«Μητσοτάκης και Τσίπρας εκπροσωπούν δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης και δεν μπορούν να ηγηθούν Κυβέρνησης συνεργασίας» 

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Δημήτρη Οικονόμου και του Άκη Παυλόπουλου, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, όπου και συζητήσαμε για τις προϋποθέσεις των μετεκλογικών συνεργασιών και την διοργάνωση του debate των πολιτικών αρχηγών.

Στην τοποθέτηση μου, ανέφερα:

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και αναμένουμε – όταν λάβουμε την τρίτη εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης – τόσο από την ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσουν τις προθέσεις τους. Όμως η αλήθεια είναι ότι μας έχουν μπερδέψει με την μέχρι τώρα στάση τους και τα δύο κόμματα.

Κατ’ αρχάς έχουμε δει τα έργα της ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχουμε δει ποιες είναι οι προτεραιότητες της, που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,2 δις Ευρώ διοχετεύτηκαν μέσω χαμηλότοκων δανείων σε μόλις 69 επιχειρήσεις. Κεφάλαια που θα μπορούσαν να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας που ταλανίζεται. Ενώ παράλληλα είναι ανεξέλεγκτοι κλάδοι της οικονομίας όπως τα διυλιστήρια, τα supermarket, οι πάροχοι ενέργειας – που μόνη έγνοια της Κυβέρνησης ήταν πως θα ψαλιδίσει τον φόρο στα υπερκέρδη τους – και οι τράπεζες.

Όλοι θυμόμαστε ότι πριν λίγους μήνες ο κ. Γεωργιάδης, στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής φιέστας, είχε πάει στα διυλιστήρια για να κάνει ελέγχους. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων; Που είναι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στα supermarket; Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να επαίρεται που ο δείκτης του πληθωρισμού είναι στο 4%, όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο 14,5%. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει ένα περιθώριο αισχροκέρδειας το οποίο κανένας δεν αγγίζει.

Βέβαια από την άλλη πλευρά, με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε μια χρονοκάψουλα και έχουμε βρεθεί πίσω στο 2015, στην εξαγγελία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Παράλληλα ακούμε από τα στελέχη του να μιλούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  εκείνη που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds και ξεκίνησε την αποδόμηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που στην συνέχεια κατήργησε τελείως η διακυβέρνηση της ΝΔ.

Το μόνο κόμμα που ουσιαστικά προστάτευσε την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών ήταν το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3869 του 2010 της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι υπάρχουν τρείς προϋποθέσεις συνεργασίας. Πρώτη προϋπόθεση είναι, οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν από τις εκλογές, για αυτό και ζητάμε την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα κρίνει και την συμμετοχή μας στην όποια Κυβέρνηση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η διερεύνηση αν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων. Και τρίτη προϋπόθεση (αν επιτευχθούν οι προηγούμενες) είναι η συζήτηση και η συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και φυσικά αυτό του Πρωθυπουργού, και τα οποία σημειολογικά θα εκφράζουν αυτήν την προγραμματική συμφωνία. 

Οι κκ Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αποτύχει και δεν μπορούν να εκφράσουν αυτή την συμφωνία. Οι πολίτες γνωρίζουν τα πεπραγμένα τόσο τις ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας με τις πρόσφατες δηλώσεις του κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια, γιατί μπορεί ο ίδιος να είναι συνηθισμένος στις κολωτούμπες, όμως το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει κολωτούμπες έχει αταλάντευτες θέσεις και αρχές, και τοποθετούμαστε πάντα αξιακά.»

Σχετικά με την συγκρότηση του debate, τόνισα:

«Το debate δεν μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και να γίνει ένα ουσιαστικός διάλογος πάνω στα προγράμματα, τις θέσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ένας τοξικός διάλογος του μικρού δικομματισμού με ψηφοθηρικά κριτήρια δεν έχει να προσφέρει κάτι στον δημόσιο διάλογο.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s