«Ανάγκη συντεταγμένου διαλόγου για τα αίτια»

Άρθρο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» – 15.06.2024

Ας ξεκινήσουμε από μια απλή διευκρίνηση για το τι συζητάμε. Στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά 1% χάνοντας 109.088 ψήφους σε σχέση με πέρυσι. Υπήρχαν κάποια θετικά σημάδια. Σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε έστω λίγο τα ποσοστά μας και πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Σπάσαμε τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια. Είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας.

Ωστόσο οι απολογισμοί γίνονται επί των στόχων που βάζει ένα κόμμα και όχι από επί μέρους στοιχεία. Είχαμε σαν στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και την μεγάλη, την σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. Ήδη τον Νοέμβριο βρισκόμασταν δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά 15%-16%, που έδειχνε τις δυνατότητες που υπήρχαν. Αλλά και στις εκλογές, η Ν.Δ πληρώνοντας την αδυναμία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά αποδεσμεύτηκαν 1.300.000 ψηφοφόροι από τα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε ένα σημαντικό αυτούς.

Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά.

Δεν μπορούμε επομένως να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τα αίτια, να προχωρήσουμε σε αλλαγές για να διασφαλίσουμε μια δυναμική πορεία στα επόμενα τρία χρόνια. Δεν είναι η απαίτηση απλά κάποιων στελεχών που για να απαξιωθούν χαρακτηρίζονται «δελφίνοι». Είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων μας. Θα πρέπει επομένως να συνεδριάσουν τα όργανα, να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα φυσιογνωμίας, πολιτικών επιλογών, αντιπολιτευτικής τακτικής, θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και ασφαλώς και της ηγεσίας και να δώσουμε λύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει και κάθε τι άλλο θα είναι υπεκφυγή που εγκυμονεί κινδύνους εσωστρέφειας και έντασης της απογοήτευσης των ανθρώπων της παράταξης. Ο συντεταγμένος δημοκρατικός στο ΠΑΣΟΚ, η προώθηση αλλαγών, είναι ο μόνος δρόμος για να ανοίξουμε τα φτερά μας και να απειλήσουμε πραγματικά την Ν.Δ

Σχολιάστε