«Δεν έχει κανένα νόημα η λογική των περιορισμών στο δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό.» 

20 Ιουλίου, 20231

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

49 ολόκληρα χρόνια από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν ξεχνάμε!

Οι μνήμες ζωντανεύουν, η κατοχή συνεχίζεται και οι ευθύνες της Ελληνικής Χούντας για την προδοσία της Κύπρου δεν σβήνουν.

Η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και ανοιχτό πρόβλημα προς επίλυση. Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Oι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Παραμένουμε  σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων.

Το μείζον αυτό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και να αντιμετωπιστεί. Οι οπαδοί των επεμβάσεων σε άλλες χώρες  και της καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, οι θιασώτες του αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, στην Κύπρο, παντού στον πλανήτη, θα ηττηθούν.

Επί του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου τώρα,

Η συζήτηση και τελικά η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, πρέπει ν’ αποτελεί αποτέλεσμα  συνεννόησης και συμφωνίας και το  τόσο σοβαρό  διακύβευμα του, δεν επιτρέπει στείρες αντιπαραθέσεις.

Η άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί θεμελιώδες πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα, αγγίζει τα θέματα ισοτιμίας όλων των Ελλήνων και για όλα τα δικαιώματά τους. Δεν επιτρέπονται επομένως μισόλογα και υποκριτικές προφάσεις. Απαιτούνται καθαρές κουβέντες και ασφαλώς κρινόμαστε όλοι.

Στην εποχή που ζούμε, πιστεύω ότι επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ, ο ελληνισμός να είναι ενωμένος και ν’ αξιοποιεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ζήτημα, η άρση των περιορισμό στην ψήφο των αποδήμων, αποτελεί πάγια θέση μας. Θέση αρχής, ισότητας και δημοκρατίας. Ήδη από το 2019, τότε που άνοιξε η συζήτηση επ’ αυτού του θέματος, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε εκείνη τη πολιτική δύναμη, που προσήλθε με πλήρη και ειλικρινή διάθεση, να σταθεί στο ύψος, που απαιτούσε, η πολιτική περίσταση. 

Ας μη ξεχνάμε, τη τοποθέτηση της αείμνηστης Προέδρου μας Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε δηλώσει ότι πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση και ότι «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών». Ήταν μια σαφής δημοκρατική δήλωση, μια ξεκάθαρη πολιτική στάση.

Δυστυχώς, και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, τι αντιμετωπίσαμε; Ένα μικροκομματικό παιχνίδι πολιτικών δυνάμεων που οδήγησε σε συμβιβασμούς που φαίνεται να πρόσεβαλαν τους Έλληνες του εξωτερικού. Μιλούσαμε και μιλάμε για Έλληνες που αν έπαιρναν ένα μεταφορικό μέσο και έρχονταν στην Ελλάδα, θα έμπαιναν στο εκλογικό τμήμα και θα ψήφιζαν και μπήκαν τελικά όροι και περιορισμοί που συνάντησαν την αντίδραση αυτών των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Αυτό μας οδήγησε στα όσα είδαμε να ταλαιπωρούν τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και αποτυπώθηκαν σε αριθμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αστρονομικό αριθμό του μισού εκατομμυρίου Ελλήνων νεομεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, ο αριθμός των μόλις 20.000 Ελλήνων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μοιάζει να αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Φυσικά, η σύνταξη των εκλογικών καταλόγων αποδήμων ήταν, από τη φύση της, μια περιοριστική διαδικασία, καθώς αφορούσε συγκεκριμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αυτός προσδιορίστηκε μέσα από τα κριτήρια τα οποία όρισε ο νόμος 4648/2019.

Πιο συγκεκριμένα, από αυτή την τεράστια ελληνική κοινότητα που όλοι γνωρίζουμε ότι απλώνεται παγκοσμίως, μόνο  22.816 άτομα όλα κι όλα κατάφεραν εν τέλει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων.

Οι λόγοι που οδήγησαν σ΄ αυτό;  

Πολλοί και πλέον γνωστοί σε όλους μας: κάποιοι δεν μπορούσαν να βρουν το πιστοποιητικό τους από τη στρατολογία, άλλοι το απολυτήριο του σχολείου τους, κάποιοι για ν’ ασκήσουν το δικαίωμά τους έπρεπε να ταξιδέψουν από την Κίνα στην Κορέα και από τη Βενεζουέλα στο Τέξας, αφού μιλάμε συνολικά για 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες ανά την υφήλιο. Πολλοί δε, μας έστελναν αυστηρό μήνυμα και με την αποχή τους και ουσιαστικά μας είπαν: Με ποιο δικαίωμα κύριοι  και κυρίες που εκπροσωπείτε το πολιτικό σύστημα σκεφτήκατε όλα αυτά εν τέλει τα εμπόδια; Αυτή είναι η δημοκρατικότητά σας και η ευαισθησία σας απέναντί μας;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και σχόλια επ’ αυτού. Η όλη συζήτηση  τα προηγούμενα χρόνια για το εάν και πώς πρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες τους εξωτερικού, πλέον μετά τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν με τον συγκεκριμένο τρόπο, έχει μόνο μία απάντηση. Όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους!  Έχουμε την υποχρέωση ως πολιτικό σύστημα, να σεβαστούμε αυτό το συνταγματικό δικαίωμά τους και νομοθετώντας να τους παρέχουμε κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο, ώστε να το ασκήσουν όπου κι αν βρίσκονται.

Ας λάβουμε δε υπόψη την ανοικτή επιστολή που απηύθυναν οι ομογενειακές οργανώσεις και ζητούν την αναγνώριση του δικαιώματος εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό. Ζητούν επίσης τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ζητούν εν ολίγοις τα αυτονόητα που ισχύουν από πολλά χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

 Έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του παρόντος ,όταν έρθει η κατάλληλη ώρα,  θα πρέπει ν’ ανοίξει και η συζήτηση για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και στις εθνικές εκλογές, εφόσον πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση της μαζική συμμετοχής, τη άσκησης  ενός από τ’ ανώτερα συνταγματικά δικαιώματα, του εκλέγειν, αποτελεί υποχρέωσή μας ως Πολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες. 

Κλείνω κύριε Πρόεδρε, θέλοντας να τονίσω ότι η σχέση του Έλληνα με την Ελλάδα είναι σχέση ζωής, και δεν αλλάζει, όπου και αν βρεθεί στο κόσμο.

Οπότε, επιτέλους πλέον ας τους δώσουμε το δικαίωμα απρόσκοπτα να είναι συνυπεύθυνοι,  και συμμέτοχοι  για το μέλλον της πατρίδας μας, όπως το αξίζουν και όπως το χρειαζόμαστε όλοι μας. Ποιος άλλωστε έχει πραγματικά το ηθικό ανάστημα να τους πει όχι;

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθήστε το σχετικό video εδώ:

One comment

  • Ανώνυμος

    20 Ιουλίου, 2023 at 7:56 μμ

    Αγαπητή Νάντια,

    μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει μία νέα ελπίδα στην χώρα μάς!!!!!!!!!Για αυτόν τον λόγο,θα πρέπει να παραμείνει πρωταγωνιστής!!!!!!!!!

    Με εκτίμηση

    Φίλης Δημήτρης ________________________________

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860