«Οι καλλιτέχνες της χώρας δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, όπως τους εξομοιώνει το Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H παρούσα συζήτηση για την επικύρωση της εν λόγω σύμβασης γίνεται στη σκιά του απαράδεκτου ΠΔ85 το οποίο εξισώνει τους καλλιτέχνες με αποφοίτους Λυκείου και βεβαίως έχει προκαλέσει την απολύτως δίκαιη, εύλογη αγανάκτηση και αντίδραση σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου των σπουδαστών, οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως την απόσυρσή τους και με τους οποίους ενώσαμε τη φωνή μας από την πρώτη στιγμή. Ένα ΠΔ το οποίο επικυρώνει ουσιαστικά μια κατάσταση η οποία καρκινοβατεί εδώ και χρόνια και η οποία είναι έρμαιο της αδιαφορίας τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της δικής σας, κύριε Υπουργέ.

Επί σειρά ετών οι καλλιτεχνικοί κλάδοι και τα σωματεία τους αγωνίζονται, αγωνίζονται κυριολεκτικά, για να υπάρξει μια αναβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων. Δυστυχώς, όμως η φωνή τους είναι ουσιαστικά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς μέσα στα τελευταία χρόνια και από τις δύο κυβερνήσεις. Να θυμηθούμε τον νόμο Γαβρόγλου του 2018 που ανωτατοποίησε τα ΤΕΙ αλλά δεν είχε καμία έρευνα, καμία πρόνοια, καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις τριτοετείς καλλιτεχνικές σχολές; Να θυμηθούμε τον κ. Μπαλτά που το 2016 είχε ξεχάσει την παράγραφο για τα δικαιώματα των ηθοποιών να παίρνουν διδακτική επάρκεια, προκειμένου να μπορούν να διδάσκουν θεατρικό παιχνίδι στα σχολεία; Να θυμηθούμε τον νόμο Κονιόρδου για την πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών στα ΔΗΠΕΘΕ το 2017 που έκανε προαιρετική -προαιρετική άκουσον, άκουσον- την υποχρέωση τους να κατέχουν πτυχίο καλλιτεχνικής σχολής;

Δυστυχώς όμως, τα ίδια και χειρότερα κάνει και η δική σας Κυβέρνηση, η οποία με σοκαριστικό τρόπο φέρνει ένα άκαιρο Προεδρικό Διάταγμα για να κάνει τι, για να πιστοποιήσετε τι ακριβώς, κύριε Υπουργέ; Κάτι το οποίο θα έπρεπε, οφείλατε να έχετε ανασκουμπωθεί και να μιλήσετε ήδη εδώ και τριάμισι χρόνια; Τι επικυρώνει ουσιαστικά αυτό το Προεδρικό Διάταγμα αν όχι την αδιαφορία της Κυβέρνησής σας να σκύψετε πάνω στους καλλιτεχνικούς κλάδους και στις σπουδές τους και να τις κατοχυρώσετε. Προβληματιστήκατε καθόλου; Όχι απλά εσείς, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -της παιδείας και του Πολιτισμού- για την γκρίζα ζώνη που βρίσκονται εδώ και χρόνια οι επαγγελματίες καλλιτέχνες; Νοιαστήκατε εδώ και τριάμισι χρόνια; Νοιαστήκατε καθόλου; Τι έχετε να κάνει γι’ αυτό; Αδιαφορία, αμεριμνησία, γραφειοκρατική εμμονή. Αυτά είναι αυτά τα οποία έχουν γίνει και αυτά τα τριάμισι χρόνια επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αν όχι κρυπτόμενη εχθρότητα απέναντι στους καλλιτέχνες.

Αυτό λοιπόν το οποίο λέμε είναι ότι πρέπει άμεσα να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα, ένας ευρύς διάλογος με όλους τους φορείς. Ζητάμε την άμεση έναρξη διαβούλευσης προς επίλυση ενός προβλήματος, το οποίο έχει προκαλέσει μια πολύ μεγάλη κοινωνική αναστάτωση και δίκαια γίνεται αυτό. Ζητούμε αναγνώριση και κατοχύρωση των καλλιτεχνικών πτυχίων σε συνδυασμό με την αντίστοιχη επαγγελματική τους κατοχύρωση. Πρέπει να αναβαθμιστούν τα πτυχία τους σε ένα συνολικό πλαίσιο, γιατί οι καλλιτέχνες μας, κύριε Υπουργέ, και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, όπως τους κάνει το ΠΔ το οποίο φέρνετε.

Οι καλλιτέχνες μας είναι διαρκώς ειδικευόμενοι επαγγελματίες και ζητούμε τον σεβασμό τους. Ζητούμε τον σεβασμό στο χώρο των καλλιτεχνών. Απαιτούμε σεβασμό και εργασιακή κατοχύρωση για τους επαγγελματίες της τέχνης.

Και θέλω να κλείσω -επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, με μια μικρή ανοχή στο χρόνο- με ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο δεν γίνεται να μην έρθει στη συζήτηση που γίνεται εδώ στη Βουλή, στη συζήτηση της Ολομέλειας. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει, δυστυχώς, με τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, έτσι όπως προκύπτει από ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναστάτωση στη δυτική Αθήνα, στο Αιγάλεω, όπου άκουσον  – άκουσον για δεύτερη φορά εν μέσω της σχολικής χρονιάς εν έτει 2023 βρήκαν οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου στο Αιγάλεω την πόρτα κλειστή.

Αυτό γίνεται στην Ελλάδα του 2023, κύριε Υπουργέ. Πήγαν οι μαθητές, τη Δευτέρα, να μπουν στο σχολείο και βρήκαν λουκέτο στην πόρτα του σχολείου. Το πρωί της Δευτέρας ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, Security, έσπασε τα λουκέτα, έβαλε καινούργια και κλείδωσε το χώρο του σχολείου. Ο λόγος είναι μια δικαστική διαμάχη, η οποία μαίνεται τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των ιδιοκτητών του σχολείου και του Δήμου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος. Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες σκηνές οι οποίες, αν μη τι άλλο, προσβάλλουν τους μαθητές, προσβάλλουν τις οικογένειές τους, προσβάλλουν όμως και όλους εμάς. Προσβάλουν όλους εμάς όταν αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας.

Εμείς αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι τουλάχιστον άμεσα πρέπει να βρεθεί μια νομοθετική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα, τώρα. Δεν νοούνται λύσεις οι οποίες υποβαθμίζουν την παιδεία, είναι κατώτερες της παιδείας, η οποία αξίζει και ζητούμε για τα παιδιά μας.

Κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε- μια πολύ σοβαρή νομίζω πρόταση μέσα από την τροπολογία, προκειμένου να μπορέσει όταν υπάρχουν εξώσεις στα σχολεία, τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, να υπάρχει μία αναστολή της εφαρμογής τους για δύο χρόνια. Αυτό είναι μία πρόταση και αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να δει η Κυβέρνηση σας, γιατί αυτό το θέμα, αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο 9ο  Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και σε ακόμα πολλά σχολεία, τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια με τις αυξήσεις των ενοικίων, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Λύστε το, λοιπόν. Κάντε άμεσα μια νομοθετική παρέμβαση προκειμένου τέτοιες σκηνές ντροπής να μην ξανά υπάρξουν και να δοθεί άμεσα λύση για τους μαθητές, για τους γονείς, για τους δασκάλους, για όλη τη μαθητική κοινωνία στο Αιγάλεω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s