«Δεν μπορεί ο πρόεδρος να έχει λευκή επιταγή»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Καρφί» – 22.06.2024

Κα. Γιαννακοπούλου ασκείτε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τι έφταιξε και το κόμμα σας δεν κατάφερε δεν κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στη δεύτερη θέση;

Ασκώ απλά ειλικρινή κριτική με αγωνία για το μέλλον και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Έτσι έμαθα στην πορεία μου το ΠΑΣΟΚ που μεγαλούργησε μέσα από συνεχή πορεία ανταλλαγής απόψεων, προσπάθειας σύνθεσης και όχι μέσα σε ένα κλίμα σιωπής και επιβολής της άποψης της ηγεσίας χωρίς την λειτουργία καν των Οργάνων του κόμματος. Ας αναφέρουμε κατ΄ αρχάς, ότι από τα τέλη Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ πέρασε δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και με επιδόσεις 15%-16%. Φάνηκε δηλαδή ότι είναι ρεαλιστικό να πάμε ψηλά. Ωστόσο, χάσαμε τρεις ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στην συνέχεια κολλήσαμε, μη μπορώντας να εισπράξουμε ούτε από τα δεξιά μας, ούτε από τα αριστερά μας. Μοιραία χάσαμε την δεύτερη θέση που ο ίδιος ο Πρόεδρός μας είχε χαρακτηρίσει πολιτική αποτυχία αν συμβεί και χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους σε σχέση με πέρυσι, μη επωφελούμενοι από την απώλεια 1,5 εκατομ. ψηφοφόρων από την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήθηκα ολοκληρωμένα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ωστόσο μπορώ να πω ότι η θολή φυσιογνωμία που εμφανίσαμε, οι επαμφοτερίζουσες θέσεις που δεν άφηναν σαφές στίγμα, ένας λόγος που κάποιες φορές θύμισε τη δεκαετία ΄80, η αδυναμία να προβάλουμε μια πειστική εναλλακτική πρόταση, μας κόστισαν. Ουσιαστικά η αντιπολιτευτική τακτική μας έδωσε ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ανοίγαμε υπέρ μας τη διαφορά. Υπάρχει και κάτι ακόμα: η απουσία της θεσμικής, δημοκρατικής λειτουργίας και ο περιορισμός λήψης αποφάσεων από ένα μικρό κύκλο στελεχών εμπόδιζαν την δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων όταν εμφανίζονταν προβλήματα.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;  Θεωρείτε ότι αρκεί μια αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα;

Από την πρώτη στιγμή που με ευθύνη έθεσα θέματα, από τη δύσκολη βραδιά των εκλογών, αναφέρθηκα στην ανάγκη να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση για όλα και όλους στα όργανα του κόμματος, αλλά και στα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας, στους ανθρώπους μας. Όταν λέω για όλα, αναφέρομαι στα θέματα φυσιογνωμίας, πολιτικής πρότασης, κατεύθυνσης, του τύπου αντιπολιτευτικής τακτικής, της ανάγκης μετώπου ενάντια στον αναπτυσσόμενο λαϊκισμό και την ακροδεξιά, το πλαίσιο πρωτοβουλιών για να απευθυνθούμε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ καταλύτη μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί σε τελευταία ανάλυση ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης, ούτε ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή. Μαζί μ΄ αυτά και επιμένω σε αυτό είναι η αποκατάσταση της θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Από εκεί και πέρα ασφαλώς και τίθεται θέμα ηγεσίας και θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα με σοβαρές διαδικασίες και χρόνο διαλόγου και προβολής θέσεων. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2024 και αρκετά πριν τις γιορτές θα πρότεινα.

Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο χώρος της Κεντροαριστεράς περνάει κρίση. Τι χρειάζεται για να ανασυνταχθεί; Νέα πρόσωπα; Νέες πολιτικές;

Ο όρος Κεντροαριστερά είναι γεωγραφικός όρος και δεν καταλαβαίνω συχνά τι εννοούν όσοι τον χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη τι ακριβώς είναι; Είναι Κεντροαριστερά; Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που επιμένει να υπερασπίζεται και τις πιο σκοτεινές, τις πιο άσχημες στιγμές διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι Κεντροαριστερά ή ριζοσπαστική Αριστερά; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας περνάνε σοβαρή κρίση πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Η χριστανοδημοκρατία άρπαξε την ατζέντα, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων  και ταυτόχρονα οι δυνάμεις της ακροδεξιάς κερδίζουν σταδιακά θέσεις αξιοποιώντας και την αδυναμία της Αριστεράς. Στην χώρα αυτό που χρειάζεται δεν είναι να αναζητείται η διέξοδος στην αδυναμία δυνάμεων να νικήσουν τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτικά συνοικέσια, χωρίς μάλιστα καμία πολιτική και προγραμματική σύγκλιση, αυτό που χρειάζεται και πρεσβεύω είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η ανάγκη ενός restart του προοδευτικού χώρου με στοιχεία τον μεταρρυθμιτισμό, τον αντιλαϊκισμό, την εποικοδομητική προγραμματική αντιπολίτευση, την προβολή ενός νέου πρότυπου για την πορεία της χώρας.

Κεντρώα ή Ριζοσπαστική; Ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση, που θα δώσει περισσότερες πιθανότητες στο ΠΑΣΟΚ να “επαναπατρίσει” τους παλιούς ψηφοφόρους του;

Βαθιά μεταρρυθμιστική, απαιτητική με το βλέμμα στο μέλλον και όχι αναμασήματα προηγούμενων δεκαετιών. Ειλικρινής στάση, σοβαρές, πειστικές, ολοκληρωμένες προτάσεις για αυτά που απασχολούν την κοινωνία, τους νέους ανθρώπους από τους οποίους έχουμε αποσπαστεί. Έχουμε ανάγκη όχι απλά να επαναπατρίσουμε, αλλά και να κερδίσουμε το μυαλό και την καρδιά νέων δυνάμεων που αναζητούν πολιτική έκφραση τόσο από την αδυναμία και την αποτυχία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και τα επικοινωνιακά τρικ του κ. Κασσελάκη.

Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για το ΠΑΣΟΚ, με τις ιδέες και τις παρατηρήσεις να αντιμετωπίζονται με διάθεση ανθρωποφαγίας, ενοχοποίησης. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ή το ΠΑΣΟΚ θα τα αλλάξει όλα ή αυτάρεσκα θα οδεύουμε σε μια μετατροπή σε ένα Κ.Κ.Ε του Κέντρου. Αυτή την ώρα, το τελευταίο που σκέφτομαι ή που με προβληματίζει είναι ακριβώς αυτό που με ρωτάτε.

