«Αναγκαία η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητες υψηλής όχλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :  Τους Υπουργούς α) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, β) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: “Ανησυχία της τοπικής κοινωνίας εκ της δραστηριότητας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά”.

Κύριοι Υπουργοί,

Με το ν. 4949/2022 θεσπίστηκε το πλαίσιο για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέρος δε, των διατάξεων ρυθμίζουν το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέποντας πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μη σχετιζόμενες με την εν γένει ναυπηγική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πρόσθετες χρήσεις οι οποίες ενώ κατ΄ανάγκη θα οδηγήσουν σε συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, εντούτοις όπως φέρεται κατά το σχεδιασμό δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιδράσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον εγχώριο τύπο, στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynacom και πλειοδότης του διαγωνισμού μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Οι δυνητικές επιπτώσεις των αναφερόμενων έργων ως προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον δεν είναι αμελητέες. Ενδεικτικά, η λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, με την αξιοποίηση φυσικού αερίου ως καύσιμο, συνεπάγεται την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (CO2) και έκλυσης μεθανίου, τόσο κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG, όσο και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της περιοχής από τις υπάρχουσες τοπικές βιομηχανίες. Περαιτέρω, εκ της αποθήκευσης και διακίνησης LNG ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, όπως άλλωστε έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και τις σοβαρές προκληθείσες υλικές ζημιές σε υποδομές στη γύρω περιοχή. Επίσης, η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής φαντάζουν ως εξίσου σημαντικά ζητήματα.

Η τοπική κοινωνία αντιδρά απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες μολονότι ελήφθησαν άνευ της συμμετοχής τους, βλάπτουν βάναυσα την καθημερινότητα τους, επιδρώντας αρνητικά στη ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ Υπουργοί,

  1. Λάβατε μέτρα και ποια για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας που θα προκληθούν εκ των χρήσεων υψηλής όχλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και δη των μη σχετιζομένων με τη ναυπηγική δραστηριότητα ;

Η Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s