“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξαρτήτων Αρχών αλλά και ως μια συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας για τις υποκλοπές από την Κυβέρνηση”

25 Ιανουαρίου, 20230

Πριν πέντε μήνες ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε έναν δύσκολο αγώνα, που παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, ήταν απολύτως θεσμικός.

Θυμίζω απλά τα βήματα που έκανε, που κάναμε ως ΠΑΣΟΚ: Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μοναδικό στόχος μας ήταν  να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου.

Αυτό δεν έγινε κατορθωτό, παρά τις συζητήσεις στην Βουλή, παρά την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία είδαμε μια επίδειξη σιωπής, υποβάθμισής της, άρνησης να παραβρεθούν μάρτυρες, άρνησης να ειπωθεί οτιδήποτε με την επίκληση του απόρρητου. Μια Επιτροπή της Βουλής έπεσε στον τοίχο της σιωπής και μιας ορατής προσπάθειας να αποκρυφτεί η αλήθεια.

Πριν από λίγο, ο Πρόεδρός μας – όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί – έγινε αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε., κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία τον  ενημέρωνε για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης “στο αφτί”, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια.

Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Αυτή η συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας, η ένταξη του θέματος σε ένα κλίματος τοξικότητας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία κάνει ζημιά στην χώρα, απογοητεύει τους πολίτες, δημιουργεί αμφισβήτηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Οι υποκλοπές επί Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η αποκάλυψη παρακολούθησης του Κ.Κ.Ε από το 2016, η αντιπαράθεση όπως γίνεται με αναπάντητες καταγγελίες για σακούλες με μαύρο χρήμα, η συνεχιζόμενη επιμονή για την ανύπαρκτη νεκρή Μαρία με την συμμετοχή και ελληνικών ΜΚΟ και πολιτικών στελεχών που εξέθεσε την χώρα μας πανευρωπαϊκά δημιουργούν ένα αφόρητο κλίμα που τροφοδοτεί μια βαθύτερη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος , απομακρύνει ιδιαίτερα νέους από την πολιτική, πλήττει την Δημοκρατία μας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθεί ένα παιχνίδι πόλωσης και τοξικότητας. Θα παρέμβει αποφασιστικά και θεσμικά όπως σταθερά κάνει. Ως δύναμη βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη. Ζητάμε να πέσει φως για όλα και για όλους.

Όσον αφορά την επιστολή του κ. Ράμου η απαίτησή μας είναι αυτονόητη: Ο Πρωθυπουργός έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της Α.Δ.Α.Ε.

Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια, να φύγει αυτό το παιχνίδι της σιωπής, της συγκάλυψης, των θεσμικών σκιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας επί του οποίου καλούμαστε θεσμικά να τοποθετηθούμε, προβλέπεται η κύρωση συμβάσεως δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, καθώς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ως άνω Υπουργείου.

Ως εκ του προοιμίου θα ήθελα να συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο σταθερά δίπλα στην κοινωνία και στην Ελλάδα αποδεικνύει εμπράκτως την αγάπη του για τον τόπο αυτό εδώ  και τους κατοίκους του. 

Εν προκειμένω,  επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία, έναν τομέα παραμελημένο και παρεξηγημένο στη χώρα μας, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, υπηρεσίες και χρηματοδότηση.

Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να καλύψει τις τρανταχτές αδυναμίες του κράτους και να φτιάξει απαραίτητα έργα και υποδομές που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη. Με μια ευγενική, αν μη τι άλλω, προσφορά που υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και συμβάλλει στη δημιουργία των υποδομών, που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Σε αντίθεση με την ανιδιοτελή και αχρωμάτιστη προσφορά αγάπης του Ιδρύματος, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το γεγονός αυτό στοχεύοντας στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων και στην ωραιοποίηση ενός απαξιωμένου και παραμελημένου δημοσίου τομέα υγείας.

Και μέσα σε όλα αυτά, συναντάμε ένα ακόμα επίδομα το οποίο φέρει το όνομα “dentist pass”. Μια κίνηση απολύτως ταιριαστή με την γενικότερη επιδοματική πρακτική της κυβέρνησης, φέρουσα και έναν προεκλογικό αέρα παροχής. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Τα επιδόματα δεν αποτελούν λύση, παρά μόνο ένα εφήμερο παυσίπονο.

Χρόνια αίτημα των οδοντιάτρων αλλά και της κοινωνίας αποτελεί η σταθερή χρηματοδότηση της ιατρικής φροντίδας από τον προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού.

Τι κάνατε για αυτό 4 χρόνια κ. Υπουργέ ;

Τίποτα, με τη δημόσια οδοντιατρική δαπάνη στην Ελλάδα να είναι ελάχιστη και η στοματική υγιεινή να έχει καταστεί να θεωρείται στη χώρα μας ως είδος πολυτελείας, για τους λίγους μόνο. Το γνωρίζετε ότι η χώρα μας παρουσιάζει ορισμένους από τους χειρότερους δείκτες στον τομέα της στοματικής υγιεινής στην Ευρώπη ;Το γνωρίζετε ότι οι Έλληνες πολίτες και φορολογούμενοι χρειάζεται να διαθέσουν περισσότερα χρήματα από το εισόδημα τους για τον τομέα αυτό σε σχέση με τους λοιπούς ευρωπαίους ;

Η παράταξη μας, το ΠΑΣΟΚ με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον από καιρό έχει σημειώσει την ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία, με κύριο στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα.

Τροπολογίες επί τροπολογιών και στο παρόν νομοσχέδιο, όμως το βασικό ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος των ελλείψεων στα φάρμακα παραμένει, με την όποια αντίδραση του Υπουργείου να έρχεται καθυστερημένα. Και για το θέμα αυτό έχουμε προτείνει τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο.

Γενικότερα όμως χρειάζεται διάλογος και συναίνεση, χαρακτηριστικά τα οποία το κυβερνών κόμμα όπως έχει αποδείξει δεν διαθέτει.

Σας ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860