«Το ΠΑΣΟΚ πάντα προχωρούσε στις λαμπρές εποχές του μέσα από αντίθετες απόψεις , από συγκρούσεις και προωθητικές συνθέσεις.» 

Τοποθέτηση στη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου -19.06.2024

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη.

Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά. 

Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών. 

Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας. 

Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας. 

Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω… 

Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές. 

Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική.

Ωστόσο όλα αυτά συνιστούν βασικό λάθος. Γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα προχωρούσε στις λαμπρές εποχές του μέσα από αντίθετες απόψεις , από συγκρούσεις και προωθητικές συνθέσεις. 

Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. 

Είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μπαρουτοκαπνισμένο στα δύσκολα όπως πολλοί ακόμη εδώ μέσα, που κρατήσαμε το ΠΑΣΟΚ όρθιο, όταν κάποιοι, πολλοί όχι λίγοι, έφευγαν για άλλες Πολιτείες, στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. και έχω την ευθύνη να λέω την αλήθεια μου, τις απόψεις μου με ευθύτητα, γιατί θέλω να συμβάλω σε μια δυναμική πορεία του και όχι στην φτιασιδωμένη ικανοποίησή μου όταν ανά χρόνο ή δύο χρόνια ανεβαίνουμε 0.5% ή 1%! 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εσωστρέφεια δεν είναι η διαφορετική άποψη αλλά η αντίληψη του κόμματος ως κλειστής ομάδας κολλητών με υπολειτουργία των οργάνων.  

——

Ας περάσουμε λοιπόν στην περιγραφή της κατάστασης, γιατί γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να αντιστραφεί. 

Κάποιοι μάλλον θα ήθελαν να πανηγυρίζουμε για το προβληματικό εκλογικό αποτέλεσμα για εμάς. 

Πρώτο και κύριο πόρισμα των Ευρωεκλογών ήταν και είναι, ότι γκρεμίστηκε το αλαζονικό 41% της Ν.Δ. και έγινε 28%.

Δεύτερο ζήτημα είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 350.000ψήφους και παρά ταύτα ήρθε δεύτερος με τον Σ. Κασσελάκη, αρχηγό.

Εμείς, είχαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και την σημαντική ανάπτυξη των δυνάμεών μας.

Με βάση αυτούς τους στόχους πρέπει να κάνουμε και τον απολογισμό μας. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε πει ότι αν δεν βγούμε δεύτεροι, θα είναι πολιτική αποτυχία. Μάλιστα. Τώρα ξεχνιούνται και οι στόχοι και οι δηλώσεις της ηγεσίας. Εγώ δεν θα «πιαστώ» από αυτό που είπε ο Πρόεδρος στην προεκλογική περίοδο αλλά στην ουσία του θέματος.

Ήταν ρεαλιστικοί αυτοί οι στόχοι; Ήταν, φάνηκε καθαρά ότι ήταν και εμείς χάσαμε τη μοναδική πολιτική συγκυρία και ευκαιρία να είμαστε δεύτερο κόμμα. 

Τον Νοέμβριο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ήμασταν δεύτεροι και με επίδοση το 15%-16%. Φάνηκαν όλες οι δυνατότητες για την υλοποίηση των στόχων μας. Αναπτερώθηκαν ελπίδες, δημιουργήθηκαν προσδοκίες σε χιλιάδες ανθρώπους σ΄ όλη την χώρα. 

Ακολούθησε πατατράκ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 χάσαμε 2.5%-3%. Η τακτική της ισοπέδωσης, του ανταγωνισμού να γίνουμε πιο αριστεροί από τον ΣΥΡΙΖΑ μας οδήγησε να καταψηφίσουμε την επιστολική ψήφο ή να ανακαλύπτουμε, όψιμα, το σκανδιναβικό μοντέλο που δεν υπάρχει κιόλας σαν ενιαίο μοντέλο αλλά τέλος πάντων. Γενικά θολώσαμε το μήνυμα. 

Η στάση μας για παράδειγμα για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια εμφάνισε τέτοιο μεταμορφισμό που δεν έπειθε ούτε αυτούς που ήταν καθαρά υπέρ, ούτε αυτούς που ήταν καθαρά κατά. 

Θόλωσε η φυσιογνωμία μας και το αφήγημά μας, ενώ η αντιπολιτευτική τακτική μας δεν έπειθε τους πολίτες. 

Γι’ αυτό άλλωστε, ενώ εμφανίζαμε πολύ υψηλή συσπείρωση, είχαμε παροιμιώδη αδυναμία να εισπράξουμε είτε από τα αριστερά μας, είτε από τα δεξιά μας. 

Με τις κινήσεις μας ουσιαστικά βοηθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, του δώσαμε χώρο.

Η κατάληξη ήταν ενώ η Ν.Δ καταδικάστηκε για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας με την απώλεια 1.000.000 ψήφων, περίπου, αλλά και την απώλεια 350.000 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, για εμάς παρουσιάζεται ως επιτυχία η απώλεια 110.000 ψήφων. Την ώρα δηλαδή που απεγκλωβίζονταν 1,5 εκατομ. πολίτες, εμείς δεν μπορέσαμε να εισπράξουμε απολύτως τίποτε. Αντίθετα, σε πραγματικούς αριθμούς, χάσαμε και όλες οι άλλες συγκρίσεις είναι απλά δικαιολογίες που δεν βοηθούν.

Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία ενός δυνατού come back.

Πάνω σ΄ αυτό δεν έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος, ούτε κανένα στέλεχος της στενής ηγετικής ομάδας, νεοφώτιστο ή μη. 

Μας λένε περίπου ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι. Πέραν της αποφυγής της αλήθειας, τρομάζει και η διάσταση από τον παλμό της βάσης, από την διάχυτη απογοήτευση που υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μας. 

Καμία ουσιαστική εξήγηση, ενώ ακούγονται επιχειρήματα που δεν θα έπρεπε να ακούγονται. Ότι για παράδειγμα, αν έλειπε η Αττική, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο. Προσθέτω, ότι, αν έλειπε και η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα ήταν ακόμα καλύτερα. Μα είναι πολιτική λογική αυτή; Δηλαδή τι ακριβώς λέγεται; Ότι αν έλειπε η μισή Ελλάδα ή το 60% του εκλογικού σώματος, θα θριαμβεύαμε; 

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Παίρνουμε λάθος μηνύματα. 

