“Χρειάζονται άμεσα ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο”

Χαιρετισμός στην ανοικτή συνάντηση της Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

Φίλες και Φίλοι,

Παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για μια ακόμα φορά σε συγκέντρωσή σας δείχνοντας ότι βρισκόμαστε  σταθερά δίπλα σας, στον τίμιο αγώνα τον οποίο διεξάγετε εδώ και χρόνια. Είμαστε μαζί σας, συναισθανόμαστε την αγωνία σας, συμφωνούμε με τα αιτήματά σας. 

Η δύσκολη κατάσταση, την οποία βιώνουν οι οικογένειες σας,  70.000 περίπου δανειοληπτών δηλαδή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται τον τελευταίο καιρό να έχει επιδεινωθεί κατά πολύ, γεγονός που οφείλεται στη σημερινή ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που καλείται ν΄ αντιμετωπίσει η μέση ελληνική οικογένεια, λόγω της ακρίβειας αλλά και της ενεργειακής κρίσης, οδηγεί στην απόλυτη οικονομική ασφυξία χιλιάδες συμπολίτες μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο , και βλέποντας την απραξία της σημερινής κυβέρνησης και σ’ αυτόν τον τομέα προχθές ως ΠΑΣΟΚ, ως Κοινοβουλευτική ομάδα, καταθέσαμε πριν λίγους μήνες τροπολογία με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η Κυβέρνηση ωστόσο, κωφεύει όπως κωφεύει και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά της ακρίβειας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευπαθών ομάδων, για να σας βγάλει από τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα.

Εξαιτίας της ακραίας ανατροπής της ισοτιμίας, όλοι εσείς καλείστε τελικά σήμερα να πληρώσετε όχι μόνο υψηλότερους τόκους, αλλά και να επιστρέψετε  ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που λάβατε και χρησιμοποιήσατε για την αγορά της κατοικίας σας. Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την 15ετη σχεδόν εξυπηρέτηση των δανείων αυτών οι οφειλές από τα δάνεια παραμένουν πάντα υψηλές και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα και υψηλότερες του κεφαλαίου που τελικά λάβατε.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η τροπολογία που είχαμε καταθέσει,  περιείχε ρυθμίσεις που οργανώνουν και αποδίδουν μία πιο δίκαιη και ισόρροπη κατανομή του κινδύνου ανάμεσα στους πολίτες και τις τράπεζες.

Φίλες και φίλοι,

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να είμαστε δίπλα σας και να διεκδικούμε μαζί μ’ εσάς το δίκιο σας.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s