Συζήτηση Επίκαιρη Ερώτησης 11.07.2022
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης για εμάς στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα από τα θέματα προτεραιότητας διαχρονικά. Είναι ένα από τα πολύ σοβαρά πολιτικά αιτήματα. Βεβαίως είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό αίτημα, ένα χρόνιο αίτημα το οποίο επιτέλους απαιτεί λύση, ιδιαίτερα σε πολύπαθους δήμους, ένας εκ των οποίων -από τους πιο πολύπαθους δήμους απ’ αυτό το ζήτημα- είναι ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού και απαιτεί λύση χωρίς άλλη αναβολή και χωρίς την παραπομπή του στις περιβόητες ελληνικές καλένδες.
Ειδικότερα, με τη σημερινή μου επίκαιρη ερώτηση αναφέρομαι στη γραμμή μεταφοράς 150 κιλοβατώρων στο σημείο ζεύξης Αγίων Αναργύρων – Αχαρνών συνολικού μήκους 8,5 χιλιομέτρων όπου –άκουσον άκουσον-, κύριε Υπουργέ, αυτοί οι πυλώνες υψηλής τάσης εδράζονται μέσα στο πάρκο, συνορεύουν ακριβώς δίπλα από το κέντρο βρεφών «Μητέρα» και βεβαίως βρίσκονται και σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων «Άγιοι Ανάργυροι» και το Ίδρυμα «Θεοτόκος». Και βεβαίως συνεχίζει η αναφερόμενη γραμμή υψηλής τάσης μέσα στον αστικό ιστό του Γεροβουνού, του Καματερού, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή.
Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης θέτουν πολύ σοβαρά ζητήματα βιολογικών επιπτώσεων λόγω του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου που επιδρά στην υγεία των περιοίκων. Δημιουργούν μια πολύ σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση σε μια ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή όπως είναι η δυτική Αθήνα και βεβαίως δημιουργούν και μια αισθητική προσβολή του ευρύτερου τοπίου τόσο του αστικού όσο και του αδόμητου.
Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι αντίστοιχη, ίδια ερώτηση είχα καταθέσει στις 29/3/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 633, όπου σας έλεγα ότι πρέπει επιτέλους να προβείτε στην αποξήλωση και της τελευταίας γραμμής υψηλής τάσης στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού και διεκδικούσα μια ρητή δέσμευση από τη μεριά του Υπουργείου σας, προκειμένου να ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Συζητήθηκε η ερώτηση στις 12/4 και ήλθε τότε εκ μέρους του Υπουργείου ο κ. Σκρέκας, ο οποίος απάντησε γενικόλογα, δεν είπε τίποτε απολύτως συγκεκριμένο. Οφείλω να σας ομολογήσω ότι είμαστε απολύτως επιφυλακτικοί για την τελική υλοποίηση έστω και των γενικόλογων πραγμάτων που είπε. Καλόπιστα απλά σάς αναφέρω ότι θα περιμένουμε όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της τότε ερώτησής μου, το οποίο αφορούσε την υπογειοποίηση της μέσης και χαμηλής τάσης.
Όμως, για την υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης δεν είπε τίποτε απολύτως και απλά είπε κάτι γενικόλογα άνευ ουσίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως χαρακτηριστικό και της Κυβέρνησης τώρα.
Σας υπενθυμίζω -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- ότι το 2008, στις 20 Οκτωβρίου του 2008, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε ως Βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας είχε καταθέσει ερώτηση προς τον κ. Χρήστο Φώλια, τότε αρμόδιο Υπουργό, για την απομάκρυνση των πυλώνων από το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Στις 20 Οκτωβρίου του 2008 επερωτών Βουλευτής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή δεκατέσσερα χρόνια μετά για να κάνω εγώ αυτή τη φορά δεύτερη ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα και να σας ρωτήσω: Θα προχωρήσει άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, η ένταξη των εν λόγω γραμμών υψηλής τάσης στο επόμενο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ; Θα τηρήσετε, επίσης, αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης Ρουφ-Αλιβερίου και Χαλκηδόνας-Αλιβερίου, όπως εσείς ο ίδιος δεσμευτήκατε ξανά σε δική μου επίκαιρη ερώτηση τον Νοέμβρη του 2020;
Είναι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, για τα οποία απαιτούμε, απαιτούν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, κύριε Υπουργέ, ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι γενικολογίες, όπως πριν από δύο χρόνια από τον αρμόδιο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κυρία συνάδελφε, σέβομαι την ευαισθησία σε έναν χώρο που πράγματι έχει πολλές ιδιαιτερότητες -αναφερθήκατε και εσείς-, που αναφέρονται σε θέματα ασφάλειας, αλλά και υγιεινής, στην προστασία του χώρου, αλλά και όλων των δραστηριοτήτων που είναι δίπλα ακριβώς σε αυτές, όπως παραστατικά αναφερθήκατε.
