«Η κοινωνία αναζητεί μια νέα αλλαγή»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» 01.04.2023

Το ΠΑΣΟΚ ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, κινείται πάντα με γνώμονα το συμφέρoν της χώρας. Αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα στη διαχρονική μας πορεία, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος. Θέταμε πάντα το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας πάνω από το στενά κομματικό συμφέρον. Θα περίμενε κανείς να το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν να διασύρουν και να προβοκάρουν την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου μας για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Προφανώς όμως η στάση τους δεν εκπορεύεται από την «έκπληξη» , αλλά από την διάθεση να την κάψουν, αφού η μεν Ν.Δ νοιάζεται για την αυτοδυναμία και μόνο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι προβάλλει μια πρόταση προοδευτικής συνεργασίας αν είναι πρώτος χωρίς κανένα προγραμματικό περιεχόμενο και ενώ εμφανίζεται δεύτερος σ΄ όλες τις δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά τους ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ πιεσμένο ως χώρος για να αλιεύουν στα θολά νερά και γι’ αυτό τους ενοχλεί η πρόταση μας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών είναι ξεκάθαρη και την εξέφρασε ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης. Πάντα τονίζαμε ότι στην όποια συζήτηση πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τρείς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ζητούμε από τους πολίτες να ενισχύσουν σημαντικά τα εκλογικά μας ποσοστά, να μας δώσουν ισχυρό διψήφιο ποσοστό,  ώστε με ισχυρή φωνή να έχουμε την δύναμη παρέμβασης για την επιβολή μεταρρυθμιστικών, σοσιαλδημοκρατικών θέσεων. Δεύτερος παράγοντας είναι η διερεύνηση του πεδίου προγραμματικών συγκλίσεων, γιατί αν κάποια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, θα ήταν σαν να εξαπατούσαμε τους πολίτες συμβάλλοντας σε μια πιθανή συνεργασία δίχως αρχές, θέσεις, κοινές στοχεύσεις . Και τρίτος παράγοντας είναι η προβλεπόμενη και από το άρθρο 37 του Συντάγματος, συζήτηση και για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Κυβέρνηση που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Καλώς ή κακώς τόσο ο Κ. Μητσοτάκης και το «επιτελικό του Κράτος», όσο και ο κ. Τσίπρας με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του έχουν κριθεί από τον Ελληνικό λαό και έχουν αποτύχει.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτονόητη για κάθε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ας επισημάνουμε όμως και αυτό: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει την αυτοκριτική του, και κρίθηκε με την σειρά από τους πολίτες μένοντας εκτός διακυβέρνηση της χώρας για σχεδόν 10 χρόνια. Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Μπορεί αυτή μας η πρόταση να δυσκολεύει τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα, , ωστόσο εμάς μας ενδιαφέρει τι συμφέρει την πορεία της χώρας προς το μέλλον και την κοινωνία. Η κοινωνία αναζητεί μια νέα αλλαγή και αυτή την αλλαγή επιδιώκουμε να εκφράσουμε. Αλλαγή όμως με ανοχή σε αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης και μεταρρυθμιστική ανυπαρξία δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα παραμείνει Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ή αν θα ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Προχωράμε μπροστά, κοιτώντας πίσω,  τις ρίζες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μεταρρύθμισε την χώρα, και επέφερε καινοτόμες αλλαγές κόντρα ακόμα και στον κακό του εαυτό. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s