ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής
Αθήνα, 05/12/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το δικαίωμα ψήφου πρέπει, να το έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια»
Στην πρώτη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε η υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με το σχέδιο νόμου «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», τονίζοντας πως «ειδικά αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά το βηματισμό της, η ενότητα του απανταχού ελληνισμού αποτελεί και πρέπει, να αποτελεί το θεμελιώδη στόχο μας. Οι απανταχού Έλληνες οφείλουμε απέναντι στην ιστορία του τόπου, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας σχέσης αλληλεγγύης και εθνικής συνείδησης. Εδώ πέρα δε μιλάμε, για όλο τον ελληνισμό. Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου, ουσιαστικά, μιλάμε για διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο που διαμένουν».
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, «Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου, ουσιαστικά, μιλάμε για διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο που διαμένουν».
Τέλος, όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο, η βουλευτής τόνισε :«Κανονικά θα έπρεπε, να είμαστε εδώ και να μιλάμε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, κ. Υπουργέ και το λέω, γιατί η Κυβέρνησή σας έχει θέσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη στο ζήτημα της ψηφιοποίησης όπως συμβαίνει στην Εσθονία, όπου ισχύει η ηλεκτρονική ψήφος, όπως και σε άλλες χώρες, που την έχουν θεσμοθετήσει κι εδώ πέρα, δυστυχώς, με όρους του χθες ακόμα δεν επιτρέπουμε ούτε καν την επιστολική ψήφο.
Τέλος, εμείς θεωρούμε ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας περιφέρειας Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, η οποία θα εκλέγει αυτός τους Βουλευτές τους οποίους πρέπει να εκλέγει. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμείναμε, επιμένουμε και το έχουμε ξεκαθαρίσει».
Ακολουθεί link στο you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:
https://www.youtube.com/watch?v=qCDzIIYKRYY&feature=youtu.be
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, υπάρχει μια ακόμη Ελλάδα, η οποία ζει, εργάζεται, σπουδάζει, δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας. Είναι Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους, είναι Έλληνες που νοιάζονται για την πατρίδα τους, για την πρόοδο, για την ασφάλεια της χώρας. Μόνο στα χρόνια της κρίσης πεντακόσιες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι καλύτερα εξοπλισμένοι σε επίπεδο σπουδών, τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, έφυγαν στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους.
Όσον αφορά στις προκλήσεις, μετά από 10 χρόνια κρίσης βρισκόμαστε εδώ πέρα και είναι μεγαλύτερη από ποτέ η απαίτηση για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για αύξηση του βιοτικού επιπέδου, για σοβαρές τομές για ένα σοβαρό Δημόσιο, για αξιοκρατία, για όλα αυτά τα οποία είναι αυτονόητα, αλλά μήπως τελικά δεν είναι;
Από κει και πέρα υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και, βεβαίως, το πολύ μεγάλο στοίχημα αντιμετώπισης και διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού θέματος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι ειδικά αυτή τη στιγμή, τη στιγμή των μεγάλων προβλημάτων και στοιχημάτων, τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά το βηματισμό της, η ενότητα του απανταχού ελληνισμού αποτελεί και πρέπει, να αποτελεί το θεμελιώδη στόχο μας. Οι απανταχού Έλληνες οφείλουμε απέναντι στην ιστορία του τόπου, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας σχέσης αλληλεγγύης και εθνικής συνείδησης.
Όμως, δυστυχώς, ως Ελλάδα για μια ακόμη φορά καθυστερούμε, να λύσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο έχουν λύσει σχεδόν όλες οι άλλες χώρες σε διεθνές επίπεδο και, βεβαίως, σε ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι με την εξαίρεση της Αλβανίας – δεν είμαι σίγουρη εάν και της Κύπρου – είμαστε από τις ευρωπαϊκές χώρες οι μόνοι που δεν έχουμε λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, το να μπορούν, να ψηφίζουν οι Έλληνες από τους τόπους που βρίσκονται και που ζουν.
Εδώ πέρα δε μιλάμε, βεβαίως, για όλο τον ελληνισμό, γιατί πρέπει, να είναι πολύ σαφές αυτό το πράγμα. Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου, ουσιαστικά, μιλάμε για διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο που διαμένουν.
Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτή την παράδοση της εθνικής ιστορικής καθυστέρησης, την οποία έχουμε, κ. Υπουργέ, να λύνουμε τα πολύ σοβαρά στοιχειώδη προβλήματα, ανοίξαμε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση εσχάτως με δική σας πρωτοβουλία, με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης. Αυτή η συζήτηση, ουσιαστικά, μπορούμε, να πούμε ότι καταλήγει – έτσι διαφαίνεται – σε ένα αίσιο αποτέλεσμα, επειδή ρίξαμε όλοι «νερό στο κρασί μας» και, ειδικά, το Κίνημα Αλλαγής πάνω στους όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θέσαμε, προκειμένου, να βρούμε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, στον οποίο θα συμφωνήσουμε κι αυτή η εκκρεμότητα χρόνων, επιτέλους, να λυθεί.
Κύριε Κατρούγκαλε, σας άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά. Μιλήσατε ιδιαίτερα για την ανάγκη, να είμαστε ειλικρινείς όλοι εδώ πέρα. Ναι, να δεχτώ τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπήρχαν και, προφανώς, γι’ αυτό δεν οδηγηθήκαμε στη θεσμοθέτηση πιο πριν αυτού του τόσο σημαντικού δικαιώματος, δηλαδή, να μπορούν, να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Όμως, συγνώμη και με όλο το σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπό σας, μιλάτε εσείς, κ.Κατρούγκαλε, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγο καιρό θέτατε εν αμφιβόλω το ζήτημα της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού; Αυτό δεν είναι το κατεξοχήν θέμα, το οποίο θίγει το Σύνταγμα, τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία κόπτεστε και μας παρουσιάζετε; Αυτό δεν είναι οπισθοδρόμηση και, ουσιαστικά, σαν να πηγαίνουμε στο χθες;
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε στο διάλογο με πολύ θετικό τρόπο και πρόθεση και γι’ αυτό κάναμε, νομίζω, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, για να βρεθεί λύση με κάποιους πολύ συγκεκριμένους άξονες. Βεβαίως, η Αρχή της Καθολικότητας και της Ισοτιμίας της Ψήφου, που νομίζω ότι είναι κάτι αυτονόητο. Βεβαίως, το ότι το δικαίωμα ψήφου πρέπει, να το έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια και γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει, να υπάρχει και επικαιροποίηση της εγγραφής τους. Βεβαίως, τονίσαμε το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία στην παρούσα φάση και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί βρισκόμαστε μέσα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Κανονικά θα έπρεπε, να είμαστε εδώ και να μιλάμε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, κ. Υπουργέ και το λέω, γιατί η Κυβέρνησή σας έχει θέσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη στο ζήτημα της ψηφιοποίησης και γιατί έχετε, ούτως ή άλλως, και για σύμβουλο τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας, στην οποία ισχύει η ηλεκτρονική ψήφος, όπως και σε άλλες χώρες, που την έχουν θεσμοθετήσει κι εδώ πέρα, δυστυχώς, με όρους του χθες ακόμα δεν επιτρέπουμε ούτε καν την επιστολική ψήφο.
Τέλος, και κλείνω με αυτό, εμείς θεωρούμε ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας περιφέρειας Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, η οποία θα εκλέγει αυτός τους Βουλευτές τους οποίους πρέπει να εκλέγει. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμείναμε, επιμένουμε και το έχουμε ξεκαθαρίσει.
Ξέρετε, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι απλά ένα νομοσχέδιο επικοινωνιακό ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα νομοσχέδιο μείζονος πολιτικής σημασίας στο οποίο όλοι θα κριθούμε. Το πολιτικό μας σύστημα θα κριθεί, θα φανεί κατά πόσο επιτέλους έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια κρίσης, για να μπορέσουμε να βρούμε εκεί που συναινούμε, τον ελάχιστο, λοιπόν, κοινό παρανομαστή των συνεργασιών μας, για να κάνουμε το αυτονόητο: Να κατοχυρώσουμε ένα δικαίωμα που είναι κατοχυρωμένο σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Ευχαριστώ.»