Πρωτολογία ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην Επίκαιρη Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια.
Κύριε και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν ξεκινήσω να τοποθετούμαι και να απαντώ στα πολύ ενδιαφέροντα, ομολογουμένως, που ακούσαμε σήμερα από τους κυρίους Υπουργούς, θα μου επιτρέψετε πρώτα και πάνω απ’ όλα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και λύπη για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη, ενός ανθρώπου ο οποίος ξεχώρισε τόσο ως δικαστικός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πω κι εγώ με τη σειρά μου τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς σε αυτή την Αίθουσα να παραβλέπει το γεγονός ότι όλη αυτή η κουβέντα σήμερα, την οποία προκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής φέρνοντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, δεν μπορούμε να ξεχνούμε, λοιπόν, ότι όλη αυτή η συζήτηση πραγματοποιείται στη σκιά του άδικου χαμού ενός νέου παιδιού, του Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη, ως αποτέλεσμα εγκληματικών οργανώσεων που έχουν παρεισφρήσει και χρησιμοποιούν την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό. Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε και να ξεριζώσουμε οτιδήποτε οδηγεί σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.
Πάμε τώρα στη σημερινή μας κουβέντα. Ξέρετε, κύριοι Υπουργοί, αν κάτι τελικά μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις απαντήσεις σας -ήρθατε όλοι και μας διαβάσατε ένα ποίημα, πάρα πολύ ωραία- είναι ότι βρίσκεστε σε μια πραγματικά μεγάλη ταραχή. Βρίσκεστε σε μια πραγματικά μεγάλη φουρτούνα, κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας του Έλληνα πολίτη, αλλά και βεβαίως την ίδια την παραποίηση των στοιχείων, μάλλον την εκλεκτική χρησιμοποίηση στοιχείων, προκειμένου να μας πείτε το ποίημά σας –αυτό άλλωστε είναι και το μότο της Κυβέρνησης, αυτή η αυταρέσκεια- ότι όλα τα κάνετε καλά, ότι όλα βαίνουν καλώς;
Μήπως, τελικά, κύριοι της Κυβέρνησης, αυτό που θέλετε να μας πείτε είναι ότι δεν υπάρχει καν πρόβλημα ακρίβειας; Διότι μας παρουσιάζετε πόσο τέλεια τα κάνετε όλα, πόσο ωραία τα κάνετε όλα. Τελικά, κύριε Σταϊκούρα -το λέω σε εσάς επειδή μας εγκαλέσατε ότι κινδυνολογούμε και ότι λαϊκίζουμε- υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα;
Όμως, αν υπάρχει πρόβλημα, τότε προφανώς και δεν τα κάνετε όλα καλά, καταρχάς, για να μη διαστρέφουμε τελείως τη λογική σε αυτή την Αίθουσα και γιατί και η ωραιοποίηση των καταστάσεων έχει επιτέλους ένα όριο, κύριοι της Κυβέρνησης.
Εμείς σας έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα πάρα πολλές φορές για το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων που πιέζει αφόρητα το λαϊκό εισόδημα, αλλά εσείς μάλλον ούτε βλέπετε ούτε ακούτε. Το ότι το πρόβλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σάς το είχαμε θέσει και στον Προϋπολογισμό.
Μήπως δεν υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα και στα αγαθά, στην αγοραστική δύναμη του Έλληνα που διαρκώς μειώνεται, στο κόστος διαβίωσης, το οποίο διαρκώς αυξάνεται;
Είναι κινδυνολογία όλα αυτά, κύριε Σταϊκούρα; Είναι λαϊκισμός όλα αυτά; Μήπως είναι λαϊκισμός το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο είναι τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα τα οποία πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση τους λιγότερο τυχερούς της κοινωνίας;
Ήρθατε σήμερα, κύριε Σταϊκούρα, και μας είπατε και το εξής: «Κύριοι του ΚΙΝΑΛ, όλα αυτά τα οποία λέτε κοστίζουν δισεκατομμύρια» και ότι ουσιαστικά οι προτάσεις μας για μείωση των έμμεσων φόρων, που ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιον πλήττουν κατά κύριο λόγο, κοστίζουν δισεκατομμύρια.
