«Η πολιτική, ο Μάξιμος, η πειθαρχία και η ψυχοθεραπεία»

Αφιέρωμα στην εφημερίδα «Απογευματινή» – 19.05.2024

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μεγάλωσε στον Βύρωνα, όρια με την Ηλιούπολη, πήγε σε δημόσιο σχολείο στην περιοχή και στον Καρέα, όπως και οι τρεις κόρες της. Έπαιζε στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας, σε μια εποχή που τα παιδιά δεν ήταν απασχολημένα μπροστά σε οθόνες κινητών, αλλά έτρεχαν στους δρόμους. «Χαράζαμε με την κιμωλία και παίζαμε λάστιχο, σχοινάκι, κουτσό, ήταν πολύ όμορφα αθώα χρόνια» . Νιώθει πως τη χαρακτηρίζει η «γερμανική πειθαρχία». Αυστηρή, πειθαρχημένη, μαχητική, Τοξότης με ωροσκόπο Ζυγό, επικοινωνιακή, ανοιχτή, αυθόρμητη και ευσυγκίνητη. Ντόμπρα, ξηγημένη και ειλικρινής είναι το τρίπτυχο που υπηρετεί. Δεν μπορεί να κρύψει τα «πιστεύω» της, γίνεται ενοχλητική, αλλά πάντα υποστηρίζει τη δική της αλήθεια και λειτουργεί σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι που δεν επιτρέπεται να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο. Καταφέρνει να συνδυάσει τα ασυνδύαστα: «Οικογένεια, τρία παιδιά, πολιτική, δικηγορία, σύζυγο, να είμαι λειτουργική στη δουλειά. Αν δεν έχεις πρόγραμμα, δεν γίνεται τίποτα! » . Δουλεμένη μέσα της, αφού δεν κρύβει πόσο πολύ την έχει βοηθήσει η ψυχοθεραπεία «να εξελιχθώ ως άνθρωπος. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δουλεύεις το είναι σου».

Η Βουλευτής από κούνια… ήταν η μεγάλη κόρη με τις περισσότερες επιρροές. «Ως πρώτο παιδί επηρεάστηκα πολύ από το οικογενειακό πρότυπο που είχα, σε μια οικογένεια δικηγόρων. Ο πατέρας μου, η μητέρα μου, η θεία μου, όλοι δικηγόροι. Άκουγα για δικόγραφα, μηνύσεις, αγωγές, όλα ήταν πολύ οικεία σε μένα. Μου άρεσε πολύ η υπεράσπιση του δικαίου, με ιντρίγκαρε, ήταν κάτι που μου φαινόταν σημαντικό, σπουδαίο, γενναίο» . Όπως περιγράφει, το αίσθημα του δικαίου το έχει στο DNA της και έτσι οδηγήθηκε στη Νομική Αθηνών. Άριστη μαθήτρια, παραστάτρια, πέτυχε με την πρώτη την εισαγωγή της σε μια εποχή «με επαναστατικά χαρακτηριστικά. Θυμάμαι το πρώτο που έκανα ήταν να γραφτώ στη Νομική και μετά να πάω να γραφτώ στο τραπεζάκι της ΠΑΣΠ. Τότε η ΠΑΣΠ ήταν κραταιά. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Σημίτης, ήταν η μετάβαση από το περίφημο συνέδριο της διαδοχής από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η χρυσή εποχή της μεταμόρφωσης της Ελλάδας. Θυμάμαι τα πάρτι που κάναμε ήμουνα πρώτη στη διοργάνωση. Θυμάμαι σε ένα πάρτι, στο αμφιθέατρο Σβώλου, είχε έρθει η Φώφη πριν μπει στην πολιτική. Της είχα με κάνει πάρτι και την είχαμε ανακοινώσει. Ήταν η πρώτη γνωριμία μας».

Μετά τις σπουδές έφυγε στο εξωτερικό να ανοίξει το μάτι της… Ήταν της μόδας, «ήταν η πιο eye opening εμπειρία που είχα ποτέ. Πήγα στο Μπρίστολ και έκανα νομικό μεταπτυχιακό πάνω στο Χρηματοοικονομικό Δίκαιο. Ήμασταν συμφοιτήτριες με την Αλ. Σδούκου. Κάναμε πολλή παρέα. Το πρωί διάβασμα, κοριτσοταξίδια στην Ιρλανδία, τα βράδια στα μπαράκια και σε μουσικές σκηνές. Άνοιξε το μάτι μου κυριολεκτικά στην Αγγλία. Ήταν ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος! ». Επόμενη στάση ζωής… το London School of Economics. «Εκεί ήρθα σε επαφή με λαούς και αντιλήψεις, σκέψεις και νοοτροπίες από παιδιά από όλο τον κόσμο».

Το 2002 προσγειώνεται στην Ελλάδα και ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο που την απογοήτευσε. «Αρχίζω να κάνω την πρακτική μου και να δικηγορώ. Ήταν μια πρόσκρουση στην πραγματικότητα. Σκέφτηκα: Εγώ γι’ αυτό σπούδασα; Το ομολογώ, μόλις πήρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος είπα στον πατέρα μου: Έτσι είναι η μάχιμη δικηγορία; Αγένεια, τα δικαστήρια σε τραγική κατάσταση…». Επόμενη απόπειρα «να δοκιμάσω τη δημοσιογραφία. Τα ίδια και χειρότερα… Γύρισα με το κεφάλι κάτω και δούλεψα σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες 12ωρα με 700 ευρώ. Ήμασταν η γενιά των 700 ευρώ, ο πρώτος μισθός» . Έπειτα από όλο αυτό το ταξίδι ήρθε η ώρα της πολιτικής. Το 2004 ο πατέρας της, Γιάννης Γιαννακόπουλος, δεν εξελέγη.

Είναι πολιτικός από τζάκι; «Λέγαμε περιπαικτικά στο χωριό: Όχι, τζάκι δεν υπήρχε. Είχαμε παραγώνι…». Περήφανη για την καταγωγή της, το πιο φτωχό και ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, το Παλαιόκαστρο. Ο πατέρας της «περίπτωση παιδιού που ξεκίνησε ξυπόλυτος, πάμπτωχος και έγινε αυτοδημιούργητος». Ήταν «η κόρη του Γιάννη ή εγγόνι του Φώτη, του αγρότη παππού μου, που κατεβαίνει στην πολιτική».

«Εγώ θα πάω με το δικό μου σακί στον μύλο…» είχε πει στον πατέρα της και του είχε βάλει έναν όρο: «Ποτέ δεν θέλω να εμφανιστούμε μαζί. Ποτέ, σε καμία περιοδεία μου, δεν ήταν μαζί μου. Είναι πολύ καλός και τρυφερός μπαμπάς και παππούς» και παραδέχεται πως είναι ο μέντοράς της. «Μην ξεχνάς ποτέ από πού έχουμε ξεκινήσει, έλεγε. Του έχω μεγάλη αδυναμία όπως και στη μαμά. Χωρίς την οικογένειά μου δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τίποτα από όλα αυτά. Φυσικά μαλώναμε, έλεγε άλφα, εγώ βήτα. Στις πιο ύστατες αποφάσεις είναι η καταφυγή μου, το λιμάνι μου. Ξεκίνησα ως η κόρη του Γιάννη, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ο μπαμπάς της Νάντιας». Το 2005 ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ, μιλάει για αξιακά θέματα και ένα κόμμα ανοιχτό. «Λέει πράγματα που με συγκινούν, είχα πει στον πατέρα μου, αυτός ο άνθρωπος με εμπνέει πολύ… » και έτσι το 2009 «θεώρησα ότι τώρα είναι η ώρα. Στα 27 μου ήμουν το νεότερο εκλεγμένο μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ».

Γάμος: Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοφιλής ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης ήταν συμμαθητές από το σχολείο. « Πρόεδρος εκείνος στο 15μελές, ο πιο δημοφιλής, όλα τα κορίτσια ερωτευμένα μαζί του – και εγώ φυσικά. Αλλά τότε είχα στόχο να μπω στο Πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν ξεπέρασα το πόσο ερωτευμένη ήμουν μαζί του, ήταν πάντα μέσα μου». Τολμηρή και αποφασιστική κάνει την πρώτη κίνηση. «Από το Λονδίνο του έστειλα ένα μήνυμα, απάντησε και από τότε είμαστε μαζί, από το 2002 ερωτευμένοι». Το 2008 παντρεύτηκαν και ακολούθησαν τρεις κόρες. «Έκτοτε δίνουμε αυτόν τον αγώνα στην κοινή πορεία της ζωής, είμαστε συνοδοιπόροι και ο καθένας στηρίζει φανατικά τον άλλο σε όλα».

Τι βλέπει στον ορίζοντα της ζωής μετά την πολιτική; «Τη λατρεύω, αλλά δεν υπάρχω μόνο μέσα από την πολιτική, δεν αυτοπραγματώνομαι μέσα από αυτό, θέλω να προσφέρω στον κόσμο, αλλά αυτό κάποια στιγμή εξαντλείται. Έχω πολύ πάθος να δώσω, αλλά δεν μπορώ να με φανταστώ να το κάνω άλλα 20 χρόνια».

Σχολιάστε