«Κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι ταμπού στο ΠΑΣΟΚ – ούτε η ηγεσία.»

Άρθρο στην εφημερίδα «Documento» – 16.06.2024

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων έστειλαν σαφή μηνύματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Με την αποχή να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, τα κόμματα  θα πρέπει να θορυβηθούν και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πως θα γίνει η πολιτική ξανά ελκυστική στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους στους οποίους εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. 

Αναφορικά με τα μηνύματα προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονεία του 41% που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η διάλυση του ΕΣΥ, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής στους νέους ειδικά και η αίσθηση ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες. 

Όμως οι πολίτες έστειλαν και ένα σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της lifestyle αντιπολίτευσης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης, που αρκείται στην απόσπαση likes στα social media, αλλά δεν αποτελεί μια σοβαρή, δομημένη και ουσιαστική αντιπολίτευση που θα πιέσει την Κυβέρνηση και θα προτείνει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ παρότι είχε όλες της δυνατότητες να επιτύχει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με ένα ισχυρό ποσοστό που θα καταδείκνυε ότι είναι η ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καρπωθεί ένα ποσοστό από όσο έχασαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να χάσει 110.000 δικούς του.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη στο προσεχές χρονικό διάστημα να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να τεθούν υπό συζήτηση όλα τα θέματα, φυσιογνωμίας, πολιτικής στρατηγικής και τοποθέτησης καθώς και  όλες οι προτάσεις και πλατφόρμες που έχουν κατατεθεί. 

Το ΠΑΣΟΚ ως ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα ποτέ δεν φοβήθηκε τον διάλογο και ποτέ δεν υπήρξαν θέματα taboo. Από την ίδρυση του, πάντα υπήρχαν διαφορετικές θέσεις και απόψεις, όμως γίνονταν ενδελεχείς διάλογος στα όργανα που κατέληγε σε ουσιαστική σύνθεση. Αυτό ήταν πάντα το οξυγόνο του.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος και να συζητήσουμε ενδελεχώς τι έφταιξε και δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για τις Ευρωεκλογές. Η συζήτηση είναι πρωτίστως πολιτική. Καλώς ή κακώς όμως οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκφράσει την στήριξη στα ευρεία λαϊκά στρώματα και τις μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία, ο Κώστας Σημίτης είχε εκφράσει τον εκσυγχρονισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται εμφανές κάθε πρόεδρος εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, άρα θα πρέπει να δούμε τι εκφράζουν οι πολιτικές που ακολουθούμε και μας οδήγησαν σε αυτό το 12,8% που πήραμε σε αυτές τις εκλογές.

Ποσό μάλλον όταν αυτές οι πολιτικές διαμορφώθηκαν από ένα κλειστό κύκλο και δεν λειτούργησαν τα όργανα στο βαθμό που έπρεπε και μπορούσαν.

Από εκεί και πέρα, κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι taboo ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει την ηγεσία. Όμως αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε πάντα ο πολιτισμός του διαλόγου και η δημοκρατία του διαλόγου. Οτιδήποτε άλλο τροφοδοτεί εσωστρέφεια. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα και με άμεσες αλλαγές να ανοίξουμε τα φτερά μας και να απειλήσουμε πραγματικά τη ΝΔ δίνοντας ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες. 

Σχολιάστε