Κύριε Σταϊκούρα, δεν συνεννοείστε πρώτα με τον κ. Σκυλακάκη για να αποφασίσετε εντέλει εάν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τελικά είναι δίκαιος ή άδικος και αν η απόφασή σας για να μην τον μειώσετε, όπως εμείς διαρκώς σας λέμε, έχει τελικά να κάνει με τα δημοσιονομικά, όπως μας λέτε εσείς; Ή τελικά είναι ένας δίκαιος φόρος, όπως μας είπε ο κ. Σκυλακάκης, άρα είναι ιδεοληπτικός ο λόγος για τον οποίο δεν τον μειώνετε; Μας έχετε μπερδέψει, ειλικρινά. Μπορείτε να μας απαντήσετε σ’ αυτό; Απαντήστε. Όπως λέει ο κ. Σκυλακάκης, είναι ένας δίκαιος φόρος, ο οποίος αφορά μόνο τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς.
Το λέω αυτό για να καταλάβουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η αντίληψη των Υπουργών της Κυβέρνησης. Μοιάζει σα να είμαστε μια Ελλάδα η οποία ζει εξήντα χρόνια πριν. Αν είναι, λοιπόν, απλά αυτό, εμείς σας λέμε: «Μειώστε τον». Αυτό είναι ή τα δημοσιονομικά; Αποφασίστε.
Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής αναλάβαμε την πρωτοβουλία κατάθεσης αυτής της επίκαιρης επερώτησης όχι για να κάνουμε επικοινωνιακά σόου και να έρθει ο καθένας και να πει τι ωραία που τα κάνει και τι σπουδαία που είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κλπ. -αυτό το ζει, το νιώθει στο πετσί του, στην καθημερινότητά του ο Έλληνας πολίτης- αλλά για να συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, να ακούσουμε τι έχετε να πείτε, πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτή είναι η έγνοια μας, το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο χρήσιμοι για τον Έλληνα πολίτη κι όχι να καταφεύγουμε σε μια ωραιοποίηση, σε μια αναβλητικότητα ή στη λήψη κάποιων αποσπασματικών μέτρων ή ημίμετρων, όπως μας τα παρουσιάζετε, αλλά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τον κ. Γεωργιάδη να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχής στοιχείων, τα οποία καταρχάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατηγόρησε τον Πρόεδρό μας, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι επικαλείται δήθεν την Πορτογαλία, η οποία έχει 1,3% πληθωρισμό, ενώ η Ελλάδα έχει 1,2%, όπως μας είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Καταρχάς, δεν ξέρω σε ποιον μήνα βρίσκεται ή ζει ο κ. Γεωργιάδης. Δεν ξέρω εάν έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2022 και όχι στο 1,2% που μας είπε, το οποίο αφορά τον Αύγουστο του 2021.
Καταθέτω στα Πρακτικά –πρώτον- το άρθρο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, για να το διαβάσει καλύτερα ο κ. Γεωργιάδης, αλλά και εσείς, γιατί το πιο χρήσιμο και το πιο ουσιαστικό είναι να διαβάζει κανείς καλύτερα τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέτει και θέτουμε, αλλά προφανώς επειδή εσείς δεν έχετε απαντήσεις, μας καταγγέλλετε μονίμως ότι δεν έχουμε προτάσεις, όχι επειδή εμείς δεν έχουμε προτάσεις, αλλά επειδή εσείς δεν θέλετε –για τους δικούς σας ιδεοληπτικούς λόγους, όπως φάνηκε και από τον κ. Σκυλακάκη- να εφαρμόσετε τις προτάσεις που σας λέμε.
Διαβάστε το, λοιπόν, και μετά ελάτε να μας απαντήσετε εάν είναι το κόστος ή εάν είναι ιδεοληψία. Θα μας απαντήσετε συγκεκριμένα και με αριθμούς, κύριε Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα και με αριθμούς, όχι με τσιτάτα. Πάνε οι εποχές που τα τσιτάτα σας ήταν απέναντι σε μια εύκολη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μια εύκολη λύση. Εδώ πέρα θα λογοδοτείτε συγκεκριμένα.
Στο 5,1%, λοιπόν, ορίστε, -όχι απλά από άρθρα- ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη, στο 5,5%, όχι στο 1,2% που μας είπε ο κ. Γεωργιάδης. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Καταθέτω στα Πρακτικά, επίσης, τα στοιχεία της EUROSTAT, που επιβεβαιώνει αυτό και διαψεύδει απόλυτα τον κ. Γεωργιάδη, που μεμονωμένα είδε ένα στοιχείο, 4,4% τον Δεκέμβριο, όταν στην Πορτογαλία ήταν 2,8% -και το καταθέτω στα Πρακτικά- την εκτίμηση για τον Ιανουάριο, 5,5% στην Ελλάδα, όταν ήταν 3,4% στην Πορτογαλία, -γιατί εδώ δεν παίζουμε, κύριε Σταϊκούρα- και το καταθέτω στα Πρακτικά, τον μηνιαίο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, κύριε Σταϊκούρα, όταν στην Ελλάδα είναι 0,5% αλλά στην Πορτογαλία είναι 0%. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Και βεβαίως για να μπούμε σιγά σιγά και στα θέματα της ενέργειας, γιατί και εκεί ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα, στις ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας σε σχέση με πέρυσι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά με 5,4 φορές πάνω, 540% ουσιαστικά επάνω οι τιμές στο ηλεκτρικό, ενώ στην Πορτογαλία είναι 3,8. Παρακαλώ για τα Πρακτικά.