Αναρωτιέται κάποιος:  Αν δεν μπορέσαμε να εισπράξουμε τίποτε σε μια περίοδο που κατακρημνυζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και βούλιαζε λόγω ακρίβειας τουλάχιστον, η Ν.Δ., τότε πότε; Αν δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Σ. Κασσελάκη, πώς θα αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος για την Ν.Δ;

Η απάντηση προκύπτει αβίαστα: Με την ίδια πολιτική και τακτική, με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με το ίδιο αφήγημα που δεν λειτουργεί ουσιαστικά κανένα όργανο και την ίδια λογική, με την ηγεσία αποκομμένη από το λαό και το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, ποτέ. Γι’ αυτό και είπα ότι πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή, μέσα από τα όργανα που πρέπει κάποτε να λειτουργήσουν. 

Ανέφερα κάποιες σκέψεις μου για τα αίτια. Στην Κ.Ε θα καταθέσω συνολικό υπόμνημα. Θα ήθελα δε σ΄ αυτό το σημείο να ζητήσω να πάρει απόφαση το Πολιτικό Συμβούλιο, ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε θα γίνει μόνο με την παρουσία των μελών της Κ.Ε., έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση στο όργανο και να πραγματοποιηθούν σωστά οι αναγκαίες ψηφοφορίες. Πρόκειται για συνεδρίαση του οργάνου και καλό θα ήταν να μην μετατραπεί σε συγκέντρωση χειροκροτητών. 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ναι οι ευθύνες αντιστοιχούν σε όλους μας, αλλά αυτό έχει και μια στοιχειώδη αναλογικότητα. Ούτε το Π.Σ, ούτε η Κ.Ε, ούτε η Κ.Ο συνεδρίασαν ποτέ για να καθορίσουν την στρατηγική μας ενόψει Ευρωεκλογών. 

Τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τις έπαιρνε ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών γύρω από τον Πρόεδρο και οι υπόλοιποι ούτε καν ρωτιόμασταν. Δεν έχουμε λοιπόν όλοι τις ίδιες ευθύνες. 

Τις πρώτες και καθοριστικές ευθύνες έχει ο Πρόεδρος και το στενό επιτελείο του. 

Καθόρισαν μια συνολική πορεία που αντιστοιχεί σε κόμμα καταγγελίας και διαμαρτυρίας και όχι δυναμικής επανόδου του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος εξουσίας. Όταν πορεύεσαι έτσι, τότε παίρνεις και τα ποσοστά κόμματος διαμαρτυρίας. 

——-

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Τώρα έχει ανοίξει μια συζήτηση για την Κεντροαριστερά .. Μοιάζει με συζήτηση ηττημένων που προβληματίζονται μήπως αν ενώσουν τις ήττες τους βγει κάτι νικηφόρο. 

Ο όρος Κεντροαριστερά είναι πολιτικά γεωγραφικός όρος, έχει μεγάλη πολιτική ελαστικότητα και δεν καταλαβαίνω συχνά τι εννοούν όσοι τον χρησιμοποιούν. 

Είναι αριστερά ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο εφοπλιστή και μέλη φτωχούς εργαζόμενους; Είναι  ή θέλει να γίνει η Νεοδεξιά; 

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που επιμένει να υπερασπίζεται και τις πιο σκοτεινές, τις πιο άσχημες στιγμές διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι Κεντροαριστερά ή ριζοσπαστική Αριστερά; Δεν μπορώ να καταλάβω από πότε βρεθήκαμε ξαδέλφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ή Αδέλφια με την ΝΕΑ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας περνάνε σοβαρή κρίση πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. 

Η χριστανοδημοκρατία άρπαξε την ατζέντα, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων  και ταυτόχρονα οι δυνάμεις της ακροδεξιάς κερδίζουν σταδιακά θέσεις αξιοποιώντας και την αδυναμία της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. 

Στη χώρα μας, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να αναζητείται η διέξοδος στην αδυναμία δυνάμεων να νικήσουν τον Κ. Μητσοτάκη με πολιτικά συνοικέσια, χωρίς μάλιστα καμία πολιτική και προγραμματική σύγκλιση, αλλά η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η ανάγκη ενός restart του προοδευτικού χώρου με στοιχεία τον μεταρρυθμητισμό, τον αντιλαϊκισμό, την εποικοδομητική προγραμματική αντιπολίτευση, την προβολή ενός νέου πρότυπου για την πορεία της χώρας. 

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω, ότι ο διάλογος γίνεται ήδη, θα γίνει και στην Κ.Ε, πρέπει να αγκαλιάσει τη βάση του κόμματος.

Ας μην επιδιωχθεί να σταματήσει ξαφνικά με μια απόφαση της Κ.Ε, κάτι που μπορεί να αποδεικνυόταν καταστροφικό. 

Η δε συζήτηση για τα πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές, σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το Φθινόπωρο, με χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει και θα εξασφαλίσει την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους υποψήφιους, στα μέλη και στους φίλους μας, στη δυνατότητα των υποψηφίων να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους.

Εγώ αναφέρομαι σε μια συντεταγμένη, δημοκρατική, ενωτική διαδικασία, με αμοιβαίο σεβασμό όλων προς όλους. Όσοι είμαστε εδώ, οι περισσότεροι τουλάχιστον, δεν μπήκαμε στο ΠΑΣΟΚ του 45% ή του 48%. Μπήκαμε στη μάχη, δίνοντας σκληρές μάχες επιβίωσης του χώρου και ανόδου των δυνάμεών μας, σε συνθήκες του 5% και του 7%. Λοιδωρηθήκαμε, συκοφαντηθήκαμε, αλλά αντέξαμε. Άρα έχουμε παλέψει όλοι. Έχουμε προσφέρει όλοι.  

Αγαπάμε όλοι όλο το ΠΑΣΟΚ χωρίς εξαιρέσεις φυλών και ομάδων, χωρίς φοβικότητα και εσωστρέφεια. Ας μην εμφανίζονται κάποιοι ως οι μόνοι που αγωνίστηκαν για το κόμμα η ότι το πονάνε περισσότερο.

Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Μόνο έτσι θα πείσουμε την κοινωνία και το λαό.

«Κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι ταμπού στο ΠΑΣΟΚ – ούτε η ηγεσία.»

Άρθρο στην εφημερίδα «Documento» – 16.06.2024

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων έστειλαν σαφή μηνύματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Με την αποχή να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, τα κόμματα  θα πρέπει να θορυβηθούν και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πως θα γίνει η πολιτική ξανά ελκυστική στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους στους οποίους εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. 

Αναφορικά με τα μηνύματα προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονεία του 41% που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η διάλυση του ΕΣΥ, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής στους νέους ειδικά και η αίσθηση ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες. 

