Σημερινή μου συνέντευξη στην εφημερίδα «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ»

Πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωναϊού; Θεωρείτε αναγκαίο & επιβεβλημένο το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που αποφάσισε;

Mπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση σίγουρα είναι σε σωστή κατεύθυνση και ότι υπάρχει μία αξιόπιστη Επιστημονική Ομάδα που καθοδηγεί άριστα αυτή την προσπάθεια για την Υγεία και την Ζωή μας. Κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά σε σχέση με άλλες και πιο ισχυρές χώρες. Η Στρατηγική ήταν να κινηθούμε ως χώρα  πιο γρήγορα, πιο αυστηρά, ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα με τους ρυθμούς άλλων χωρών, ξεφύγει η κατάσταση και καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας. Είναι Στρατηγική σωστή και σ΄αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό αποκτάει πολύ μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε τη μακρόχρονη κρίση του ΕΣΥ μας που έχει μειώσει την απόδοση και τις αντοχές του.

Προφανώς σ΄αυτή την φάση ήταν επιβεβλημένο το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όσα είδαμε τις προηγούμενες μέρες σε επίπεδο ανεύθυνων  κοινωνικά συμπεριφορών κατέστησαν αναγκαίο το μέτρο, το οποίο φαίνεται να ζητούσε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που έχει κρατήσει στάση ευθύνης σ΄όλο αυτό το διάστημα.

Επαρκεί το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ή απαιτούνται και άλλα;

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκαν σε δύο δόσεις μέτρα αξιοσημείωτα ύψους 10 δις ευρώ. Ας σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα σοκ στην Οικονομία, στις Επιχειρήσεις. Ότι υπάρχει μια μεγάλη ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μην ξεχνάμε ότι η νέα αυτή κρίση μας χτύπησε ακριβώς σε μια στιγμή που προσπαθούσαμε ως χώρα να σταθούμε στα πόδια μας μετά από μια δεκαετή περιπέτεια. Τα λόγια είναι εύκολα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την διεθνώς προβληματική περίοδο, αλλά και την δυσκολία να προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας αυτής της περιπέτειας. Αλλιώς θα είναι αν η διάρκεια είναι ένα μήνα, τρεις μήνες ή παραπάνω. Αναφερόμαστε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Για αυτό και αφού έχουμε Πόλεμο και σ΄αυτό το επίπεδο πρέπει να φερθούμε πολεμικά. Κυβέρνηση και κόμματα με εποικοδομητικές προτάσεις να παρακολουθούμε καθημερινά , να βλέπουμε ποια μέτρα χρειάζονται, να δούμε πως θα δοθεί μια γερή ώθηση όταν όλα αυτά θα είναι παρελθόν. Οι δε Τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν. Ήρθε η ώρα τους να στηρίξουν με χαμηλότοκα δάνεια Επιχειρήσεις.  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πανευρωπαϊκή προσπάθεια και άλλη αντίληψη από αυτή που κυριαρχούσε. Παρατηρώ κάποια θετικά βήματα.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης; Τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγής εάν ήταν στην κυβέρνηση;

Είναι άχαρο να αναλωθούμε σε μια συζήτηση του τύπου « αν ήμουν εγώ» ή « αν ήταν ο άλλος». Αυτήν την στιγμή είμαστε όλοι μαζί και όσοι βρισκόμαστε στην Αντιπολίτευση οφείλουμε να επισημαίνουμε λάθη και ολιγωρίες, να κάνουμε προτάσεις που θα συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.

Μ΄αυτό το πνεύμα, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις: Πιστεύω κατ΄αρχήν, ότι καθυστερήσαμε στο κλείσιμο των εκκλησιών κατά μία βδομάδα στην οποία χιλιάδες πιστοί πήγαν για τους πρώτους Χαιρετισμούς και την λειτουργία της Κυριακής, ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η έξοδος τουλάχιστον από το Λεκανοπέδιο το περασμένο Σαββατοκύριακο για να μην μεταφερθούν χιλιάδες σε χωριά και άλλες περιοχές, ότι θα έπρεπε ίσως να οργανωθούν περισσότεροι έλεγχοι και δημόσιοι χώροι καραντίνας για όσους επέστρεψαν από τις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό συμπατριωτών μας. Τις επόμενες μέρες θα δούμε πόσο θα πληρώσουμε αυτές τις καθυστερήσεις.

Πιστεύω επίσης,  ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την μη γρήγορη διάδοση πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό για την προετοιμασία των Μονάδων του Ε.Σ.Υ που θα είναι στην πρώτη γραμμή, μονάδων στελεχωμένων με έμπειρους αλλά και νεότερους γιατρούς και πλήρη εξοπλισμό και βεβαίως με εθελοντές. Το μη σπάσιμο της γραμμής άμυνας κατά της μη διάδοσης του ιού και η ετοιμασία του ΕΣΥ είναι τα δύο κρίσιμα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα.

Πριν λίγο καιρό καταθέσατε τις θέσεις και τους προβληματισμούς σας σχετικά με τη λειτουργία της Κ.Ο και τη στρατηγική του κόμματος. Εξακολουθείτε να έχετε τις ίδιες ενστάσεις;

Καθημερινά καταθέτω σκέψεις και προτάσεις για τη χώρα και για το χώρο μου. Δεν έχει νόημα ειδικά αυτή την ώρα να επανέλθουμε στις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις που είχα παραδώσει εγγράφως στην ηγεσία του Κινήματος πριν κάποιες βδομάδες. Προφανώς και ότι έγραψα ή ότι γράφω και λέω, τα εννοώ.  Όλα θα συζητηθούν στην ώρα τους. Τώρα καθημερινά κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια να είναι το Κίνημα Αλλαγής μια δύναμη μεταρρυθμιστική, παρεμβατική, χρήσιμη, πατριωτική. Όλα θα είναι διαφορετικά μετά από αυτήν την κρίση γι αυτό πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και «έξω από το κουτί» την επόμενη μέρα.

Πιστεύετε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης;

Αυτή την στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει δύο μεγάλα στοιχήματα. Για την αντιμετώπιση του κορωναιού μιλήσαμε. Υπάρχει όμως και η πατριωτική προσπάθεια υπεράσπισης των συνόρων μας, απόκρουσης της πρόκλησης και του εκβιασμού Ερντογάν. Η έκβαση αυτών των μαχών και ο ρόλος,  οι θέσεις των κομμάτων θα φέρουν δυνάμεις πιο κοντά ή ακόμα πιο μακριά. Ας περιμένουμε λοιπόν. Δεν είναι της ώρας.

Σχολιάστε