«Κριτική στην Κυβέρνηση δεν σημαίνει ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «to Manifesto»

Μια ανάσα πλέον από τις κάλπες, το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο στη συνείδηση του κόσμου είναι γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα σας να έρχεται τρίτο και όχι εν τέλει ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση.

Σημειώνω, ότι δημοσκοπικά αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ μετριέται σε ποσοστά της τάξης του 10%- 10.5% στην απλή πρόθεση ψήφου, που με πλήρη αναγωγή παραπέμπει σε επίδοση περίπου 12%. Στις εκλογές είχαμε πάρει 8,1% , δηλαδή υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 50%. Ασφαλώς ένα χρόνο πριν, αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, οι έρευνες μας έδιναν μέσα στο κλίμα ενθουσιασμού που υπήρχε, μεγαλύτερες επιδόσεις από τις οποίες υπάρχει μια κάμψη. Μελετάμε τις έρευνες, βγάζουμε τα συμπεράσματά μας τόσο από αυτές, όσο και από την καθημερινή επαφή με χιλιάδες πολίτες σ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και προχωράμε. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι το κόμμα – θετική έκπληξη των εκλογών αφού υπάρχουν πολίτες του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που θέλουν αλλαγή συσχετισμών, ένα κόμμα που μπορεί να εκφράσει με σοβαρότητα την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Αναφέρομαι σε τμήματα της κοινωνίας που βλέπει την αδυναμία, την μεταρρυθμιστική άπνοια, τον ελιτισμό της Κυβέρνησης και τον αμετανόητο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει ένα διαφορετικό, θετικό ρόλο στις πολιτικές διεργασίες και την πορεία της χώρας.

Σας τρομάζει το γεγονός πως ο πολιτικός λόγος της παράταξής σας ταυτίζεται σε αρκετά σημεία με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ; Και σας ρωτώ διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει απαξιωθεί στην κοινή γνώμη

Έχω την αίσθηση, ότι καλλιεργείται μια αντίληψη που δεν στηρίζεται πουθενά και που στοχεύει στην πίεση στις δυνάμεις που μας βλέπουν θετικά. Ασκούμε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση και αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτό δεν σημαίνει ταύτιση με τον λαϊκισμό και τον μηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν καταψηφίσαμε τα εξοπλιστικά προγράμματα ή την ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική συμφωνία, δεν κρυφτήκαμε απέναντι στην επίθεση στην Ουκρανία, ούτε καταψηφίσαμε μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών ακόμα και όταν σημειώναμε ότι δεν είναι οι ορθές λύσεις, ότι χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και ανεπάρκεια. Πάντα συνοδεύαμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω όμως ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει κριτική, θέλει σιωπή.

Υπάρχει η αίσθηση πως η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία έχει αφήσει ανοιχτές πληγές στο ΠΑΣΟΚ και πως τα αντίπαλα στρατόπεδα απλά έχουν κηρύξει ανακωχή μέχρι τις κάλπες ώστε να χωρίσει η ήρα από το στάρι. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός της Χαριλάου Τρικούπη. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας

Από την επομένη των εκλογών για τον νέο Πρόεδρο, όλοι προχωράμε με ενότητα, μαχητικότητα για να πετύχουμε τους στόχους μας και να δικαιώσουμε τις εκατοντάδες των πολιτών που συμμετείχαν και θέλουν άνοδο της δύναμής μας, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία Δεν υπάρχουν ομάδες, ομαδάρχες , πληγές, ανακωχές και υπόγειες διαδρομές. Όσοι – αναφέρομαι σε στελέχη –  ήταν με το ένα πόδι αλλού, εδώ και χρόνια πήγαν ήδη μαζικά κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακοί για να ψηφίσουν το αριστερό 3ο μνημόνιο,  και ένα τμήμα συνεργάστηκε μετά το 2019 με την Ν.Δ. Όσοι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε και με τα δύο πόδια στο ΠΑΣΟΚ , μάχιμοι και αποφασισμένοι να το ανεβάσουμε και πάλι.

Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, εκτιμάτε πως η στάση του ΠΑΣΟΚ για το Qatargate και την Εύα Καϊλή ωφέλησε ή ζημίωσε;

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας την Εύα Καϊλή με το που έγινε γνωστή η εμπλοκή της στο σκάνδαλο. Ήταν μια καθαρή, αποφασιστική στάση που έδειξε ότι δεν θέλουμε μύγα στο σπαθί μας, καμία παρερμηνεία για τις αρχές και αξίες μας. Δείξαμε ότι δεν θέλουμε καμία σκιά πάνω από την νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

Γιατί τόσο οξύτατη αντίδραση στην αποκάλυψη ότι ο κ. Καλογρίτσας έδινε χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ; Αν ρωτήσουμε τους απλούς πολίτες θεωρούν δεδομένη την ενίσχυση των κομμάτων από ‘φίλους’ επιχειρηματίες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε στην πολιτική ζωή.

Δεν ξέρω τι είναι γνωστό και τι όχι. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο, μια γυναίκα με ονοματεπώνυμο κατήγγειλε ουσιαστικά ροή μαύρου χρήματος προς το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία και πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο;

Θυμίζω δε ότι λίγα χρόνια πριν, κάποιοι στηριγμένοι σε καταθέσεις που δεν περιείχαν κανένα απολύτως στοιχείο, καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, κρέμασαν με τα μανταλάκια δέκα κορυφαία στελέχη της τότε Αντιπολίτευσης, τα διέσυραν ,αμφισβήτησαν την ηθική τους υπόσταση και στο τέλος όταν αθωώθηκαν, δεν ζήτησε κανένας συγγνώμη. Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι κήνσορες της ηθικής, όταν το κόμμα τους κατηγορείται; Εν πάσει περιπτώσει, είναι απλό: Πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες, να κατατεθούν στοιχεία και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ώστε να πληροφορηθούμε όλοι μας τι συνέβη.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s