Όμως οι πολίτες έστειλαν και ένα σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της lifestyle αντιπολίτευσης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης, που αρκείται στην απόσπαση likes στα social media, αλλά δεν αποτελεί μια σοβαρή, δομημένη και ουσιαστική αντιπολίτευση που θα πιέσει την Κυβέρνηση και θα προτείνει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ παρότι είχε όλες της δυνατότητες να επιτύχει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με ένα ισχυρό ποσοστό που θα καταδείκνυε ότι είναι η ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καρπωθεί ένα ποσοστό από όσο έχασαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να χάσει 110.000 δικούς του.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη στο προσεχές χρονικό διάστημα να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να τεθούν υπό συζήτηση όλα τα θέματα, φυσιογνωμίας, πολιτικής στρατηγικής και τοποθέτησης καθώς και  όλες οι προτάσεις και πλατφόρμες που έχουν κατατεθεί. 

Το ΠΑΣΟΚ ως ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα ποτέ δεν φοβήθηκε τον διάλογο και ποτέ δεν υπήρξαν θέματα taboo. Από την ίδρυση του, πάντα υπήρχαν διαφορετικές θέσεις και απόψεις, όμως γίνονταν ενδελεχείς διάλογος στα όργανα που κατέληγε σε ουσιαστική σύνθεση. Αυτό ήταν πάντα το οξυγόνο του.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος και να συζητήσουμε ενδελεχώς τι έφταιξε και δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για τις Ευρωεκλογές. Η συζήτηση είναι πρωτίστως πολιτική. Καλώς ή κακώς όμως οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκφράσει την στήριξη στα ευρεία λαϊκά στρώματα και τις μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία, ο Κώστας Σημίτης είχε εκφράσει τον εκσυγχρονισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται εμφανές κάθε πρόεδρος εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, άρα θα πρέπει να δούμε τι εκφράζουν οι πολιτικές που ακολουθούμε και μας οδήγησαν σε αυτό το 12,8% που πήραμε σε αυτές τις εκλογές.

Ποσό μάλλον όταν αυτές οι πολιτικές διαμορφώθηκαν από ένα κλειστό κύκλο και δεν λειτούργησαν τα όργανα στο βαθμό που έπρεπε και μπορούσαν.

Από εκεί και πέρα, κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι taboo ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει την ηγεσία. Όμως αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε πάντα ο πολιτισμός του διαλόγου και η δημοκρατία του διαλόγου. Οτιδήποτε άλλο τροφοδοτεί εσωστρέφεια. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα και με άμεσες αλλαγές να ανοίξουμε τα φτερά μας και να απειλήσουμε πραγματικά τη ΝΔ δίνοντας ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες. 

«Χρωστάμε απαντήσεις στους ανθρώπους που έχουν ελπίδα και απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ.»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» – 16.06.2024

Κυρία Γιαννακοπούλου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της προηγούμενης Κυριακής είναι ένα καλό ή ένα κακό αποτέλεσμα για το κόμμα σας; Είχατε θέσει ως στόχο την δεύτερη θέση, κάτι που δεν καταφέρατε τελικά.

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά 1% χάνοντας 109.088 ψήφους σε σχέση με πέρυσι.  Υπήρχαν κάποια θετικά σημάδια. Για παράδειγμα σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε έστω λίγο τα ποσοστά μας και πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Σπάσαμε επιτέλους τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια. Είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας.

Ωστόσο σε εμάς δεν ταιριάζει η ωραιοποίηση. Είχαμε σαν στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και τη μεγάλη, τη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. Η Ν.Δ. πληρώνοντας την αδυναμία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά περίπου 1.300.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε έστω ένα σημαντικό τμήμα από αυτούς. Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι εν ολίγοις, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά.

Παρά την αύξηση των ποσοστών σας στην τελευταία εκλογική διαδικασία δεν αναπτύχθηκε εκείνη η δυναμική ώστε το κόμμα σας να έρθει δεύτερο. Γιατί;

Όπως ανέφερα πριν, πράγματι υπάρχει πρόβλημα που δεν καλύπτεται από το + 1%. Όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε δυναμική, αλλά από τα τέλη Νοεμβρίου που οι δημοσκοπήσεις μας έδειξαν δεύτερους με ποσοστά 15%-16%μέχρι και τα τέλη Μαρτίου φάνηκε υποχώρηση 2.5%-3% και έκτοτε εγκλωβιστήκαμε σε ένα 12%-12.5% από το οποίο δεν ξεφεύγαμε. Δείχναμε μια καλή συσπείρωση, αλλά ταυτόχρονα μια παντελή, μια δραματική αδυναμία να «εισπράξουμε» από δεξιά μας ή αριστερά μας.

Στη βάση αυτών των στοιχείων θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο διάλογο στα όργανα του κόμματος, με στόχο να συζητήσουμε τα πάντα και να διερευνήσουμε γιατί είχαμε αυτή την εκλογική αποτυχία.

Χρωστάμε απαντήσεις στους ανθρώπους που έχουν ελπίδα και απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι πολιτικό θέμα και όχι προσωπικό  παίγνιο δημοσιότητας.

Σε δηλώσεις σας αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος δηλώσατε πως θα πρέπει να συζητηθούν «όλα» στα όργανα του κόμματος. Όταν λέτε «όλα» τι εννοείτε; «Χρεώνετε» λάθη στην ηγεσία και ποια είναι αυτά;

Όταν λέω όλα, εννοώ όλα. Πριν απ΄ όλα ζητήματα που αφορούν την φυσιογνωμία και τον πολιτικό μας λόγο, την στάση μας σε κρίσιμα θέματα και την αντιπολιτευτική τακτική μας που ακολουθήσαμε, όπως ασφαλώς και την θεσμική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Πριν απ΄ όλα δηλαδή έχουμε χρέος να συζητήσουμε συντεταγμένα και ενωτικά τα θέματα της Πολιτικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθούν και τα θέματα της ηγεσίας. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν υπάρχουν για να πιστώνονται θετικά , αλλά και για να παίρνουν τις ευθύνες τους  σε περιπτώσεις κακών αποτελεσμάτων και αποτυχιών. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν θέματα ταμπού.

Ποια μηνύματα έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά την άποψή σας;

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια αποχή δείχνει μια αποστροφή προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν αυτή την φορά, ειδικά αυτοί που έκαναν την διαφορά από την συνήθη αποχή της τάξης του 40%-45% και την έφτασαν στο 60%. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέληξαν να μην ψηφίσουν, γιατί δεν βρήκαν φορέα εκπροσώπησής τους. Πρόκειται για μείζον θέματα. Πολλοί δεν ψήφισαν για να στείλουν μ΄ αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους, την διαμαρτυρία τους στην Κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα καίρια θέματα που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ, η ασφάλεια, τα θέματα καθημερινότητας και έδειξε αλαζονεία και αδυναμία. Η Ν.Δ υπέστη βαριά πολιτική ήττα συγκεντρώνοντας ποσοστό που βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά όπως τον Ιανουάριο του 2015. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη που ήδη είχε υποστεί καθίζηση πέρυσι και προχωρούσε με μια αντιπολίτευση life style, με ασαφή πρόταση, έλλειμα πολιτικής πρότασης και λαϊκισμό. Ωστόσο το μήνυμα έπιασε και το ΠΑΣΟΚ που δεν έπεισε ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, περνούσε συχνά θολά μηνύματα και ασαφή πολιτική κατεύθυνση.

Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δει πως αντιδρά και σε κάθε περίπτωση εμάς μας νοιάζει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αν συνεχιστεί αυτό το έλλειμα εκπροσώπησης, θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρά προβλήματα ενίσχυσης πιο περιθωριακών, ακραίων, λαϊκίστικων δυνάμεων. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση δημιουργίας ενός τέτοιου ρεύματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης στο μήνυμά του μετά τις εκλογές επανέλαβε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου κι αν ναι, με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει αυτός ο διάλογος και κυρίως με ποιους; Πρέπει να λάβει προσκλητήριο ο κ. Κασσελάκης;

Ειλικρινά δεν κατανοώ αυτή την συζήτηση και σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζω τι εννοεί ο Πρόεδρος, αφού ποτέ δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στα όργανα. Μια παρατήρηση μόνο: Σαφώς χρειάζεται μια προσπάθεια να βρεθούν πιο κοντά δυνάμεις που έχουν κοινές ανησυχίες, προσεγγίσεις, ιδέες και αντίληψη ώστε να συζητήσουν, να διερευνήσουν δυνατότητες κοινής πορείας. Οπωσδήποτε αυτό δεν αφορά αγχωτικές, αδιέξοδες και επιφανειακές κινήσεις κορυφής ανάμεσα σε ηγεσίες κομμάτων.

Κάλεσμα για έναρξη συζήτησης έκαναν πριν λίγες ημέρες οι κκ. Τεμπονέρας και Κοτσακάς. Πως «βλέπετε» την πρωτοβουλία;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλά στελέχη διαφόρων χώρων καταθέτουν προτάσεις. Είναι λογικό. Ωστόσο, αυτή την ώρα υπάρχουν θέματα που αφορούν στα κόμματα που πρέπει να συζητήσουν και αν δυνάμεις τους έχουν πρόβλημα με τις ηγεσίες τους να μην προσπαθούν να το λύσουν με υπερβατικές προτάσεις που κινδυνεύουν να βρίσκονται στο κενό. Επιπλέον θεωρώ ότι προτάσεις χωρίς ιδεολογικό, πολιτικό, προγραμματικό πλαίσιο οδηγούν σε αφηρημένα σχήματα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε παραπέρα μείωση. Στην πολιτική 1+1 δεν μας δίνει 2. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ πάντως, πιστεύω ότι προηγείται η αποτίμηση του αποτελέσματος, οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές και έπεται η συζήτηση γενικότερα για την Κεντροαριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ξεκαθαρίζοντας ασφαλώς πως ερμηνεύει αυτόν τον όρο ο καθένας.

Πως θα πρέπει να απαντήσει το πολιτικό σύστημα στην αποχή και την αδιαφορία ή την άρνηση των πολιτών απέναντι στην εκλογική διαδικασία;

Δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές. Οι πολίτες πιστεύουν περισσότερο στην Πολιτική και το ΠολιτικόΣύστημα , όσο αντιλαμβάνονται ότι αναζητούνται και δίνονται απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που τους ταλανίζουν, στα προβλήματα που τους αφορούν. Διαφορετικά θα αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο αναζητώντας λύση σε αντισυστημικά, λαϊκίστικα, ακραία και ανορθολογικά πολιτικά σχήματα με ότι κίνδυνο μπορεί να κρύβει αυτό.

 Τι μηνύματα στέλνει η αύξηση των ποσοστών κομμάτων πιο δεξιά της ΝΔ;

Με απασχολεί αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι ότι πρέπει να προσγειώσουμε λίγο τη συζήτηση. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καμία σχέση με πολιτικά φαινόμενα που βλέπουμε σε χώρες της Ε.Ε όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία κ.ά. Αν δε δούμε το άθροισμα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ΝΙΚΗΣ, ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ και βέβαια συμπεριλάβουμε και τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στο περυσινό άθροισμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πέρυσι συγκέντρωσαν 716.742 ψήφους και 13.75% και φέτος 720.154 ψήφους και συνολικό ποσοστό 18.12%. Επομένως, μιλάμε για αύξηση 3.412 ψήφων και 4.37%. Αυτή είναι η προσγειωμένη εικόνα που δεν δείχνει και κάποια φοβερή δυναμική χωρίς να συστήνεται και κάποιος εφησυχασμός. Αξίζει δε να τονιστεί, ότι αν σε σειρά Νομών στη Βόρεια Ελλάδα (δεν είχαμε άθροισμα ποσοστών από 25% έως και 29%, τότε θα είχαμε και πανελλαδικά πιο χαμηλά ποσοστά.

Το πρόβλημα είναι ότι αντί να εκφραστεί η όποια διαμαρτυρία από το ΠΑΣΟΚ ή και από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, φαίνεται να εκφράζεται από δυνάμεις από τα δεξιά. Πρόκειται για άλλη μια πρόκληση. Να εκφράσουμε εμείς την διαμαρτυρία αλλά με ορθολογικό, προοδευτικά εναλλακτικό λόγο και αναδεικνύοντας μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Τότε και μόνο τότε θα αφαιρείται οξυγόνο από τους σκληρούς πυρήνες αυτών των κομμάτων. Επισημαίνω δε μια φράση του Κώστα Σημίτη στην δήλωση υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ: Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ για να συμβάλει ως ανάχωμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς»

Συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής του Οδυσσέα Κωνσταντινοπουλου; Μια συζήτηση για εσωκομματικές εκλογές δεν φοβάστε μήπως οδηγήσει το κόμμα σε φάση εσωστρέφειας;

Κάθε πρόταση που κατατίθεται αυτή την ώρα είναι καλοδεχούμενη. Το ίδιο και η πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού, θέματα απαγορευμένα. Όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης και ας αποφασίσουν τα όργανα. Η επίκληση της εσωστρέφειας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αποφυγή του διαλόγου, της αναζήτησης απαντήσεων και αναπροσαρμογών, αλλαγών. Απογοήτευση στον κόσμο της παράταξης και εσωστρέφεια θα φέρει η παραπομπή κάθε συζήτησης σε κάποιο μέλλον. Η κοινωνία, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή περιμένουν να δουν αν πήραμε το μήνυμα που μας έστειλε και έδειξαν στις τελευταίες εκλογές ότι είναι πολύ αυστηροί κριτές προς όλες τις κατευθύνσεις. 

