«Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις και τις προτάσεις του μένει μακριά από το προεκλογικό κλίμα παροχολογίας Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ»

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη της Στέλλας Γκαντώνα και του Ντίνου Σιωμόπουλου, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» του Mega Channel, όπου συζητήσαμε για τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τοποθέτηση μου για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είπα:

«Το πρόγραμμα ενός κόμματος δεν συντάσσεται για επικοινωνιακούς λόγους, όπως βλέπουμε να κάνουν τα κόμματα του μικρού δικομματισμού, που επιδίδονται σε μια πλειοδοσία παροχών χωρίς να δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια. Από την μια πλευρά έχουμε την ΝΔ που υπόσχεται να μειώσει φόρους και να αυξήσει συντάξεις, ενώ ωραιοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση επικαλούμενη αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κάτι που διαψεύδεται από την έκθεση του ΟΑΣΑ.  Ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που οι θέσεις του δείχνουν να είναι μια ακόμη επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που όλοι οι Έλληνες θυμόμαστε τα αποτελέσματα του.

Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις και τις προτάσεις του μένει μακριά από όλο αυτό το κλίμα παροχολογίας. Εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και υπεύθυνα και σοβαρά να προτείνουμε λύσεις με την μείωση των έμμεσων φόρων, για την ενίσχυση των εισοδημάτων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η χώρα διψά για αλλαγές και δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ, το οποίο συνεχίζει να είναι υπεχρηματοδοτούμενο και υποστελεχομένο. Δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τομές στην Παιδεία αν δεν φτιάξουμε επιτελους κράτος .»

Για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, τόνισα:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρουλάκης, δεν είναι Τσίπρας για να αλλάζουμε θεσεις μετεκλογικά όπως λέει ο αρχηγος της αξιωματικής Αντιποκιτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται πάντα αξιακά όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα της χώρας πόσο δε μάλλον τις συνεργασίες αν αυτό απαιτηθεί.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των συνεργασιών είναι διατυπωμένη εδώ και ενάμιση χρόνο, ξεκάθαρη και συνίσταται σε τρις παράγοντες. Πρώτος είναι ότι ζητάμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά για να έχουμε  μια ισχυρή φωνή και να εφαρμόσουμε τις Σοσιαλδημοκρατικές λύσεις που προτείνουμε. Δεύτερος παράγοντας είναι ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε μια Κυβέρνηση απλά και μόνο για να «βγαίνουν τα κουκιά». Για εμάς είναι μείζον θέμα η διερεύνηση των προγραμματικών συγκλίσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρες θέσεις και θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος μπορεί να συμφωνήσει με αυτές. Θα αποδεχθεί η ΝΔ τις θέσεις μας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επαναφορά του ΕΚΑΣ; Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ή τις θέσεις μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ενίσχυσης της άμυνας, όταν υπάρχει καταγεγραμμένη η  αρνητική τους στάση;

Τέλος ο τρίτος παράγοντας, είναι τα πρόσωπα που θα κληθούν να εκφράσουν αυτή την συναίνεση και την συμφωνία πάνω στις νέες πολιτικές. Η θέση μας είναι ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης είναι εκφραστές ενός αποτυχημένου μοντέλου διακυβέρνησης και δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση το Σύνταγμα με την απόδοση της τρίτης διερευνητικής εντολής, δίνει την δυνατότητα να συζητηθούν όλα τα θέματα, ακόμα και το προσώπου του Πρωθυπουργού.»  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s