Χρειάζεται μια απάντηση συγκεκριμένη, λοιπόν, επάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό ζητούμε και αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός. Εκτός αν διαψεύδετε τα στοιχεία της Eurostat. Αυτό δεν το ξέρουμε. Καταρχάς να απαντήσετε για τα συγκεκριμένα.
Άρα δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να παίζουμε με τον τρόπο που παίζετε εσείς με τα ποσοστά, αλλά είναι μια στιγμή για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και να διαμορφώσετε μια σοβαρή ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας. Το ξέρουμε και το ξέρετε όλοι, αλλά δεν ακούσαμε κάτι γι’ αυτό, δεν ακούσαμε τι έχετε να πείτε με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό οι απώλειες στα εισοδήματά τους φτάνουν το 10,4%, ενώ για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στο 13,7%. Γι’ αυτό τι θα κάνετε; Μέχρι τον Μάιο που μας λέτε ότι θα κάνετε τις αυξήσεις, πώς θα ζήσει αυτό ο κόσμος; Αυτή η αύξηση που θα φέρετε τον Μάιο ουσιαστικά θα έχει διαλυθεί. Η ενσωμάτωση αυτή δεν θα υπάρχει μέσω της ακρίβειας. Τι ακριβώς, λοιπόν, πρόκειται να κάνετε;
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα και από τον κ. Σκρέκα. Βεβαίως είμαστε μια χώρα, κύριε Σκρέκα, η οποία είμαστε πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας. Τα τιμολόγια ενέργειας αναμένεται να εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα. Η τιμή της μεγαβατώρας του φυσικού αερίου έχει απογειωθεί, από τα 15 ευρώ στα 180 ευρώ. Έχουμε την πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος αερίου σε όλη την Ευρώπη, στα 254 ευρώ. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. Το καταθέτω, κύριε Σκρέκα, γιατί δεν ακούσαμε μια απάντηση γι’ αυτό.
Αυτό το οποίο μας λέτε είναι τι ωραία που τα κάνατε. Να θυμίσω ότι το μόνο που έχετε κάνει είναι να δίνετε επιδόματα από τον Σεπτέμβρη και μετά. Πολύ σωστά, είναι αναγκαία και τα επιδόματα, όμως χρειάζεται και μια άλλη πιο ολοκληρωμένη πολιτική εκτός από αυτό. Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που έχει αναλωθεί αποκλειστικά και μόνο σε επιδοματική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας της ενέργειας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουμε δει ούτε ελέγχους από τη μεριά σας, ούτε αλλαγές στη δομή της αγοράς, που γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι έχει πολύ σοβαρές στρεβλώσεις. Και γι’ αυτό δεν ακούσαμε τίποτε από την Κυβέρνησή σας.
Όλες οι χώρες μείωσαν επίσης την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, η οποία μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24% μέσα στην κρίση. Το αμφισβητείτε και αυτό, κύριε Σκρέκα; Την ίδια ώρα και στιγμή η Γερμανία μείωσε κατά 50%, η Γαλλία κατά 40% και άλλες χώρες.
Εσείς, λοιπόν, θα μειώσετε τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, κύριε Σκρέκα; Σας θέτω ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, αν το ακούτε αυτήν τη στιγμή. Θα μειώσετε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο; Αυτά είναι κρίσιμα και κομβικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολική αντιμετώπιση αυτού του οικονομικού προβλήματος.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο ζαλίζει τον Έλληνα πολίτη, υπάρχει μια πλήρης απροσδιοριστία, μια πλήρης ασάφεια για τον χρονικό ορίζοντα αυτής της κρίσης, για το πού οδηγεί αυτή η κρίση. Μέχρι πότε θα αυξάνονται όλα; Πού θα φτάσουν επιτέλους οι τιμές; Πόσο μπορεί πραγματικά να αντέξουν οι οικογενειακοί λογαριασμοί και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων;
Σε αυτήν την κρίση, σε αυτήν την τόσο μεγάλη κρίση, κύριοι Υπουργοί, το ζητούμενο δεν είναι απλά να μιλάμε για το τι έκανε η Κυβέρνηση. Εδώ μας παρουσιάσατε ότι είστε μια Κυβέρνηση μείωσης φόρων. Τι ωραία που τα κάνετε! Το πιο βασικό, που είναι η μείωση των έμμεσων φόρων, δεν το κάνετε.