«Η κοινωνία δεν πείθεται αυτή την ώρα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει.»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή» – 15.06.2024

Κυρία Γιαννακοπούλου με το υφιστάμενο ποσοστό που έλαβε το κόμμα σας  στις ευρωεκλογές ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ικανοποιημένος ;

Δεν ταιριάζει σε εμάς η ωραιοποίηση. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν τα μισόλογα. Είχαμε σαν σαφείς και ξεκάθαρους  στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και την μεγάλη, την σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. Η Ν.Δ πληρώνοντας την αδυναμία , την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά περίπου 1.300.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε έστω ένα σημαντικό τμήμα από αυτούς. Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι εν ολίγοις, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά. Δεν μπορεί να μας ικανοποιεί η αύξηση του ποσοστού μας κατά 1% που πίσω από αυτή κρύβεται η μείωση των ψηφοφόρων μας κατά 110.000 περίπου.

Τι φταίει κατά τη γνώμη σας και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εισπράξει τη δυσαρέσκεια του κόσμου με έναν ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει την ταυτότητα του, φταίνε ορισμένες επιλογές; Το αφήγημα των εκλογών ή τα πρόσωπα;

Ακριβώς αυτό το πρόβλημα πρέπει να απασχολήσει τα όργανα, μέσα από ένα συντεταγμένο διάλογο. Νομίζω ότι η εξήγηση δεν βρίσκεται κάπου μονοσήμαντα. Απαιτείται μια συνολική συζήτηση. Αφορά στην φυσιογνωμία και την αντιπολιτευτική τακτική μας, τον πολιτικό μας λόγο και την θεσμική λειτουργία του κόμματος, στις ευθύνες του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας. Στα όργανα θα εκφράσω πλήρως τις απόψεις μου. Τώρα χρειάζεται ένα restart, έχοντας ως βάση πως όπως πορευθήκαμε, απλά δεν πείσαμε, περιοριζόμενοι απλά και μόνο στην συσπείρωση περυσινών ψηφοφόρων μας. Λέω ΤΩΡΑ, γιατί ο χρόνος δεν είναι χρήμα πάντα. Πιστεύω ότι πολλοί ψηφοφόροι μας αρκετοί από τους οποίους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ όχι επειδή ήταν πεισμένοι από την παρουσία και παρέμβασή μας αλλά λόγω της αγάπης τους στο Κόμμα, μπορεί να απογοητευτούν από την εκλογική επίδοση, με ότι σημαίνει αυτό. Απαιτούνται επομένως άμεσες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να νιώσουν κι αυτοί και άλλοι πολλοί ότι πήραμε το μήνυμα και προχωράμε με ταχύτητα σε αλλαγές. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την στασιμότητα και να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια δυναμική πορεία προς τις Βουλευτικές Εκλογές.

Γιατί κατά τη γνώμη σας το ΠΑΣΟΚ δείχνει να υπολείπεται κατά πολύ στα μεγάλα αστικά κέντρα από ότι στην περιφέρεια τι φταίει και δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη σε μεγάλα δηλαδή αστικά κέντρα;

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όταν μιλάμε για Αττική και Θεσσαλονίκη ή Κεντρική Μακεδονία δεν αναφερόμαστε σε κάποιες πόλεις 10.000, 15.000 κατοίκων. Αναφερόμαστε στην μισή Ελλάδα. Αναφερόμαστε στο μισό εκλογικό σώμα. Το τι επομένως φταίει δεν έχει να κάνει με κάποιες ιδιομορφίες, αλλά συνολικά με την αδυναμία μας να πείσουμε το πανελλαδικό σώμα ότι μπορούμε να μιλήσουμε σύγχρονα, πειστικά για τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, ότι διαθέτουμε λόγο που κοιτάει στο μέλλον και ασφαλώς. Άρα είναι κεντρικής σημασίας πολιτικό πρόβλημα που το είδαμε και πέρυσι, αλλά που συνεχίσαμε σαν να μη το είδαμε, χωρίς να απασχολήσει την ηγεσία. Συνδέεται δυστυχώς με την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε Κόμμα 55-60 ετών και άνω, σε κόμμα συγκριτικά περισσότερο συνταξιούχων και αγροτών, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των exit polls και πέρυσι και φέτος. Να σημειώσουμε πάντως, ότι σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής που έχουμε εκλέξει βουλευτές είχαμε αύξηση του ποσοστού μας 1%-1.5% πάνω από την πανελλαδική μας αύξηση

Η διαφορά ψήφων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον  ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 100 χιλιάδων ψήφων. Δυο κόμματα της κεντροαριστεράς αν είναι κατακερματισμένα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ισχυρή Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ν.Δ πήρε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ , ποσοστό που αν αθροίσεις τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και πάλι υπολείπεται του ποσοστού της Ν.Δ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται στην Πρωθυπουργησιμότητα με τριπλάσια και τετραπλάσια ποσοστά από αυτά του κ. Κασσελάκη ή του κ. Ανδρουλάκη. Εν ολίγοις, η κοινωνία δεν πείθεται αυτή την ώρα ότι το ΠΑΣΟΚ που με αφορά εμένα μπορεί να κυβερνήσει. Ίσως γιατί φανήκαμε περισσότερο ως κόμμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας και λιγότερο ως μιας εν δυνάμει κυβερνητικής δύναμης. Αυτό είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Μπορεί ο χώρος της κεντροαριστεράς να ανασυνταχθεί κάτω από άλλα πρόσωπα και διαφορετικές ηγεσίες;

Πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ ευρύτερος προοδευτικός χώρος που χρειάζεται να δούμε την πορεία του, τον τρόπο που θα τον εκφράσουμε, τον τρόπο που θα ξανασυναντηθεί στην βάση ενός σύγχρονου πολιτικού, προγραμματικού πλαισίου, μιας ρήξης με τον αντισυστημισμό και τον λαϊκισμό που επανεμφανίζονται, στην βάση των αρχών και των αξιών μας. Αυτή είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω σε γάμους πληγωμένων χώρων που μοιάζουν να παντρεύουν τα λάθη τους και τα προβλήματά τους γιατί δεν μπορεί ο καθένας να τα αντιμετωπίσει μόνος του.

«Ανάγκη συντεταγμένου διαλόγου για τα αίτια»

Άρθρο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» – 15.06.2024

Ας ξεκινήσουμε από μια απλή διευκρίνηση για το τι συζητάμε. Στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά 1% χάνοντας 109.088 ψήφους σε σχέση με πέρυσι. Υπήρχαν κάποια θετικά σημάδια. Σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε έστω λίγο τα ποσοστά μας και πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Σπάσαμε τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια. Είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας.

