«Στην κοινωνία ωριμάζει όλο και περισσότερο η ανάγκη μια Αλλαγής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία¨ 07.05.2023

Κυρία Γιαννακοπούλου, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο αντί για έναν γόνιμο διάλογο προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα δεδομένα των κομμάτων παρακολουθούμε μονολόγους. Θεωρείτε πως το κλίμα που υπάρχει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ευνοεί την εξεύρεση προγραμματικών συγκλίσεων όπως θέλετε στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές;

Είναι φανερές οι παθογένειες που συνοδεύουν την κομματική αντιπαράθεση βασικά ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Περισσεύει η ανούσια συζήτηση, η τοξικότητα, η διάθεση πόλωσης. Αυτό εμποδίζει μια ουσιαστική πολιτική, προγραμματική  συζήτηση που να αναδεικνύει πριν απ΄ όλα τις προτάσεις των κομμάτων για τα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το κλίμα δεν είναι μόνο ότι δεν επιτρέπει να αναδειχτούν σημεία πιθανών συγκλίσεων ή και σαφών διαφορών που υπάρχουν. Το κύριο είναι ότι απογοητεύει τους πολίτες και απαξιώνει την πολιτική στα μάτια τους και ιδιαίτερα στους νέους.

Δεδομένων των δημοσκοπήσεων εκτιμάτε πως ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό είναι εφικτός; Και ποιο διψήφιο θα θεωρηθεί επιτυχία;

Αφού αναφέρεστε σε δημοσκοπήσεις, ας αναφέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι από τα λίγα κόμματα και εν πάσει περιπτώσει σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει ανεβασμένα ποσοστά σχετικά με την εκλογική μας επίδοση το 2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας ικανοποιούν κάποια δεδομένα ερευνών, μας προβληματίζουν και αυτό μας οδηγεί σε μια πύκνωση των πρωτοβουλιών μας. Στόχος μας η επαφή με τους πολίτες με όπλο το πρόγραμμά μας, τους υποψηφίους μας, η συζήτηση για τις προτάσεις μας. Πιστέψτε με ότι στις περιοδείες μας και στις συγκεντρώσεις βλέπουμε μια τάση συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το ΠΑΣΟΚ και θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε η μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών. Θεωρώ ρεαλιστικό μέχρι και τον διπλασιασμό των δυνάμεών μας.

Πως επικαιροποιείται το δίλημμά σας ενόψει εκλογών;

Οι εκλογές αυτές πρέπει να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή με ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, να αποτελέσουν μια τομή. Πρόκειται για εθνική αναγκαιότητα. Το θέμα επομένως σ΄ αυτές τις εκλογές δεν είναι να ψηφίσουμε τον λιγότερο κακό, να στηρίξουμε το λιγότερα αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης, επηρεασμένοι από επικοινωνιακά παίγνια και ψευτοδιλήμματα. Γι’ αυτό καλούμε ως ΠΑΣΟΚ τους πολίτες να ψηφίσουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Να μας εμπιστευτούν. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους. Ναι, έχουμε πλήρη συνείδηση των κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και  είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά, προωθητικά. Έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα, ένα εξαιρετικό δυναμικό και την εμπειρία χρόνων που ως κυβερνώσα παράταξη αλλάξαμε την Ελλάδα με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έργα, νέες πολιτικές.

Στην κοινωνία ωριμάζει όλο και περισσότερο η ανάγκη μιας Αλλαγής. Γι’ αυτό  ζητάμε  να έχουμε μία ισχυρή εντολή ώστε να εξασφαλίσουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Να γίνουμε εμείς το κανάλι ώστε ο θυμός και η αγανάκτηση, η αναζήτηση και η αμφισβήτηση  να μετουσιωθούν σε πολιτική πράξη.

Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Την επομένη των εκλογών είναι πιθανό να κάνετε πίσω σε αυτό το σημείο, ώστε να προκύψει κυβέρνηση; Κι αν οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες τι θα κάνει το κόμμα σας;

To κάθε κόμμα έχει τις δικές του θέσεις και δεν τις διαπραγματεύεται. Εμείς παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι μια πρόταση σαφής, καθαρή και ειλικρινής. Το πρόσωπο του Πρωθυπουργού συμβολίζει μια προγραμματική σύγκλιση, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύγκλιση. Αν θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ένα νέο ξεκίνημα χρειάζεται και ο επικεφαλής της νέας προσπάθειας να το συμβολίζει. Δεν αρέσει, αλλά η πικρή αλήθεια είναι και ο Κ. Μητσοτάκης και ο Α. Τσίπρας ως εκφραστές δύο αποτυχημένων συστημάτων διακυβέρνησης δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία της χώρας. Αυτή είναι η άποψή μας και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε. Αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές θα επιδιώξουμε το δυνάμωμα των ποσοστών μας, που θα μας επιτρέπουν να διαδραματίσουμε ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στις πολιτικές διεργασίες.

Μιλάτε για προγραμματικές συγκλίσεις. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας πρόσφατα παρουσίασαν τα προγράμματά τους. Με ποιο αισθάνεστε πιο κοντά;

Αισθανόμαστε πιο κοντά στο δικό μας πρόγραμμα, τις δικές μας θέσεις. Παρακολουθούμε μια πλειοδοσία υποσχέσεων και μια έλλειψη αναφοράς για το πώς θα υλοποιηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Πως θα αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του Κράτους, η πελατειοκρατία, η γραφειοκρατία; Πως θα αναβαθμιστεί το Ε.Σ.Υ που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης; Πως θα αναβαθμιστεί η Παιδεία με μια βαθιά μεταρρύθμιση και όχι απλά με κάποιες μεμονωμένες αλλαγές; Θα συνεχίσει η Δικαιοσύνη να έχει τους γνωστούς ρυθμούς απονομής της ; Πως θα θωρακίσουμε την χώρα από την κλιματική κρίση; Τι θα κάνουμε με το δημογραφικό πρόβλημα ; Δεν έχουμε ακούσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Μόνο γενικές αναφορές και ευχολόγια.

Η πρόταση για κυβέρνηση ανοχής που κατέθεσε προ ημερών ο κ. Τσίπρας πως σας φαίνεται;

Είναι μια πρόταση άνευ ουσίας και αμφίβολης δημοκρατικότητας. Ακόμη και αν Συνταγματικά επιτρέπεται, πιστεύει κανείς ότι στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η χώρα, η λύση είναι μια Κυβέρνηση ανύπαρκτης  κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή; Μάλλον ο κ. Α. Τσίπρας βρίσκεται σε απελπισία για να προτείνει τέτοιες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση τέτοια σχήματα δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ.

Συζητάτε με τον κόσμο. Τι μηνύματα σας μεταφέρουν οι πολίτες και με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν εν τέλει κόμμα;

Οι πολίτες πνίγονται από την ακρίβεια, νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον, βλέπουν αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που τους απασχολούν. Ζητούν αλλαγή. Θέλουν νέα πορεία με σχέδιο, νέα πορεία που θα τονώσει την αισιοδοξία και την εθνική αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, των προκλήσεων και των κρίσεων του μέλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s