Θα σας πω το τι εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, τι έχει γίνει και τι εξελίσσεται σε θέματα που αφορούν στη μέση και υψηλή τάση, αλλά πριν από αυτό θέλω να σας πω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ από τον Σεπτέμβριο του 2021 προέβη στην εκτέλεση έργων υπογειοποιήσεως των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στο Πάρκο Τρίτση.
Μέχρι σήμερα το εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στο πάρκο αντικαταστάθηκε από συνολικώς εννέα χιλιόμετρα υπόγειων καλωδίων. Τα έργα προχωρούν και μέσα στον χρόνο θα ολοκληρωθούν με την αποξήλωση των τελευταίων 2,2 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου μέσης τάσης που παραμένει στο πάρκο. Υπάρχουν και δύο υποσταθμοί εκεί μέσης και χαμηλής τάσης, οι οποίοι δεν μπορούν να υπογειοποιηθούν διότι τροφοδοτούν την ηλεκτροδότηση φωτιστικών σωμάτων και ενός αρδευτικού καναλιού. Αυτά σε ό,τι αφορά τη μέση και χαμηλή τάση.
Σε ό,τι αφορά τώρα την υψηλή τάση, εδώ υπάρχουν ιδιαιτερότητες ασφαλείας και χρειάζεται μελέτη η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες της επικινδυνότητες, αλλά και θέματα τεχνικής φύσης, γιατί είναι μια τελείως διαφορετική και σε άλλη βάση, αν θέλετε, από πλευράς απόφασης και αλλαγής, υπογειοποίησης των δικτύων της υψηλής τάσης.
Θέλω να σας πω, επίσης, ότι ακριβώς επειδή για θέματα τέτοια δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα σε θέματα υψηλής τάσης και υπογειοποίησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου, που αξιολόγησε θετικά και ενέταξε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης την υπογειοποίηση δύο μεγάλων τμημάτων, δύο από τις τρεις συνολικές γραμμές μεταφοράς που διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Επειδή αναφερθήκατε σε πολλά, σίγουρα χρειάζεται υπογειοποίηση ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές. Έχουμε ζήσει γεγονότα και εκτός σχεδίου, αλλά και εντός σχεδίου σαν αυτές που αναφέρετε.
Αναφέρομαι, λοιπόν, στον Υποσταθμό Χαλκηδόνος και Αττικής συνολικά οχτώ χιλιόμετρων και τμήμα μεταφοράς γραμμών μεταφοράς Ρούφ-Αλιβέρι και Χαλκηδόνα και Αλιβέρι, οι οποίες θα υπογειοποιηθούν προσεχώς. Ορίζοντας υλοποίησης έχει οριστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, για να μην παίρνω και τον χρόνο από τη δευτερολογία μου, θα συνεχίσω, αγαπητή κυρία συνάδελφε, στη δευτερολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την ενημέρωση και για τη μία ακόμη φορά δέσμευση για τα καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης, αλλά δεν είναι αυτή η ερώτηση. Απαντήσατε σε άλλη ερώτηση. Η ερώτηση έχει να κάνει με τις γραμμές μεταφοράς καλωδίων υψηλής τάσης, για τα οποία για μια ακόμη φορά δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο από τη μεριά σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το δεύτερο ερώτημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, το δεύτερο ερώτημα αφορά τι θα κάνετε με το Ρουφ-Αλιβέρι. Θα επανέλθω σε αυτό, που κι αυτό είναι υψηλής τάσης.
Άρα, εδώ πέρα είναι σαφές το ερώτημα, αλλά δυστυχώς βλέπω ότι για μια ακόμη φορά επιμένετε στις γενικολογίες, τις οποίες ακούσαμε και στις 12.4.2021 σε πανομοιότυπη επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε από αυτήν εδώ τη Βουλή και αντιστοίχως γενικόλογα απήντησε και ο κ. Σκρέκας.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Μας λέτε ότι το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης που περνούν μέσα από το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», πολύ κοντά από το Κέντρο Αναπήρων «Άγιοι Ανάργυροι» και «Θεοτόκος», μας είπατε σήμερα εδώ πέρα ότι υπάρχουν –λέτε- ζητήματα τεχνικά και ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες ασφαλείας.
Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο περισσότερο γιατί δεν το καταλαβαίνουμε; Τι ακριβώς εννοείτε; Για ποιο λόγο δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες ασφάλειας όσον αφορά τη δέσμευσή σας και που τη χαιρετίσαμε; Σας υπενθυμίζω ότι τον ενδέκατο του 2020 εσείς ο ίδιος ήρθατε και σε απάντηση στη δική μου ερώτηση για την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης στο Ρουφ-Αλιβέρι και Χαλκηδόνα-Αλιβέρι, που αφορά ξανά τους Αγίους Αναργύρους, δεσμευτήκαμε από εδώ και είπατε ότι ναι, θα υπογειοποιηθούν αυτές οι γραμμές υψηλής τάσης και ορίσατε -και το επιβεβαιώνετε σήμερα- και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Άρα, γιατί αυτό γίνεται και γιατί εκεί πέρα δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα ή ιδιαιτερότητες ασφάλειας και υπάρχουν για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η διέλευση των γραμμών μέσα από το Πάρκο Τρίτση, μέσα από Κέντρο Βρεφών, δίπλα από Κέντρο Αναπήρων; Δεν το αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι είναι κομβικής σημασίας; Για ποιο λόγο δεν το προχωράτε; Γιατί αρνείστε να κάνετε μια δέσμευση; Τι είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες; Γιατί αυτό το πράγμα συμβαίνει; Γιατί πρέπει σε μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά με κάθε τρόπο, με τέτοιου είδους πυλώνες και γραμμές, που δεν βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Αθήνας -δεν τα βλέπουμε ούτε στον βόρειο τομέα ούτε στον νότιο τομέα, μόνο στη δυτική Αθήνα βλέπουμε- υπάρχει αυτή η άρνηση, αυτή η επιφύλαξη από τη μεριά σας; Δεν υπάρχουν χρήματα; Δεν μπορεί να μπουν; Εξηγήστε μας τι εννοείτε. Να το καταλάβουμε, να το καταλάβουμε όλοι μας, να το καταλάβουν και οι πολίτες των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Ποιες είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες που δεν μπορεί να γίνει η ένταξη και αυτών των γραμμών;
Αυτά είναι ερωτήματα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και θα συνεχίσουμε διαρκώς να πιέζουμε μέχρι να μπορέσετε να τα υλοποιήσετε. Και το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας πείσετε για το ποια είναι η ιδιαιτερότητα στην άρνησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητή κυρία συνάδελφε, κατ’ αρχήν η απάντησή μου για τη μέση και χαμηλή τάση είναι το δεύτερο ερώτημά σας. Ρωτάτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα υπογειοποίησης των εντός του Πάρκου Τρίτση γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης ΔΕΔΔΗΕ. Και σας απάντησα ότι τα εννέα χιλιόμετρα έχουν ολοκληρωθεί και μένουν άλλα 2,2 για να ολοκληρωθεί, πλην των δύο υποσταθμών για τους λόγους που αναφέρθηκα. Άρα, η απάντησή μου στην πρωτολογία μου αναφέρεται στο δεύτερο ερώτημά σας που είναι ακριβώς αυτό.
Σε ό,τι αφορά την υψηλή τάση και τον ΑΔΜΗΕ, πράγματι μέχρι σήμερα γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν είχε ασχοληθεί κανείς και θέλω να σας πω όχι μόνο να αντικαταστήσει, αλλά ούτε να εξετάσει αυτές τις ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκα, για να αποφανθεί τελικώς τι θα γίνει με το θέμα της αντικατάστασης της γραμμής υψηλής τάσης.
Θέλω να σας πω ότι κατόπιν προτροπής ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύτηκε γραπτώς να λάβει δεόντως υπ’ όψιν όλες τις ανησυχίες που εκφράσατε και εσείς εδώ και τις οποίες σέβομαι και αποδέχομαι σε έναν ευαίσθητο χώρο και με δραστηριότητες που λειτουργούν ακριβώς δίπλα, για να ελέγξει και να μας απαντήσει γραπτώς –αυτό έχει γίνει πρόσφατα και περιμένουμε την απάντησή του γραπτώς- για το τι πρέπει να κάνει και μάλιστα άμεσα για να δρομολογήσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.
Δεν είμαι απέναντι ως προς τους προβληματισμούς, αλλά και ως προς τη θέση σας του να αντικατασταθεί και να υπογειοποιηθεί, απλώς λέω ότι μέχρι τώρα δεν είχε καν εξεταστεί.
Αυτή τη στιγμή και μετά από προτροπή, όπως είπα, γραπτώς δεσμεύτηκε να εξετάσει τα πάντα και να απαντήσει επί όλων των θεμάτων και από πλευράς χρηματοδότησης και από πλευράς χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου.
Είναι γεγονός, όμως, ότι θέματα υπογειοποίησης εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής ή και χαμηλής και μέσης τάσης εξελίσσονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή.
Και για να φτάσουμε και σε αυτό στο οποίο αναφέρεστε, δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω, διότι δεν έχω τη γραπτή απάντηση από τον ΑΔΜΗΕ μετά από την προτροπή που έγινε και δεσμεύτηκε να απαντήσει για το τι θα γίνει, πότε θα γίνει και πώς θα γίνει η λύση σε αυτό το πρόβλημα, που ξαναλέω ότι και εγώ αποδέχομαι λόγω και ιδιαιτερότητας και ευαίσθητης περιοχής στο Πάρκο Τρίτση, αλλά και λόγω των ευαίσθητων δραστηριοτήτων που λειτουργούν ακριβώς δίπλα από τους πυλώνες υψηλής τάσης. Αυτά είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Όταν έχουμε τη γραπτή απάντηση, θα μπορώ να σας πω περισσότερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επανέλθουμε, λοιπόν.