Ωστόσο οι απολογισμοί γίνονται επί των στόχων που βάζει ένα κόμμα και όχι από επί μέρους στοιχεία. Είχαμε σαν στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και την μεγάλη, την σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. Ήδη τον Νοέμβριο βρισκόμασταν δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά 15%-16%, που έδειχνε τις δυνατότητες που υπήρχαν. Αλλά και στις εκλογές, η Ν.Δ πληρώνοντας την αδυναμία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά αποδεσμεύτηκαν 1.300.000 ψηφοφόροι από τα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε ένα σημαντικό αυτούς.

Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά.

Δεν μπορούμε επομένως να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τα αίτια, να προχωρήσουμε σε αλλαγές για να διασφαλίσουμε μια δυναμική πορεία στα επόμενα τρία χρόνια. Δεν είναι η απαίτηση απλά κάποιων στελεχών που για να απαξιωθούν χαρακτηρίζονται «δελφίνοι». Είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων μας. Θα πρέπει επομένως να συνεδριάσουν τα όργανα, να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα φυσιογνωμίας, πολιτικών επιλογών, αντιπολιτευτικής τακτικής, θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και ασφαλώς και της ηγεσίας και να δώσουμε λύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει και κάθε τι άλλο θα είναι υπεκφυγή που εγκυμονεί κινδύνους εσωστρέφειας και έντασης της απογοήτευσης των ανθρώπων της παράταξης. Ο συντεταγμένος δημοκρατικός στο ΠΑΣΟΚ, η προώθηση αλλαγών, είναι ο μόνος δρόμος για να ανοίξουμε τα φτερά μας και να απειλήσουμε πραγματικά την Ν.Δ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και δεν μπορεί να φοβάται τον διάλογο για τα προβλήματα που πρέπει να λύσει για να προχωρήσει δυναμικά.»

Εμφάνιση στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ – 13.06.2024

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Γιάννη Ντσούνου και του Χρήστου Κούτρα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην ανάγκη μιας ειλικρινούς αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος ώστε να δούμε τις αίτιες που δεν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Στην τοποθέτηση μου επισήμανα ότι:

«Από πότε είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη  το να συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ και τι πήγε ή δεν πήγε καλά ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μας έχει απογοητεύσει;

Η μεγαλύτερη χάρη στον κ. Μητσοτάκη είναι να έχει αντιπολίτευση που κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Με μία Αξιωματική Αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζον αντιπολίτευση όπως είναι το ΠΑΣΟΚ στο 12,8%.

Το ΠΑΣΟΚ είχε την δυνατότητα να είναι δεύτερο κόμμα με ένα ισχυρό ποσοστό το βράδυ των εκλογών, όπως φαίνονταν και στις δημοσκοπήσεις. Όμως δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, αντίθετα χάσαμε 110 χιλιάδες ψηφοφόρους, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε.

Εσωστρέφεια δεν είναι ο διάλογος και η κουλτούρα του διαλόγου και της σύνθεσης θέσεων στα όργανα του κόμματος. Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε επί ενάμιση χρόνο τι θα γίνει, τι μπορεί να γίνει, τι δεν πήγε σωστά και αν θα πάμε σε διαδικασίες εκλογής αρχηγού το 2025.

Ο φόβος του διαλόγου δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Επί προεδρίας του τεράστιου Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και θέσεις εντός του κόμματος, αλλά λειτουργούσαν διαρκώς τα όργανα και συζητούνταν τα πάντα και υπήρχε σύνθεση θέσεων. Αυτή η τακτική που ακολουθούνταν και  επί προεδρίας Κώστα Σημίτη και αργότερα του Γιώργου Παπανδρέου.

Τώρα θα δαιμονοποιήσουμε τον διάλογο και θα προσφύγουμε στην ανθρωποφαγία όσων εκφράζουν αντίθετη άποψη;

Όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές, ιδρώσαμε την φανέλα, λιώσαμε παπούτσια κατά την προεκλογική περίοδο και έχουμε τεράστια αγωνία για όλο αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ.  Με τον κ. Κωνσταντινόπουλο και τον κ. Κατρίνη έχουμε κατά καιρούς εκφράσει διαφορετικές απόψεις, αλλά είμαστε στο ΠΑΣΟΚ από μικρά παιδιά. Δίνουμε το παρόν στον αγώνα του κόμματος ως υποψήφιοι από το 2007, στις πιο δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ, όταν η παράταξη κατακρημνίζονταν στα τάρταρα, γι’ αυτό και δεν ανέχομαι να γίνονται δολοφονίες χαρακτήρων ή να υπάρχει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στην ιστορία και δεν είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ.

Όταν ανοίγει ένα διάλογος θα πρέπει να συζητούνται όλα, πρωτίστως θα πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές, τις θέσεις, τις προτάσεις και την φυσιογνωμία του κόμματος. Καλώς ή κακώς οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Ο ιδρυτής και ιστορικός μας ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκφράσει την στήριξη στα ευρεία λαϊκά στρώματα, ο Κώστας Σημίτης είχε εκφράσει τον εκσυγχρονισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται εμφανές κάθε πρόεδρος εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, άρα θα πρέπει να δούμε τι εκφράζουν οι πολιτικές που ακολουθούμε και αν μας αρκεί αυτό το 12,8% που πήραν αυτές οι πολιτικές στις εκλογές.

Από εκεί και πέρα, το αν θα τεθεί θέμα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα αποφασιστεί στα όργανα του κόμματος, όπου και θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και οι πλατφόρμες που έχουν κατατεθεί από τος συναδέλφους. Προσωπικά πιστεύω στην εσωτερική δημοκρατία του κόμματος μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που επί προεδρίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ζητούσε την τακτική σύγκληση των οργάνων και ήταν αυτός που έλεγε ότι στα εκλογικά αποτελέσματα όταν βάζουμε ένα πήχη δεν μπορούμε να περνάμε από κάτω. Αναρωτιέμαι δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν ισχύουν τώρα αυτά που έλεγε πριν μερικά χρόνια;

Ο φόβος δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και πρέπει να ξαναβρεί την φυσιογνωμία ενός κυβερνητικού κόμματος όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου, επί Κώστα  Σημίτη, επί Γιώργου Παπανδρέου.»

Το σχετικό video:

«Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο και ισχυροποιημένο από τις κάλπες»

Εμφάνιση στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ – 07.06.2024

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Δημήτρη Οικονόμου και του Άκη Παυλόπουλου στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ. Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, ασφαλώς και το θέμα που μονοπώλησε την συζήτηση μας ήταν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Στην τοποθέτηση μου επισήμανα ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην βάση της Κεντροαριστεράς και στον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο που πάντα συγκροτούσαν τον εκλογικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον κ. Κασσελάκη και το υβριδικό, προσωποκεντρικό κόμμα που θέλει να φτιάξει.

