«Μια νέα πορεία της χώρας προϋποθέτει ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

Άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν»

Το 2023 θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά. Ας σκεφτούμε τι αντιμετωπίσαμε την περασμένη χρονιά, τι προβλήματα και προκλήσεις έχουμε μπροστά μας.

Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο που μόνη σταθερά είναι το απρόοπτο. Ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Βιώνουμε μια βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τεράστιες παρενέργειες στην ζωή των πολιτών της Ευρώπης και της χώρας μας. Βιώνουμε καθημερινά την επικίνδυνη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Ζούμε σε συνθήκες μιας μεγάλης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις να πλήττουν τους  οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο Covid κάνει απειλητικά και πάλι την εμφάνισή του μαζί με ιώσεις , την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη φαρμάκων. Σαν να μην έφταναν αυτά, στο προσκήνιο ήρθε το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη με σαφέστατη την πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού, τροφοδοτώντας κρίσιμα ερωτήματα για τους λόγους παρακολούθησης, για την λειτουργία της Δημοκρατίας μας και των κρατικών μηχανισμών. Είναι ανάγκη να δούμε τα προβλήματα ως ένα σύνολο προκλήσεων, θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Κορυφαία προβλήματα όπως το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζονται.

Είναι τόσα πολλά αυτά που θα έπρεπε να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο. Αντί γι’ αυτό ζούμε μια ανούσια πόλωση στην αντιπαράθεση Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ, μια νοσηρή κατάσταση, μια τοξικότητα, ένα μίγμα ελιτισμού και λαϊκισμού, μια συζήτηση άσπρο- μαύρο, μακριά από αυτά που απασχολούν τους πολίτες, μια ωραιοποίηση των πάντων από την μία και μηδενισμού από την άλλη. Δεν μπορεί όμως αυτό το κλίμα να χαρακτηρίζει την πορεία προς τις εκλογές.

Σ΄ αυτή την δύσκολη συγκυρία και οδεύοντας ολοταχώς πια προς μια κατά πάσα πιθανότητα διπλή εκλογική αναμέτρηση, το ΠΑΣΟΚ παλεύει να βρεθούν τα καυτά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας στο επίκεντρο της συζήτησης. Καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε θέμα, καλώντας και τα άλλα κόμματα να μιλήσουν σοβαρά για το μέλλον της χώρας, να μιλήσουν προγραμματικά.  Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της ευθύνης, στον χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Μεταρρύθμισης, στους σύγχρονους μη προνομιούχους αλλά και σ΄ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν σε υγιείς συνθήκες, αναλογιζόμενοι τις προσδοκίες που είχαν και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τις διαψεύσεις και από τους δυο. Να γυρίσουν την πλάτη στα ψευτοδιλήμματα που τίθενται και να αντιληφθούν ότι οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, του πολιτικού σκηνικού, κάτι που περνάει μόνο από την μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνοι που ενδιαφέρονται μόνο για την κομματική τους ενίσχυση  ( η Ν.Δ θέλει αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «προοδευτική συνεργασία» πλήρως απροσδιόριστου προγραμματικού περιεχομένου) επιδιώκουν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την πιθανή μη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ! Υποκρίνονται  όμως. Τους ενδιαφέρει μόνο η αλίευση ψήφων από τον χώρο μας. Εμφανίζονται να μας δίνουν μαθήματα εθνικής ευθύνης. Κρύβουν τα προγράμματά τους. Εμείς όμως προχωράμε. Με ανανέωση, ενότητα, σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, εθνική – πατριωτική ευθύνη, υπερασπιζόμενοι την αυτονομία μας που βασίζεται σε αρχές, αξίες, θέσεις. Στόχος μας είναι η επιστροφή σε ποσοστά που θα κατοχυρώνουν τον παρεμβατικό, πρωταγωνιστικό ρόλο μας. Θα τα καταφέρουμε. Γιατί ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τον σημερινό διπολισμό. Γιατί θέλει μια νέα πορεία. Γιατί νέα πορεία της χώρας σημαίνει ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s