“Στον “αέρα” ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα – Παραμένει η τριτοκοσμική εικόνα σε Κηφισό και Λιοσίων. Τέσσερα χρόνια στασιμότητας και υποσχέσεων, ενώ οι πολίτες ταλαιπωρούνται σε υποδομές περασμένων δεκαετιών”

23 Απριλίου, 20260
Ερώτηση 23.04.2026

Κοινοβουλευτικό Έργο / Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών – 23.04.2026

Αθήνα, 23 Απριλίου 2026

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών

ΘΕΜΑ: «Πολυετής καθυστέρηση και αδικαιολόγητη στασιμότητα στην υλοποίηση του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου (Το Βήμα, 10/04/2026), το εμβληματικό έργο της μετεγκατάστασης των σταθμών ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων στον νέο σύγχρονο κόμβο του Ελαιώνα παραμένει «στις μακέτες», παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η υφιστάμενη κατάσταση στους δύο μεγάλους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων χαρακτηρίζεται ως τριτοκοσμική, με υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, προκαλώντας καθημερινή ταλαιπωρία σε χιλιάδες επιβάτες και επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά τον οδικό άξονα της Λεωφόρου Κηφισού.

Επισημαίνεται ότι, ενώ η χρηματοοικονομική μελέτη για το έργο —συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ— έχει εκπονηθεί ήδη από το 2022, τέσσερα χρόνια μετά δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο πεδίο της υλοποίησης. Η απουσία ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού κόμβου που θα διασυνδέει τα ΚΤΕΛ με το Μετρό και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς στερεί από την πρωτεύουσα μια κρίσιμη υποδομή και ακυρώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση του Λεκανοπεδίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. ​Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου σταθμού στον Ελαιώνα;
  2. ​Πού οφείλεται η τετραετής στασιμότητα από την ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής μελέτης (2022) έως σήμερα, και ποια συγκεκριμένα εμπόδια έχουν ανακύψει;
  3. ​Έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου και μέσω ποιων εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ);
  4. ​Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τη βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε Κηφισό και Λιοσίων, έως ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Αναστάσιος Νικολαΐδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/07/20240717-Giannakopoulou-White_WhiteRGB-PASOK.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com