«Δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση στην χώρα (ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, ΕΣΥ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ κ.ά ) που να μην έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ»

Χθες το βράδυ ήμουν καλεσμένη το κ. Χατζηνικολάου, στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του ΑΝΤ1, όπου αναλύσαμε το πως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό μετά το debate των πολιτικών αρχηγών.

Στην τοποθέτηση μου ανέφερα:

«Σχετικά με την οργανωτική δομή του debate, το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσαμε μια πιο ανοιχτή , με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας συζήτηση, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης,  σε σχέση με τα περιορισμένα πλαίσια στα οποία κινήθηκε το πρόσφατο debate.  Ενώ έχουμε εκφράσει την άποψη ότι την διοργάνωση της τηλεμαχίας θα έπρεπε να την αναλάβουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Αναφορικά με την ίδια την συζήτηση τώρα, νομίζω ότι ακούστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις των κομμάτων και οι πολίτες είναι σε θέση να τις αξιολογήσουν.

Βέβαια αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι περισσότερες ερωτήσεις που απευθύνθηκαν προς τον κ. Ανδρουλάκη, ακόμα και όταν αφορούσαν την οικονομία ή κάποιο άλλο θέμα, πάντα κατέληγαν στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Εμείς δεν θα αποπροσανατολιστούμε από τις προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας που επιχειρούν τα κόμματα του μικρού δικομματισμού, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τις Σοσιαλδημοκρατικές μας αρχές και τις προγραμματικές μας θέσεις.

Η ερώτηση για τις συνεργασίες πρώτα θα πρέπει να απευθύνεται προς την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, μας ενδιαφέρει να είμαστε κοντά στον Ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε απέναντι στα δύο αποτυχημένα συστήματα διακυβέρνησης της χώρας που εφάρμοσαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή θα εξετάσουμε αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας βασιζόμενοι στις τρεις προϋποθέσεις που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Πρώτον ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεύτερον την δυνατότητα προγραμματικών συγκλήσεων και τρίτων τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν το συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν όταν αριθμητικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, και επειδή επιμένουμε στη θέση μας “ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, μια θέση που ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη που επιθυμεί την παραμονή στον Πρωθυπουργικό θώκο.

Να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός για να συνεχίσει να κάνει τι; Να συνεχίσει τις “επιτυχίες” του επιτελικού κράτους που βάφτηκε με αίμα στα Τέμπη; Να συνεχίσει τις ορδές των μετακλητών; Να συνεχίσει τις απευθείας αναθέσεις; Να συνεχίσει την διαχείριση της κρίσης ακρίβειας με ακόμα περισσότερες επιδοματικές πολιτικές, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα; Να συνεχίσει ποιες τομές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος; Να συνεχίσει ποια δικαιοσύνη ή μάλλον την αδικία τελικά, των φόρων που επιβάλλονται;

Οι πολίτες καίγονται από την ακρίβεια στο ράφι (που παραμένει στο 15%), παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 4,5%.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις (ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, ΕΣΥ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ κλπ) που έχουν γίνει στην χώρα έχουν την υπογραφή ενός και μόνο κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.»

Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, επισήμανα:

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε το προφανές, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όντως δεν είναι εθνικός κίνδυνος. Εφόσον λοιπόν δεν είναι εθνικός κίνδυνος ο κ. Ανδρουλάκης, για πιο λόγο η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κα. Βλάχου υπέγραψε την παρακολούθηση του; Δεν πρέπει να δοθεί μια απάντηση; Η Ελληνική Δικαιοσύνη αυτό το ακούει;

Εμείς επιθυμούμε να πέσει φως παντού, να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή σε όλο της το εύρος και περιμένουμε η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Όμως μέχρι στιγμής το μόνο που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια συσκότισης για να προστατευθεί ενδεχόμενος ο κ. Δημητριάδης ή ο κ. Κοντολέων;  

Το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούσε η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για αυτή την υπόθεση, καθώς θα έριχνε και ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογική περίοδο.»

Σχετικά με την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων, ανέφερα:

«Όταν η συζήτηση φτάνει στην κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, οι πολίτες αλλάζουν κανάλι, όχι επειδή δεν ενδιαφέρονται, αλλά γιατί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συζήτηση υποβαθμίζει την σοβαρότητα του ίδιου του θέματος. Χαρακτηριστικά η ΝΔ δήλωσε πρόσφατα ότι το πρόγραμμα της είναι κοστολογημένο και έχει ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο όμως το διέψευσε.  

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και αρκετό καιρό, ότι θα ήταν προτιμότερο αντί κάθε κόμμα να καταθέτει την δική του κοστολόγηση, που τελικά δεν πιστεύει κανένας, να υποβάλλουν όλα τα κόμματα τα προγράμματα τους στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο  – ακόμα ένα έργο ΠΑΣΟΚ – και να κάνει γίνεται αντικειμενική κοστολόγηση του προγράμματος του κάθε κόμματος.

Η ΝΔ προσπαθεί να ωραιοποιήσει την εικόνα της χώρας, όμως κανείς πολίτης δεν μπορεί να την δει στην καθημερινότητα του. Μας λένε ότι η οικονομία της χώρας κάνει άλματα, όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή γιατί το χρέος αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς και αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με ρεκόρ 15ετίας. Παράλληλα μόνο το 15% των μεγάλων επενδύσεων, για τις οποίες καμαρώνει η ΝΔ, είναι παραγωγικό και 85% είναι ουσιαστικά real estate που ουσιαστικά αφελληνίζουν την οικονομία. Που είναι οι ποιοτικές θέσεις εργασίας που διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ ότι έχει αυξήσει; Η πλειοψηφία των νέων δουλεύουν για 650 ευρώ και πρέπει να πληρώνουν κατ’ ελάχιστον 500 ευρώ για ενοίκιο.

Είναι χαρακτηριστική η αλαζονεία της ΝΔ, η οποία ζητά την αυτοδυναμία μετά από όλα αυτά που δεν έχει κάνει για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων της καθημερινότητας. Για ποιο λόγο αρνείται την μείωση των έμμεσων φόρων; Για ποιο λόγο αρνήθηκε  να βάλει πλαφόν στην  λιανική τιμή της ενέργειας;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s