Συνέντευξη στην εφημερίδα “Political” – 03.01.2026
Πως σχολιάζετε το πολιτικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο το αγροτικό ζήτημα;
Δεν είναι ένα πολιτικό παιχνίδι αντιπαράθεσης , αλλά μια αντιπαράθεση για την απαράδεκτη ολιγωρία , τα μπρος πίσω, την σύγχυση μίας Κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες , ενώ ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι επικρατεί αναβρασμός. Πρόκυψε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ , υπήρχαν καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις , υπήρχε μια συνειδητή ασαφεια απέναντι σε προβλήματα και αιτήματα των αγροτών. Αυτό ξεχείλισε το ποτήρι και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ – γιατί για το ΠΑΣΟΚ μπορώ να μιλάω- σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες. Θεωρώ ότι πλησιάζουμε ολοταχώς σε ένα σημείο μηδεν που η Κυβέρνηση θα πρέπει έμπρακτα και όχι με αν και εφόσον , με σαφή χρονοδιαγράμματα να πει με πληρότητα για τι δεσμεύεται, ώστε να προχωρήσει στην συνέχεια ο διάλογος που είναι προαπαιτούμενο για οτιδήποτε.
Το δημοσκοπικό περιβάλλον εξακολουθεί να μην ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει χρόνος να “γυρίσει το παιχνίδι” ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό, δομημένο κόμμα , με ρίζες στην κοινωνία και μια δυνητική ψήφο σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το 35% , μεγαλύτερη από όλα τα παλιά και υποτιθέμενα νέα κόμματα που συζητιούνται σε ένα άγονο, ανούσιο δημόσιο διάλογο. Αυτό δείχνει και τις δυνατότητες, ότι υπάρχουν κοινωνικά ακροατήρια που μας ακούν , αλλά για κάποιους λόγους δεν τα πείθουμε ακόμα. Έχουμε επεξεργαστεί την εναλλακτική πρότασή μας, έχουμε διαμορφώσει προτάσεις και αναπτύσσουμε μια πολύμορφη , καθημερινή δραστηριότητα . Όσο πιο καθαρά μιλάμε με βάση τις προτάσεις μας , τόσο θα πείθουμε και περισσότερο. Μην ξεχνάτε ταυτόχρονα , ότι οι τελευταίες Κυβερνήσεις της δεκαετίας που πέρασε τόσο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όσο και της Ν.Δ έχουν απογοητεύσει δυνάμεις που είναι πιο δύσπιστες παρά ποτέ. Βλέπετε 20% αναποφάσιστους, γκρίζα ζώνη της τάξης του 25%, άλλο κόμμα στο 5%-6%. Αυτό το κλίμα δυσκολεύει την προσπάθεια μας. Θεωρώ όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Ο ένας περίπου χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές θα είναι πολύ πυκνός και θα δείτε ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς που δεν μπορείτε να διανοηθείτε
Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι θωρακισμένο από την απειλή εμφάνισης νέων κομμάτων ;
Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί αυτή την κουραστική πια συζήτηση για ενδεχόμενα νέα κόμματα, αλλά κυρίαρχα κοιτάει την δουλειά του και αυτή είναι να αναπτύξει τις δυνάμεις του, να εκφράσει την ελπίδα και μια νέα προοπτική που προσδοκά η κοινωνία. Η εποχή θέλει λύσεις , προτάσεις και όχι υποτιθέμενους Μεσσίες ή πρόσωπα, δυνάμεις που στηρίζουν από το παρασκήνιο και εμείς δεν γνωρίζουμε. Όσο πιο σωστά προχωρήσουμε την δουλειά μας, τόσο και πιο θωρακισμένοι θα είμαστε.
Ενόψει του συνεδρίου οι τροχειοδικτικές βολές προς την ηγεσία πάνε και έρχονται. Πως μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί το συνέδριο σε ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα , ένα δημοκρατικό κόμμα στο οποίο δεν απαγορεύεται κάποια άποψη, πολύ περισσότερο όταν έχουμε μπει σε προσυνεδριακή περίοδο. Πάντως λέω με πλήρη ειλικρίνεια, ότι δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κάποια δήλωση που να δημιουργεί πρόβλημα στην συνοχή μας, κάποια άποψη που να αντιτίθεται στην βασική επιλογή μας που είναι η αυτόνομη πορεία. Φαίνεται να έχουμε το κοκκαλάκι τα νυχτερίδας. Κόμματα συρρικνώνονται, διαλύονται και όλοι ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ και κάποιες υποτιθέμενες κόντρες. Πάμε όμως σε Συνέδριο. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα, όλοι θα καταθέσουμε τις σκέψεις μας και θα προχωρήσουμε. Δεν καταλαβαίνω τι λογαριασμοί υπάρχουν που θα ξεκαθαρίσουν. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε.
Κοιτάζοντας στη χρόνια που έφυγε, τι πρέπει να αφήσει και τι να πάρει το ΠΑΣΟΚ για την νέα που ξεπροβάλει ;
Πιστεύω πως όσο προχωράμε προβάλλοντας ολοκληρωμένες προτάσεις και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , τόσο και θα ανεβαίνουμε. Μέσα στην κόντρα και στον κομματικό ανταγωνισμό που θα ζήσουμε το 2026 πρέπει να πείθουμε για την διαφορετικότητα, την προοδευτικότητα και την μεταρρυθμιστική ορμή μας , την αυθεντική λαϊκότητα μας κόντρα στον λαϊκισμό κάθε μορφής, την δύναμη των προτάσεων για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων κόντρα στην στείρα καταγγελία. Το 2026 το ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεγάλη έκπληξη.


