«Οι πολίτες αναζητούν ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης από αυτό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.»

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 της Άννας Λιβαθυνού και του Γιώργου Κακούση, αναλύσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τοποθέτηση μου για την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, επισήμανα ότι:

«Οι πολίτες επειδή βλέπουν ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά θυμούνται και την πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Κυβέρνηση, αναζητούν ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις και τις προτάσεις μας έχουμε χρέος να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική πρόταση που δεν αναλώνεται αποκλειστικά σε επιδοματικές πολιτικές, που μπορεί πρόσκαιρα να ανακουφίζουν – γι’ αυτό και τις ψηφίσαμε, παρ’ ότι πιστεύουμε ότι είναι ημίμετρα – όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν ουσιαστικά, με την μείωση των έμμεσων φόρων, την μείωση του ΦΠΑ που θα φαινόταν άμεσα στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και με εντατικούς ελέγχους της αγοράς για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ύπαρξη μόνο 2 προστίμων μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι τιμές καλπάζουν, δείχνει ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς εκτός αν η Κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αισχροκέρδειας στην αγορά. 

Κυρίως όμως χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων. Τα τελευταία 12 χρόνια τα εισοδήματα των πολιτών πετσοκόβονται ή είναι απολύτως στάσιμα. Έχει έρθει η στιγμή για μια ουσιαστική συζήτηση για την αύξηση των εισοδημάτων. Και δεν αναφερόμαστε σε μια προεκλογική πλειοδοσία αυξήσεων χωρίς κανένα μέτρο, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε αυξήσεις που δίνονται με το ένα χέρι και τις παίρνουν με το άλλο μέσω των φόρων, όπως κάνει η ΝΔ.»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, τόνισα :

«Τα κόμματα υπάρχουν για να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, σύμφωνα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Μετά τις εκλογές και με εκπεφρασμένη την λαϊκή βούληση, θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης προγραμματικών συγκλίσεων.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του προς της εκλογές με οδηγό τις Σοσιαλδημοκρατικές αρχές του και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο για σημαντικά θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, την κατάργηση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου Κατρούγκαλου, την στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, τα εξοπλιστικά προγράμματα και την εξωτερική μας πολιτική. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των εκλογικών μας ποσοστών, ώστε με μια ισχυρή τρίτη διερευνητική εντολή να συζητήσουμε πάνω σε αυτές τις προγραμματικές μας προτάσεις.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s