«Λαϊκή απαίτηση μια νέα Αλλαγή»

Χθες το βράδυ συμμετείχα στο debate που διοργάνωσε, ο Γιώργος Κουβαράς στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ. Κατά τη συζήτηση μας αναφερθήκαμε σε τομείς της επικαιρότητας που απασχολούν τους πολίτες, όπως η Οικονομία, η λειτουργία των θεσμών αλλά και στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, και τα εκλογικά διλήμματα που προβάλλονται ενόψει των εκλογών.

Στην τοποθέτηση μου για τα εργασιακά ζητήματα τόνισα:

«Η Σοσιαλδημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται από τις αρχές, τις αξίες της και τις προτάσεις που διατυπώνει  και καίριο ζήτημα για την Σοσιαλδημοκρατία είναι η άρση και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Όταν λοιπόν, βλέπουμε μέχρι τώρα την κρίση να την πληρώνει αποκλειστικά ο Ελληνικός λαός, ενώ συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας να έχουν παράξει υπερκέρδη, καθίσταται  επιτακτική η ανάγκη ο καθένας να πληρώσει ανάλογα με τις δυνατότητες του. 

Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις στα προβλήματα τους, και η χώρα έχει ανάγκη από τομές και μεταρρυθμίσεις.

Χθες τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά και ακόμα δεν έχουμε απαντήσει σε σημαντικά εργασιακά ζητήματα όπως  ως πότε ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με υπουργική απόφαση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δεν θα έπρεπε να εξετάσουμε σοβαρά την επαναφορά των τριετιών; Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις; Δεν θα έπρεπε να εξετάσουμε μια ρύθμιση για το καθεστώς των νέων εργαζομένων σε πλατφόρμες και στις νέες μορφές εργασίας;

Αυτά είναι ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ θέτει στον δημόσιο διάλογο και για τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.»

Σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, επισήμανα:

«Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τον ισοπεδωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί αυστηρή αλλά σοβαρή αντιπολίτευση πάντα με την κατάθεση αντιπροτάσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι θεσμική μας υποχρέωση να ασκούμε αυστηρή κριτική στη Κυβέρνηση.

Όμως το ότι ασκούμε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει εγγύτητα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια σειρά από ζητήματα είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Σε ζητήματα που άπτονται των θεσμών, της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα, έκανε τις μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις. Με αυτό το αξιακό φορτίο, την ιστορία, προχωράμε μπροστά  και με έναν νέο αρχηγό, νέα ηγετική ομάδα και στηριζόμενοι στις θέσεις μας,  διεκδικώντας την Τρίτη διερευνητική εντολή.»

Αναφερόμενη στα στελέχη που έχουν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, είπα:

«Είμαστε μια γενιά στελεχών που μπήκαμε στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και κρατήσαμε αυτό τον χώρο όρθιο στην πιο δύσκολη περίοδο του.

Είναι θέση του Προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη, και απόφαση των συνεδρίων μας είναι ότι όσα στελέχη “πλήγωσαν” το ΠΑΣΟΚ και εγκατέλειψαν την παράταξη στις πιο δύσκολες στιγμές της, μεταπηδώντας σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς για θέσεις και αξιώματα δεν έχουν καμία θέση στο δικό μας χώρο »

Σχετικά με την λειτουργία των θεσμών, τόνισα:

«Τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών όπως η ακρίβεια, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της παιδείας, το δημογραφικό, η στήριξη αποτελούν τις  προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τα εξίσου σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει  σχετικά με την λειτουργία του κράτους και της Δημοκρατίας μας.

Η ΝΔ είναι απολύτως εκτεθειμένη και όλοι βλέπουμε την επιθετικότητα της προς τις ανεξάρτητες αρχές και τις προσπάθειες συσκότισης που ακολούθησε των αποκαλύψεων. για τις ευθύνες της τραγωδίας των Τεμπών, τις υποκλοπές κ.ά.

Ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει με αίμα τους αγώνες του για μια θωρακισμένη Δημοκρατία, και δεν μπορεί να διασαλεύονται η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Ακούμε τακτικά τόσο την ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε για τις δήθεν  μεταρρυθμίσεις και τομές που έχουν κάνει. Όμως η αλήθεια είναι ότι τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις σε αυτή την χώρα, όπως ήταν το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, τα ΚΕΠ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η θεσμοθέτηση Εισαγγελέων Διαφθοράς και η ίδρυση της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος,  ήταν έργα του ΠΑΣΟΚ.

Αλήθεια ποιες ήταν οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που επικαλούνται ότι έχουν κάνει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν αλλάξει την Ελλάδα; Δυστυχώς η υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει και στην αισθητή υποχώρηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.»

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, τόνισα :

«Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την νέα αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα πάνω στις διατυπωμένες Σοσιαλδημοκρατικές μας προτάσεις. Τα τελευταία 8 χρόνια, έχουμε δει να αποτυγχάνουν και τα δύο συστήματα διακυβέρνησης που εφάρμοσαν τόσο η ΝΔ όσο και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα όλοι είδαμε που έφτασε την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, ενώ είδαμε και τα αποτελέσματα του “επιτελικού κράτους” που ευαγγελίζονταν η ΝΔ.

Αυτό που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι και τα δύο αυτά μοντέλα διακυβέρνησης έχουν δοκιμαστεί και πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική, ένα άλλο μοντέλο μακριά από τον πελατειασμό, την αναξιοκρατία, τον διχασμό, από την τοξικότητα.

Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο το μόνο το οποίο κάνουν είναι να διαγκωνίζονται σε τοξικότητα και αντί να λένε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, να πλειοδοτούν στο ποιος θα δώσει περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα συνεργασιών δεν είναι αντικείμενο αυτοσχεδιασμού ενός κόμματος, είναι ζητήματα που περιγράφει αναλυτικά ο ανώτατος πολιτειακός χάρτης της χώρας που είναι το Σύνταγμα.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή έχοντας εκφράσει ξεκάθαρες θέσεις, σε αντίθεση με τους μονομάχους του μικρού δικομματισμού, που η μεν ΝΔ μπορεί να μιλά τώρα τελευταία για συνεργασίες αλλά ουσιαστικά δεν κρύβει ότι επιδιώκει την αυτοδυναμία, και ο δε ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια θολή συνεργασία, χωρίς να αναφέρεται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Ζητούμε ένα ισχυρό ποσοστό προκειμένου να έχουμε ισχυρή φωνή στην διαμόρφωση πολιτικών πάνω σε Σοσιαλδημοκρατία  αρχές. Όποιο κόμμα κρίνει ότι μπορεί να συγκλίνει με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, όμως δεν μπορεί να θεωρείται εύκολο και δεδομένο ότι θα υπάρξει προγραμματική σύμπλευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s