«Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται πολιτικό οξυγόνο και αυτό μπορεί να το του δώσει ένα ενισχυμένο, ένα δυναμωμένο ΠΑΣΟΚ»

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να ξεκινήσω τη σημερινή μου δευτερομιλία, χωρίς να απαντήσω στην επίθεση -για την οποία ενημερώθηκα, δεν ήμουν εκείνη τη στιγμή στην Αίθουσα- την οποία δέχτηκε η παράταξή μου, την οποία δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, από τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος θεώρησε απολύτως σκόπιμο στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023 να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε τη χώρα και ότι δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή η οποία το έκανε.

Δεν θα απαντούσα απλά και μόνο από κομματικό πατριωτισμό, όπως βεβαίως και κάνω, αλλά η συγκεκριμένη επίθεση του κ. Θεοχάρη εντάσσεται σε ένα γενικότερο μενού συγκεκριμένων λόγων και επιθέσεων που δέχεται η παράταξή μου τον τελευταίο καιρό, ανάμεσα στα οποία είναι ότι δήθεν χρεοκόπησε τη χώρα, ότι δήθεν έχει γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ειδικά για το δεύτερο σκέλος ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία όλως περιέργως άρχισε να το υιοθετεί με το που έσκασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Προφανώς, αφού πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη κι επειδή δεν είχατε να πείτε τίποτα και επειδή δεν είπατε και ακόμα πέντε μήνες μετά δεν λέτε τίποτα, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Βρήκατε κάτι να πείτε, για να βγείτε από τη δύσκολη θέση. Γιατί η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη για εμάς, είναι η γραμμή μας, είναι αυτό το οποίο υπηρετούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βέβαια ο κ. Θεοχάρης δεν είναι στην Αίθουσα αυτή, τη στιγμή. Αν μας ακούει, καλό θα ήταν να κατέβει.

Ο ελληνικός λαός ξέρει πάρα πολύ καλά πως η χρεοκοπία της χώρας έχει ένα και μόνο όνομα.

Kαι αυτό το όνομα είναι η διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, που ενώ ερχόντουσαν κίτρινες κάρτες από τις Βρυξέλλες για το φούσκωμα του χρέους και για τα ελλείμματα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε ήταν αυτή η οποία διπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες, η οποία εκτόξευσε το έλλειμμα στο 15%, η οποία παρουσίασε ψευδή στοιχεία -τα γνωστά σε όλους   -Greek Statistics- και η οποία την κρίσιμη ώρα επέλεξε να πετάξει την καυτή πατάτα και να πάει σε εκλογές. Αυτή, λοιπόν, είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Tι να κάνουμε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Η οικονομία έχει να κάνει με αριθμούς και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η αλήθεια είναι ότι του δώσατε να καταλάβει. Ότι χρεοκοπήσατε εσείς τη χώρα, διπλασιάζοντας τις δαπάνες και το να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι έβαλαν φωτιά, οι εμπρηστές να κουνάνε το δάκτυλο στους πυροσβέστες, έ, αυτό πάει πάρα πολύ! Και ξέρετε κάτι; Ειλικρινά, δεν θα έκανα αυτή την αναφορά, όμως,  αν δώδεκα χρόνια μετά από τη χρεοκοπία της χώρας κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα, κάποιοι συνεχίζουν τον ίδιο χαβά, αν δεν υπάρχει ιστορική μνήμη, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορική αλήθεια, τότε αναρωτιέμαι πού και πώς πορευόμαστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν δεν έχουμε καταλάβει ποιες είναι οι ευθύνες, ποια είναι τα λάθη, τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε ξανά, κυριολεκτικά αναρωτιέμαι πού πάμε; Και βεβαίως, η αναφορά αυτή, η οποία όπως είπα εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην παράταξή μου δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Άρα, λοιπόν, δείχνει ότι αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.