Θα κλείσω με αυτό. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι απλά να συζητάμε για να ρίχνετε την ευθύνη από επάνω σας, αν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αν είναι πανευρωπαϊκό, που ναι, είναι βεβαίως. Το ζητούμενο είναι τι μέτρα χρειάζονται εδώ και τώρα, πολύ περισσότερο που το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το 60% των πολιτών της ευρωζώνης. Το αμφισβητείτε και αυτό, κύριε Υπουργέ; Την ίδια ώρα ο Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ναι, δεν είναι καθόλου μα καθόλου αν θέλετε παράλογο να λέμε ότι μιλάμε για κόστος ζωής Λουξεμβούργου όταν οι μισθοί παραμένουν στο επίπεδο των Βαλκανίων, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε σε μια χώρα που ο κατώτατος μισθός -και γενικά οι μισθοί- έχουν μείνει στάσιμοι λόγω της κρίσης πάνω από δέκα χρόνια. Μιλάμε στη χώρα του βασικού μισθού των 665 ευρώ, όταν στη Γαλλία είναι στα 1555 ευρώ.
Χρειάζονται, λοιπόν, γενναία μέτρα, χρειάζονται γενναία ολοκληρωμένα μέτρα εδώ και τώρα. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε μια δέσμη τέτοιων μέτρων χωρίς αναβολή. Καταθέσαμε όλοι οι Βουλευτές και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας με πλήρη ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική κατάσταση και ταυτόχρονα απέναντι στην απόγνωση που αισθάνεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Ενδεικτικά αναφέρω: Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που δεν το κάνατε και περιμένουμε απαντήσεις. Τι ισχύει; Αυτό που λέει ο κ. Σκυλακάκης ή εσείς; Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα και όχι τον Μάιο, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Γιατί όπως σας προείπα, μέχρι να δοθεί αυτή η αύξηση, θα έχει εξανεμιστεί από την ακρίβεια του επόμενου τριμήνου.
Θέλω να σας ρωτήσω πάνω σε αυτό κάτι, γιατί μας εγκαλέσατε, κύριε Σταϊκούρα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μια ξεκάθαρη θέση. Εμείς μιλάμε για κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Εσείς από τις διαρροές που δίνετε -και διαβάζουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης- μας λέτε για μια αύξηση της τάξης του 6% που θα ανακοινωθεί την Πρωτομαγιά. Άρα, μιλάμε για περίπου 703 ευρώ; Είναι, λοιπόν, τόσο μεγάλη η δημοσιονομική απόκλιση για την οποία κόπτεστε, από 751 ευρώ που λέμε εμείς και τα 703 ευρώ που λέτε και διαρρέετε ότι θα κάνετε εσείς; Νομίζω ότι έχετε χάσει λίγο την αίσθηση του μέτρου. Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνετε 751 ευρώ και μάλιστα τώρα; Ποιο είναι το επιχείρημά σας; Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά; Πείτε μας εσείς, γιατί εσείς έχετε τον κουμπαρά. Αυτήν τη στιγμή παίζετε με τους αριθμούς, παίζετε με τις λέξεις και εντέλει εμπαίζετε τους Έλληνες πολίτες. Αυτό κάνετε, κύριε Σταϊκούρα.
Εμείς λέμε για εντατικούς ελέγχους στην αγορά, για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. Υπήρξαν πάμπολλα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ήταν πολύ αργή η αντίδραση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης για να μας δώσει μια απάντηση σε όλα αυτά. Πρέπει να υπάρχει αυτός ο έλεγχος, προκειμένου να μην επιδεινώνουν την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση.
