«Η χώρα έχει ανάγκη για μια νέα Αλλαγή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

Σήμερα το πρωί με φιλοξένησε η Μαρία Αραμπατζή  και ο Θοδωρής Βγενής στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο» του Action 24, όπου συζητήσαμε για τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τοποθέτηση μου, ανέφερα ερωτώμενη για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας για για το ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει άποψη :

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια και να έχει συνηθίσει στις κυβισθήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα ίδια που έκανε εκείνος και το κόμμα του,  απογοητεύοντας τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις που μπορεί ενδεχομένως σε κάποια σημεία να είναι παρεμφερείς με εκείνες που εξήγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχουμε σημαντικές διαφορές σε μείζονα ζητήματα. Πως θα μπορούσε να υπάρξει κοινό πεδίο συνεννόησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, της αμυντικής θωράκισης της χώρας ή για τον φράχτη του Έβρου, όπου υπάρχει καταγεγραμμένη η διαφορετική θέση των δύο κομμάτων και για τα όποια κάθε ένα έχει κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ ως πατριωτικό κόμμα υπερψήφισε την Ελληνογαλλική και την Ελληνοαμερικανική συμφωνία, όπως και την εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας.

Επίσης, τα δύο κόμματα έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών. Γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον κήνσορα της κάθαρσης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η ΝΔ είναι απόλυτα εκτεθειμένη στο θέμα των υποκλοπών και για την παρεμπόδιση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη, ή το ποια είναι η θέση τους για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προκαταβάλλει την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, με απώτερο σκοπό να αλιεύσει ψήφους από την εκλογική μας βάση, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν.  Όμως αυτή την φορά δεν πρόκειται να το επιτύχει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δικές του θέσεις και προτάσεις. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί τόσο στην ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αν μπορούν να βρουν κοινά σημεία με τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούν και οι δύο στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα να γίνουν;

Συμφωνεί η ΝΔ  με τις προτάσεις μας για την στήριξη του υποχρηματοδοτούμενου και υποστελεχομένου ΕΣΥ που γι αυτήν δεν είναι καν προτεραιότητα;  Ή με τις προτάσεις μας για τις τομές που πρέπει να γίνουν για μια σύγχρονη Παιδεία; Εκτός αν θεωρούν εκσυγχρονιστική τομή την δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μπορεί να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της εκτρωματικής προσωπικής διαφοράς;

Δυστυχώς όμως, το μόνο που ακούμε από τα κόμματα του μικρού δικομματισμού είναι μια πλειοδοσία παροχών. Όμως αυτό δεν είναι η λύση στα προβλήματα της χώρας και κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες που βλέπουν την καθημερινότητα τους να χειροτερεύει.

Η χώρα έχει ανάγκη για μια νέα Αλλαγή. Η χώρα χρειάζεται τομές όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ, ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Όμως το μείζον ερώτημα είναι αν προτιθέμεθα να φτιάξουμε ένα Κράτος που θα είναι θεσμικό, με σεβασμό στην διαφάνεια και την αξιοκρατία. Αντίθετα βλέπουμε δύο κόμματα που διαγκωνίζονται στο ποιο θα τάξει ότι θα δώσει τα περισσότερα, χωρίς να δείχνουν να έχουν βάλει μυαλό για όλα αυτά που έχει περάσει η χώρα τα τελευταία 12 χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες πληρώσαμε με το αίμα 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη την υπάρχουσα κατάσταση.

Ακόμα και το θέμα της Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε σε έναν τοξικό διάλογο, με την ΝΔ, να  θυμάται  όψιμα λίγο πριν τις εκλογές,  να αντιμετωπίσει το ζήτημα του συνδυασμού του κ. Κασιδιάρη, και τον ΣΥΡΙΖΑ – με την επαμφοτερίζουσα στάση του – να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Πως γίνεται σ’ ένα τόσο σοβαρά θέμα για την Δημοκρατία μας, όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας να μην έχει ενιαία στάση, βάζοντας ένα ξεκάθαρο μπλόκο στους νεοναζιστές;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s