαδικασίες κινητικότητας στο δημόσιο (αποσπάσεις, μετατάξεις κ.λπ)

–        τοποθετήσεις προϊσταμένων

–        αποδοχές και αμοιβές σε μέλη επιτροπών κ.ο.κ.

Άραγε με αυτόν τον τρόπο σκοπεύετε να εξαλείψετε την κακονομία και την πολυνομία;

Αυτά άραγε εννοούσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεραπετρίτης, όταν κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος μας έλεγε ότι «το κρίσιμο του επιτελικού κράτους είναι η ύπαρξη τυποποιημένων διαδικασιών, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχονται ως προς την τήρησή τους»;

Πολλές από τις παρεκκλίνουσες ρυθμίσεις αφορούν τις αποσπάσεις και μετατάξεις στο Δημόσιο. Περίπου 40 εξαιρέσεις από το «ενιαίο» σύστημα κινητικότητας έχουμε καταγράψει.

Είστε η Κυβέρνηση των εξαιρέσεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, την οποία οδηγείτε σε απαξίωση.

Δεν μιλάμε απλώς για ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά για σκανδαλώδη «αποικιοποίηση» της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση της ΝΔ, που φορά το μανδύα της σοβαρότητας και της νομιμότητας, την οποία κατά τα λοιπά καταπατά συστηματικά.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Πέρασε ήδη το ένα τέταρτο της θητείας σας.

Αν πράγματι τελικά πάτε σε εκλογές στο τέλος αυτής της τετραετίας….φροντίστε τουλάχιστον να αλλάξετε πορεία.

Διορθωθείτε.

Μην αντιμετωπίζετε με αυτή την αντίληψη τις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Φροντίστε κύριοι της κυβέρνησης, εκτός από το να εξαγγέλλετε την καλή νομοθέτηση, να την εφαρμόζετε κιόλας.

Όχι απλά για να είστε συνεπείς – αυτό αφορά εσάς και τους ψηφοφόρους σας,

Αλλά για να μπορείτε να παρέχετε στους Έλληνες πολίτες τις δημόσιες υπηρεσίες, που αξίζουν να λαμβάνουν και να διασφαλίζετε ότι θα ζουν σε ένα κράτος δικαίου.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης που κυριαρχεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλο ανεκτή.

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, του ρόλου του κάθε ενός Βουλευτή ανεξάρτητα από το που ανήκει, η υποτίμηση του διαλόγου.

Εμείς το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να σας το  επιτρέψουμε. Θα σας ελέγχουμε διαρκώς και θα είμαστε εγγυητές της καλής νομοθέτησης!

Σας ευχαριστώ θερμά.».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s