«Είμαστε το μόνο Κόμμα που ανακοίνωσε το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια του, απευθυνόμαστε στους πολίτες και ζητάμε την μεγάλη ενίσχυση των ποσοστών μας για να βάλει το ΠΑΣΟΚ την σφραγίδα του στις μετεκλογικές εξελίξεις.»

Χθες το βράδυ ήμουν φιλοξενούμενη του Γιώργου Μελιγγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, όπου σχολιάσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στο υπό διαμόρφωση προεκλογικό κλίμα, την στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, τις υπόνοιες περί εκβιασμού του Προέδρου μας που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την απόφαση αποχής του από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ανάμεσα σε όλα επισήμανα :

«Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές είναι η ενίσχυση των ποσοστών του και της δυναμικής του, με βάση τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Είμαστε το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει ένα σαφές πρόγραμμα και έχει ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια του.

Παγκοσμίως τα κόμματα ζητούν την ψήφο των πολιτών για να εφαρμόσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, κανένα κόμμα δεν λέει «ψηφίστε με για να συνεργαστώ με κάποιο άλλο κόμμα».

Τώρα το τι θα γίνει μετά τις εκλογές θα διαμορφωθεί από δύο παράγοντες, ο πρώτος είναι η λαϊκή ετυμηγορία και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφώσει και ο δεύτερος παράγοντας είναι η δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων.

Όμως για να μιλάμε πρακτικά, από την μια πλευρά έχουμε την ΝΔ που επιδιώκει την αυτοδυναμία, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει σε επαναληπτικές εκλογές για να το πετύχει, αποκλείοντας έτσι κάθε πιθανότητα συνεργασίας την πρώτη Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια νεφελώδη και αόριστη προοδευτική συνεργασία, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια ζητήματα. Γιατί προφανώς το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει ούτε στον έλεγχο «των αρμών της εξουσίας», ούτε στην κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Ενώ έχουμε διατυπώσει σαφώς τις θέσεις μας για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας και γι’ αυτό, έχουμε υπερψηφίσει τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ναι μεν επιθυμεί προοδευτική συνεργασία, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση ηττημένων, όταν το κόμμα του- όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν – ότι υπολείπεται αρκετών μονάδων της ΝΔ.

Αυτό που συμπεραίνουμε από την στάση και των δύο κομμάτων, είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία και το μόνο τους μέλημα είναι το πως θα αλιεύσουν ψηφοφόρους από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο σκοπός των εκλογών είναι η ανάδειξη μια σταθερής Κυβέρνησης, που θα πάει μπροστά την χώρα και τον λαό που υποφέρει μετά από 12 χρόνια κρίσης και όχι αν θα είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας.

Εμείς δεν βλέπουμε τις εκλογές όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, όπως έκανε πάντα και με πολιτικό κόστος το ΠΑΣΟΚ, προσκαλούμε σε μια συζήτηση ώστε να βγει Κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Γι’ αυτό ζητούμε μια ισχυρή τρίτη εντολή, όπως προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, προκειμένου πάνω σε θέσεις και προτάσεις με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές (όπως η αύξηση μισθών και συντάξεων)  να συζητήσουμε, ακόμα και για τα πρόσωπα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο λόγω του ανεπίτρεπτου σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της θεσμικής εκτροπής των υποκλοπών, ενώ από την άλλη έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία δίνει το «φιλί της ζωής» στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το έκανε πριν από τέσσερις ημέρες με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, βοηθώντας την Κυβέρνηση να συσπειρωθεί και να βγει από την δύσκολη θέση που βρισκόταν. Παράλληλα προέβη σε υβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ως επιστέγασμα των παραπάνω έρχεται η αντιθεσμική και αντικοινοβουλευτική  απόφαση αποχής από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Δεν νομίζω ότι κατανοεί κανείς αυτή την απόφαση, είναι πολιτικός ακτιβισμός επιπέδου δεκαπενταμελούς.  Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως και όλη η αντιπολίτευση, οφείλει να είναι παρούσα στη Βουλή, να κάνει σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και να μην της αφήνει ελεύθερο χώρο, ειδικά σε αυτήν Κυβέρνηση που όλοι βλέπουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχει ειδικά για τα θεσμικά της ατοπήματα και για την διαχείριση της κρίσης.

Εμείς βλέπουμε τον ελληνικό λαό να μην θέλει την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχοντας περάσει κάτω από τον πήχη στην διαχείριση όλων των κρίσεων. Όπως βλέπουμε και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα και το πόσο ακριβά πλήρωσε ο λαός το τίμημα της.

Χρειάζεται λοιπόν πολιτικό οξυγόνο και αυτό μπορεί να το παρέχει το ΠΑΣΟΚ με ένα άλλο μοντέλο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s