Διαρκής υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”. Η Δυτική Αθήνα να αποκτήσει αυτόνομη, επαρκή και πλήρη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

ΠΡΟΣ:   Τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”»

Κ. Υπουργέ,

Α). Το 2011 στα πλαίσια της διασύνδεσης των Νοσοκομείων και του καθορισμού του τρόπου λειτουργία τους, διασυνδέθηκε το Γενικό Νοσοκομείου Νίκαιας “Aγ. Παντελεήμων” με το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”, λειτουργώντας υπό  Διοίκηση ενιαίου Συλλογικού Οργάνου (ΦΕΚ 1681/Β/2011).

Με την υπ’ αριθμ. 123791/31-12-2012 υπουργική απόφαση (αρ. φύλλου 3486/2012 ΕτΚ) τα ως άνω λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ υπήχθησαν στις διατάξεις του ΝΔ 2592/ 53 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (ΦΕΚ 254/Α), αποτελώντας εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α΄), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Έδρα δε, του εν λόγω ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά που βρίσκεται στη Νίκαια.

Η παραπάνω διασύνδεση εν τοις πράγμασιν οδήγησε στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Ενός νοσοκομείου το οποίο εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της πολυπληθούς Δυτικής Αθήνας και κάποιων Δήμων του Πειραιά, παρέχοντας όμως τελικά λιγότερες ποσοτικά και ποιοτικά υγειονομικές υπηρεσίες λόγω της υποστελέχωσης και του μειωμένου προϋπολογισμού, αποτέλεσμα της διασύνδεσης. Ιατροί, προσωπικό, υπάλληλοι και κονδύλια απορροφώνται ως επί τω πλείστον από το διασυνδεδεμένο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αφήνοντας το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής σε δεύτερη μοίρα το οποίο κατ’ ανάγκη υστερεί στην παροχή υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης.

Η εικόνα εγκατάλειψης του Νοσοκομείου είναι φανερή, αποτυπώνεται δε στη γενικότερη έλλειψη προσωπικού, ιδίως δε στο υποστελεχωμένο μικροβιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα.

Δεδομένου ότι το Γενικό Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” εξυπηρετεί δυνητικά δεκάδες χιλιάδες πολίτες καλύπτοντας πολυπληθείς δήμους και περιοχές, ειδικά της Δυτικής Αθήνας.

Δεδομένου ότι η Δυτική Αθήνα δεν διαθέτει κάποιο αυτόνομο τοπικό Νοσοκομείο, καθώς το Αττικό αποτελεί Πανεπιστημιακό υπερτοπικό νοσοκομείο.

Δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση αύξησε τις περιπτώσεις ανάγκης παροχής υγειονομικής φροντίδας, επιβαρύνοντας υπέρμετρα νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό.

Δεδομένου ότι κανένα Νοσοκομείο δεν περισσεύει καθώς τα υπάρχοντα δεν επαρκούν και τα περισσότερα εξ αυτών στηρίζονται πλέον μόνο στην αφοσίωση και το ζήλο του προσωπικού τους οι οποίοι όμως έχουν υπερβεί εαυτόν.

Κατόπιν των ανωτέρω και για τους λόγους αυτούς καθίσταται επιτακτική αφενός η άμεση αποσύνδεση και η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”, και αφετέρου η επαρκής στελέχωση και χρηματοδότηση του.

Με παλαιότερη ερώτηση μου (5266/17-5-2022) είχε τεθεί το γενικότερο ζήτημα της υποβάθμισης του ΓΝΔΑ και της υστέρησης σε υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, χωρίς όμως κάποια δέσμευση από μέρους του Υπουργείου.

Β). Περαιτέρω, τον Ιούνιο του 2022 εγκαινιάστηκε η Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων «Ιωάννης Αγγελικούσης» του Νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», στο πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο κτήριο «ΚΟΠΑΝΑΡΗ». Έργο δε, που ολοκληρώθηκε χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά ύψους 580.000 ευρώ του Ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης». Το νέο κτήριο αποτελεί έναν χώρο δυνητικά κατάλληλο για την ψυχιατρική φροντίδα των νεαρών ασθενών, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης. Προβλέπεται δε, να στεγάσει την ψυχιατρική κλινική Εφήβων 14-18 ετών, δυναμικότητας 15 κλινών και 10 εξωτερικών ιατρείων, στελεχωμένο από διεπιστημονική ομάδα παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών.

Παρά ταύτα μέχρι και σήμερα, η ως άνω Ψυχιατρική Κλινική παραμένει υποστελεχωμένη  σε καίριες θέσεις. Ειδικότερα, απαιτείται επειγόντως η πρόσληψη τουλάχιστον δύο επιπλέον παιδοψυχιάτρων προκειμένου η Κλινική να λειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αποσύνδεση του ΓΝΔΑ “Αγία Βαρβάρα” με σκοπό η Δυτική Αθήνα να αποκτήσει αυτόνομη, επαρκή και πλήρη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, ανάλογη του πληθυσμού της και των αναγκών της περιοχής ;
  2. Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε και να στελεχώσετε ουσιαστικά το ΓΝΔΑ “Αγία Βαρβάρα” ;
  3. Σκοπεύετε να υποστηρίξετε με το απαραίτητο προσωπικό την Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων «Ιωάννης Αγγελικούσης» του Νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» ;

Η  Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s