Στην μάχη των Ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο να είναι δεύτερο κόμμα με ένα ισχυρό ποσοστό ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αντίδρασης σε μια Κυβέρνηση που την χαρακτηρίζει η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η ασυδοσία και ο κυνισμός του 41% απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκληματικότητα και τα Τέμπη. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, δήλωσε ότι χρειάζεται ισχυρό ποσοστό για να υπάρχει  σταθερότητα και να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αλήθεια όλον αυτό το καιρό και με 121 παραπάνω Βουλευτές τι έκανε;

Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι τεράστια και η Κυβέρνηση έχει πάρει μηδέν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση να ανακοίνωσε υπερέσοδα από τον ΦΠΑ ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Ως ΠΑΣΟΚ προτείναμε την μείωση του ΦΠΑ, όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία, ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγόρησε για λαϊκισμό και είπε ότι το μέτρο  θα κόστιζε στην οικονομία πάνω από δύο δις., όταν στην Ισπανία των 48 εκατομμυρίων πολίτες στοίχισε 2,2 δις. Πως γίνεται λοιπόν να κοστίσεις το ίδιο και στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων πολιτών;

Είναι σαφές  ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση και αυτή μπορεί να την ασκήσει μόνο το ΠΑΣΟΚ.Η life style αντιπολίτευση του κ. Κασσελάκη δεν απαντά στα προβλήματα των πολιτών.»

Σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και το ποσοστό της αποχής, τόνισα:

«Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών (25%)  που βρίσκεται σε ένα ισχυρό δίπολο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό μας δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Βεβαίως το ποσοστό της αποχής θα είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των εκλογών. Είναι η ευθύνη όλων μας, να καλέσουμε όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ότι και αν θέλουν να ψηφίσουν.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν.»

Δείτε το σχετικό video εδώ:

Σ΄ αυτές τις Ευρωεκλογές ανοίγουμε νέους δρόμους με την καταδίκη της Κυβέρνησης και την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ 

Άρθρο στο ενημερωτικό site «opinion.gr» – 05.06.2024

ρισκόμαστε λιγότερο από μία εβδομάδα από την κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών. Είναι μια κρίσιμη μάχη  από την οποία κρίνονται πολλά για το μέλλον της χώρας, για την κοινωνία. Απαιτείται η υπέρβαση της σημερινής προβληματικής κατάστασης με την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών, με τα ενοίκια να είναι απλησίαστα, με την ανάγκη να συγκλίνουμε με τις χώρες της Ε.Ε όχι στα λόγια αλλά στο επίπεδο ζωής, στο επίπεδο της Παιδείας, του Εθνικού Συστήματος, με την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Την ίδια ώρα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: Είναι το δημογραφικό που μας οδηγεί σε συρρίκνωση. Είναι η κλιματική κρίση και οι διάρκείς μεταναστευτικές ροές. Είναι οι μεγάλες γεωστρατηγικές αναταραχές που βιώνουμε με την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά και την πέρα από κάθε όριο αναλογικότητας απάντησή του που έχει στοιχίσει και συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι απλό. Πιστεύουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη; Μας δείχνει κάτι τέτοιο η αλαζονεία, η αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, η απουσία κάθε μεταρρυθμιστικής πνοής σε μια χώρα που διψάει, που έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές; Έχει αποδειχθεί πως όχι. Αποδείχτηκε από τα πεπραγμένα της.  Έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων ήταν υπερτετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Γιατί όμως δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια; Όταν δεν θες να συγκρουστείς με τους ισχυρούς που βγάζουν δισεκατομμύρια, την πληρώνει ο λαός. Ολιγοπώλιο στις τράπεζες, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, ολιγοπώλιο στην ιδιωτική υγεία.  Αρνείται την μείωση του Φ.Π.Α στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όσο τουλάχιστον διαρκεί η κρίση, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ταυτόχρονα είμαστε στην κορυφή των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία! Το ΕΣΥ καταρρέει. Η δήθεν Κυβέρνηση της τάξης και της ασφάλειας κατάφερε σ΄ αυτό το διάστημα να κάνει την Ελλάδα μια χώρα παραβατικότητας. Προχωράει χωρίς συνολικό σχέδιο. 

Πρέπει λοιπόν να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση! Ένα μήνυμα καταδίκης, αναζήτησης ενός νέου δρόμου, ένα μήνυμα επιστροφής στην ελπίδα !

Στις 9 Ιουνίου έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και  την αδυναμία του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Ναι σε μήνυμα αποδοκιμασίας, όχι όμως σε τυφλό μήνυμα σε δυνάμεις που δείχνουν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν την ανάγκη να μπούμε σε νέα εποχή. Δεν είναι ο κ. Κασσελάκης η λύση. Στο όνομα μιας αφηρημένης μεταπολιτικής προωθεί ένα απολίτικο λαϊκισμό, μια τραμπική αντίληψη για την πολιτική, έναν μεσσιανισμό. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών δεν γίνεται με τακτικές star system, με χαμόγελα και επικοινωνία χωρίς περιεχόμενο. Δεν είναι λύση όμως ούτε ο κ. Βελόπουλος και άλλα κόμματα της ακροδεξιάς. που υπόσχονται 4.000 σύνταξη και μας κοροϊδεύουν, αναδεικνύοντας τον χυδαίο λαϊκισμό τους. Απάντηση στον κ. Μητσοτάκη δεν δίνεται με αποχή λόγω απογοήτευσης ή με τυφλή ψήφο.  

Το μήνυμα μπορεί να είναι σαφές και σκληρό, αν συνοδευτεί με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που άλλαξε στην πορεία του την χώρα, που έβαλε την σφραγίδα του στις πιο μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Με το πιο σοβαρό ψηφοδέλτιο που κατεβάζουμε, τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, τα παλιά και νέα στελέχη μας ζητάμε την ψήφο των πολιτών. Γιατί ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ και αποδυνάμωση της Ν.Δ σημαίνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη ανατροπή συσχετισμών στο διάστημα από τις Ευρωεκλογές μέχρι τις Εθνικές εκλογές. Σημαίνει ότι τελειώνουν οι μονόδρομοι και δυναμώνει η πεποίθηση ότι όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε στην συνέχεια. Αυτή είναι η πρόκληση και θα τα καταφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ  θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα και ενισχυμένο. Η κοινωνία θα δώσει την απάντησή της και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο.