Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όλες αυτές τις μέρες η καρδιά και η σκέψη όλων μας είναι στα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία μετά την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας και την ολοσχερή καταστροφή πόλεων όπως η Χερσώνα και το Χάρκοβο, με βομβαρδισμούς αμάχων, με βομβαρδισμούς σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ενώ όλοι συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πιθανό μακελειό στο Κίεβο.
Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα, κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Η ωμή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση κατά ανεξάρτητης χώρας, χτύπημα του Διεθνούς Δικαίου. Ένας αυταρχικός ηγέτης οπαδός του αναθεωρητισμού, εχθρός της Δημοκρατίας, των Ατομικών Ελευθεριών και του Διεθνούς Συστήματος Ασφαλείας αποφάσισε και υλοποίησε εν ψυχρώ την βάρβαρη εισβολή σε μία χώρα, επικαλούμενος θεωρίες που γυρνάνε το ρολόι της Ιστορίας πίσω.
Απέναντι σ΄ αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά που συνοδεύτηκε με απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας, με την απειλή ακόμα και πυρηνικών δεν χωράνε μισόλογα και κρυφτούλι πίσω από ναι μεν αλλά, ίσες αποστάσεις για τις ευθύνες, θεωρίες ότι δήθεν ρίχνουμε λάδι στη φωτιά με την αποστολή αμυντικού υλικού, ούτε απαράδεκτες συμπεριφορές όπως η μη ψήφιση της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από κάποιους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Δεν χωράνε υπεκφυγές όταν ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά τη Δύση και είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη θηριωδία που δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει.
Απέναντι σε ένα πόλεμο παίρνεις καθαρή θέση και συμβάλλεις με όλες σου τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο. Πολύ περισσότερο δεν κρύβεσαι όταν είσαι χώρα που αντιμετωπίζεις απειλές, θεωρίες αναθεωρητισμού που άπτονται κυριαρχικών σου δικαιωμάτων και μπορεί να χρειαστεί να ζητήσεις την ενεργή στήριξή τους. Όπως είπε και ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ζητάς αλληλεγγύη πρέπει να μπορείς και την προσφέρεις πρώτα. Θωρακίζεις δε την χώρα σου γιατί ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Ας μην παίζουν δε κάποιοι με την ευαισθησία μας απέναντι στην ευημερία του ελληνικού λαού. Ας μην παριστάνουν «τους φίλους του λαού» ξεχνώντας ότι η ευημερία προϋποθέτει την ανεξαρτησία της χώρας, την δυνατότητα αποτροπής κάθε επίθεσης, την Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι λόγια άνευ περιεχομένου.
Τελικά ο πόλεμος μας κάνει να γνωριζόμαστε καλύτερα. Ορισμένοι, δε, συστήνονται εκ νέου. Ειδικά φιλειρηνιστές ακτιβιστές, λαλίστατοι σε όλα, που τώρα μιλούν με γρίφους, δημοσιολογούντες και ευαίσθητοι καλλιτέχνες που σιωπούν, για τον αποκλεισμό των μπολσόι μόνο βρήκαν βέβαια να ξεσηκωθούν – κάτι που αφορά ρωσικές πολιτιστικές παραγωγές και γίνεται σε όλο μα όλο τον κόσμο όπως είδαμε στη Μετροπόλιταν όπερα, στη Μπιενάλε της Βενετίας, η Ρόγιαλ Όπερα του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Συμφωνική Ορχήστρα στο Παρίσι και αλλού, για τη δοκιμασία του ουκρανικού λαού κιχ όμως, άνθρωποι που είχαν άποψη ακόμα και για κρίσεις στη Λατινική Αμερική, τώρα σιωπούν, κορυφαίοι πολιτικοί απλώς καταδικάζουν τον πόλεμο, αλλά δεν παίρνουν θέση. Και έτσι αποκαλύπτονται.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε ένα μεγάλο ρεύμα συμπαράστασης στον Ουκρανικό λαό αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στέλνοντας υγειονομικό υλικό, τρόφιμα, με την οργάνωση της υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και ύστερα από συνεννόηση με την Ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα, ήδη ξεκινήσαμε και συλλέγουμε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Η διεθνής απάντηση στην πρόκληση Πούτιν και την βαρβαρότητα πρέπει να είναι αποφασιστική και μέχρι τέλους. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ποδοπατάει το διεθνές Δίκαιο και να εισβάλει σε χώρα αν νιώθει πιο ισχυρός. Ο Πούτιν ήδη το πληρώνει ακριβά. Το πληρώνει, τροφοδοτώντας ένα πρωτοφανές διεθνές κύμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς, που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους και καταδικάζοντας τη χώρα του σε διεθνή απομόνωση και οικονομικό στραγγαλισμό. Ο στόχος είναι η ειρήνη στην περιοχή, είναι να καταλάβει ο Πούτιν ότι δεν θα του επιτραπεί να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω, ότι δεν θα του επιτραπεί να μετατρέψει τον πλανήτη σε ζούγκλα. Και αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην παρούσα συνεδρίαση κληθήκαμε να συζητήσουμε και επί της κύρωσης τριών συμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Καταπολέμηση της βίας στο χώρο του αθλητισμού και μνημόνια συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Κινεζική Δημοκρατία.
Όλοι μας καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε μορφής βίας, σαφώς και την οπαδική. Η λεγόμενη σύμβαση ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ αποτελεί έναν οδηγό αντιμετώπισης του φαινομένου της αθλητικής βίας για τη διαμόρφωση ενός υγιούς, και ασφαλούς περιβάλλοντος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Η σύμβαση όμως αυτή υπεγράφη ήδη από το έτος 2016, παραμένοντας επί χρόνια στο συρτάρι από νυν και τέως κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική για άλλη μια φορά δείχνει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Καταπιάνεται σταθερά καθυστερημένα με τα όποια (όντως μείζονα) ζητήματα της επικαιρότητας κατασταλτικά και όχι προληπτικά. Έτσι λοιπόν και τώρα, μετά το τραγικό συμβάν με τον Άλκη, ανακάλυψαν την ύπαρξη της οπαδικής βίας και θυμήθηκαν εσπευσμένα την ύπαρξη της σύμβασης του ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ. Κάτι βέβαια που το Κίνημα Αλλαγής έχει από χρόνια επισημάνει, χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση.
Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε κάθε κίνηση που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο χώρο του αθλητισμού, έστω και καθυστερημένα. Πολλά πρέπει να γίνουν και ακόμα περισσότερα να αλλάξουν. Χρειάζεται πολιτική βούληση χωρίς συμβιβασμούς ή στρογγυλοποιήσεις. Παραμένω άκρως επιφυλακτική με τα όσα έχουμε δει έως τώρα.
Τα νομοθετημένα ηλεκτρονικά εισιτήρια, η κάρτα φιλάθλου, οι κάμερες και οι έλεγχοι στα γήπεδα εφαρμόζονται επαρκώς στην Ελλάδα κ. Υπουργέ ; Δυστυχώς, όχι. Η υλοποίηση τους κρίνεται αν μη τι άλλο πλημμελέστατη και αυτό με ευθύνη της πολιτείας.
Η οπαδική βία χρειάζεται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία όλων των μερών. Χρειάζεται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και ενισχυμένους ελέγχους. Όχι προχειρότητες με συνεχείς νομοθετικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Επί των δύο έτερων σχεδίων νόμων τώρα, Το Κίνημα Αλλαγή έχει, συνήθως, θετική στάση απέναντι σε Μνημόνια Συνεργασίας καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Διπλωματίας που συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων με άλλες χώρες.
Σας ευχαριστώ.
Το video: