Στην εκπομπή Kontra24

Το ποδαρικό του 2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυστυχώς είναι πάρα πολύ βαρύ, με νέους έμμεσους φόρους – 24% ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης, που πλήττουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα – με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τους αγρότες, με αύξηση προκαταβολής φόρου. Φοβάμαι ότι όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα, με την αύξηση της φορολογίας από το 26 στο 29% και με τις απίστευτες αυξήσεις στις εισφορές, θα αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά να φύγουν κι αυτοί στο εξωτερικό.

Όλα αυτά διαγράφουν ένα πάρα πολύ ζοφερό τοπίο, γιατί ανάπτυξη σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρχει. Πολύ φοβάμαι ότι αντί για συμπληρωματικά έσοδα που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα πάρει με την αύξηση των φόρων και εισφορών, θα οδηγησει σε εισφοροδιαφυγή και σε περαιτέρω φοροδιαφυγή.

Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Τόσα χρόνια, με όλες τις άλλες κυβερνήσεις που κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έκαναν τα ίδια, Υπερταμείο δεν είχαμε ξαναδεί. Οι εταίροι ζητούσαν τη σύσταση του Υπερταμείου από το 2012. Ποιός υπέγραψε για το Υπερταμείο και την υποθήκευση της περιουσίας, ουσιαστικά, των Ελλήνων πολιτών; Ποιός ξεπούλησε τα δάνεια στα funds; Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εμείς αντισταθήκαμε. O ΣΥΡΙΖΑ τί έκανε; Συνεχίζει να ψεύδεται και να λαϊκίζει για το PSI, ότι δήθεν κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το PSI κόστισε 10-12 δις, όσο δηλαδή η κρατική επιχορήγηση ενός μόνο έτους. Εάν δεν είχαμε το PSI και το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει συμβεί ποτέ παγκοσμίως, δεν θα υπήρχε ούτε κράτος για να επιδοτεί και να επιχορηγεί, ούτε ασφαλιστικά ταμεία.

Χρειάζεται επιτέλους αλλαγή πολιτικής. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα. Τα πλεονάσματα 3,5% που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση. Πρέπει λοιπόν να δούμε τί γίνεται από εδώ και πέρα. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν μία στοιχειώδη σοβαρότητα από το πολιτικό σύστημα, να αφήσει τις αντεγκλήσεις για το παρελθόν που μοναδικό στόχο έχουν μικροκομματικά συμφέροντα, και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα – το χρέος, το ανέφικτο πλεόνασμα 3,5%, τις αλλαγές που χρειάζονται για το κράτος – με μια στοιχειώδη εθνική συναίνεση και συνεννόηση πάνω σε μία εθνική γραμμή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s