Kαι βεβαίως μιλάμε για αύξηση από εβδομήντα δύο σε εκατόν είκοσι των δόσεων αποπληρωμής χρεών των επιχειρήσεων, όπως ζητούν τα επιμελητήρια. Kαι βεβαίως -αλλά θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου σε αυτό- μιλούμε -γιατί δεν πρέπει να το ξεχνούμε- και για τη στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων με την επαναφορά του ΕΚΑΣ, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και το οποίο κατήργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σας θυμίσω, γιατί φοβάμαι ότι είναι πολύ κοντή η μνήμη σας, ότι ήταν από τα βασικά προεκλογικά διακυβεύματα –υποτίθεται- για τη Νέα Δημοκρατία, το ότι θα επαναφέρατε το ΕΚΑΣ όταν θα ήσασταν στην κυβέρνηση, κάτι που δυόμιση χρόνια μετά, ακόμα, δεν έχουμε δει κύριε Σταϊκούρα.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια ούτε με επιδόματα ούτε με μία ωραιοποίηση της κατάστασης ούτε με μεμονωμένα και αναποτελεσματικά αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζεται στοχευμένα άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα. Αφουγκραστείτε, λοιπόν, την κοινωνία, αφουγκραστείτε τις ανάγκες της, προσαρμοστείτε στις εξελίξεις και υιοθετήστε τις προτάσεις μας. Η αμήχανη απραξία σας, σίγουρα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση για τους Έλληνες πολίτες.
Δευτερολογία:
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση και για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ήλπιζα ειλικρινά ότι σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο. Ήλπιζα ειλικρινά ότι σήμερα από τη μεριά των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, στο θέμα της ακρίβειας-είναι ίσως το νούμερο ένα θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία, ακόμα περισσότερο και από την πανδημία τολμώ να σας πω- θα ακούγαμε κάτι καλύτερο από τη μεριά σας και ότι θα είχαμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία σας θέσαμε. Πιστέψτε με δεν μας αφορά η στείρα αντιπαράθεση, δεν μας αφορά η εύκολη αντιπολίτευση.
Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να κάνουμε σοβαρή, ουσιαστική, πραγματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας προτάσεις και έχουμε καταθέσει προτάσεις, κύριε Υπουργέ και διαρκώς καταθέτουμε. Πραγματικά μας αδικείτε όταν λέτε ότι δεν καταθέτουμε προτάσεις. Όπως σας είπα πιο πριν και το είπα και από το Βήμα της Βουλής προφανώς αυτό εξηγείται από την μη διάθεση σας να απαντήσετε στις προτάσεις μας που δεν σας αρέσουν προφανώς. Αλλά πείτε «δεν συμφωνούμε», «δεν τη δεχόμαστε», μην ισοπεδώνετε τα πάντα.
Εμείς σας μιλάμε σοβαρά. Περίμενα κάτι καλύτερο από τη γενικολογία και τον ναρκισσισμό, ότι τα κάνετε όλα ωραία, ότι όλα είναι καλά, ότι έχετε κάνει ό,τι έπρεπε. Μα αν είχατε κάνει ό,τι έπρεπε και ό,τι μπορούσατε σε ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Εδώ πέρα όταν αρνείστε βασικά πράγματα, βασικά γεγονότα, την ίδια την πραγματικότητα, δεν είναι ότι κάτι καταφέρνετε απέναντι στο Κίνημα Αλλαγή, είναι ότι κουνάτε το δάχτυλο απέναντι στον ελληνικό λαό.
Εσείς, κύριε Γεωργιάδη, στην εκλογική σας περιφέρεια δεν ακούτε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα; Δεν ακούτε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι πραγματικά λυσιτελή; Δεν το ακούτε αυτό; Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, σας λέμε ότι αυτό συμβαίνει;
Άρα, σας καταθέσαμε προτάσεις -τις έχει καταθέσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης- για την αποτελεσματική αναχαίτιση της ακρίβειας, για τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού -σας τα είπαμε αναλυτικά- και για τη μείωση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για την ενίσχυση -και αυτό σας αφορά- της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνουν σήμερα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αν δεν ακούτε εμάς, αν δεν ακούτε τον ελληνικό λαό, ακούστε και διαβάστε τα στοιχεία, τα στοιχεία της Eurostat που σας δώσαμε, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας που μιλάνε για την απίστευτη μείωση, την πραγματική μείωση και την απώλεια αγοραστικής δύναμης που έχουν οι άνθρωποι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό, που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι μερικής απασχόλησης, που το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής δύναμης. Αυτά είναι που ζητούν απαντήσεις.
Κλείνω καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την αναχαίτιση της ακρίβειας στην ενέργεια, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε να δούμε ποια είναι η θέση και η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτό. Φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά τρέχετε πίσω από τα γεγονότα. Βεβαίως αυτό δεν είναι και το μόνο θέμα για το οποίο τρέχετε συνέχεια πίσω μετά. Φοβάμαι ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η φράση του Πάουλο Κοέλιο, ότι ένα λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται περισσότερο από μια φορά τελικά δεν είναι απλά ένα λάθος, αλλά μια επιλογή.
Ευχαριστώ.