Τώρα για τον Προϋπολογισμό. Πέρασαν όλοι σχεδόν οι Υπουργοί, πέρασαν μια σειρά από Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής για τις τοποθετήσεις τους, είναι μια διαρκής απαρίθμηση στοιχείων η οποία ωραιοποιεί την κατάσταση. Η αλήθεια είναι -οφείλω να σας το ομολογήσω- ότι πολλές φορές αναρωτιόμουν: Ζούμε στην ίδια χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Δηλαδή, αυτά σας λένε οι ψηφοφόροι σας, οι φίλοι σας στις περιφέρειές σας; Σας λένε «τι ωραία που πάνε τα πράγματα, τι καλά που πάει η οικονομία, πόσο ωραία τα κάνετε! Αυτά σας λένε; Γιατί η αλήθεια  είναι -κι αυτό που εγώ ακούω στη Δυτική Αθήνα, που εκλέγεται ο κ. Μητσοτάκης και προφανώς, θα παίρνει τα μαντάτα κι από εκεί-  ότι η κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά από το κύμα ακρίβειας στο ράφι, στην ενέργεια –παντού!- και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, όσο κι αν προσπαθείτε να το ωραιοποιείτε. Συμπιέζεται η μεσαία τάξη, συμπιέζονται οι πιο ευπαθείς ομάδες, όπου ένα πολύ σημαντικό ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα διαβίωσης. Και βεβαίως, συμπιέζεται και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν σας ενδιαφέρει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο οι λίγοι, οι μεγάλοι, οι εκλεκτοί, οι αγαπημένοι σας!

Από την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγωνιά για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Και αυτό είναι ένας κακός προάγγελος. Γιατί αν κλείσουν επιχειρήσεις, θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας.

Τι σημαίνει, λοιπόν, όλο αυτό; Τι σας λέμε και δεν εννοείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε; Αυτό που σας λέμε είναι ότι τα μέτρα τα οποία έχετε μέχρι στιγμής λάβει, δεν αρκούν. Δεν είναι ριζικά μέτρα, δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος, δεν λύνουν το πρόβλημα, υπάρχει μια γενικότερη επισφάλεια. Και αν εμείς επιμένουμε στις προτάσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι γιατί έχουμε μια αγωνία για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα την κοινωνία, τους πιο ευάλωτους, τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της χώρας μας.

Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν έχουμε καμία εμμονή. Αυτός είναι ο ρόλος μας, γι’ αυτό το λέμε και επιμένουμε στις προτάσεις μας. Ήδη, όχι απλά και μόνο μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, από όταν άρχισε να ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ, επιμένουμε στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στην επιβολή πλαφόν στη λιανική, στις εκατόν είκοσι δόσεις, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσοι θέλουν -η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων- να μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους. Και επιμένουμε στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», για να μπορούν να αποπληρωθούν.

Το επαναλαμβάνουμε μονότονα. Και όταν το κόστος των δικών μας μέτρων είναι χαμηλότερο από τα ημίμετρα, τα οποία έχετε λάβει, τότε πραγματικά είναι απορίας άξιον, γιατί δεν ακούτε.

Επιμένουμε  ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν κρίσιμοι κλάδοι, οι οποίοι βγάζουν τεράστια υπερκέρδη. Δεν είναι κανείς ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ούτε στην έννοια του κέρδους. Σαφώς! Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει εκτίναξη κερδών, η κοινωνία να συμπιέζεται και οι μόνοι οι οποίοι πληρώνουν το μάρμαρο, να είναι οι Έλληνες πολίτες και να αφήνετε ανέγγιχτους είτε τους παρόχους ενέργειας, είτε τα διυλιστήρια, είτε τα σουπερ-μάρκετ είτε τις τράπεζες, για να μιλάμε συγκεκριμένα.

Και ειδικά τις τράπεζες που μετά από μια σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο, λόγω των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, οφείλουν να συνεισφέρουν με ρυθμίσεις. Οφείλουν! Οφείλουν να βάλουν πλάτη!

Να ακούσετε την πρότασή μας, που δεν είναι απλά δική μας, είναι κάτι που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη για φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών και αφήστε τώρα τα επικοινωνιακά τρικ, τα οποία πραγματικά μόνο θυμηδία προκαλούν, οι διαρροές ότι άρχισε τα «μπινελίκια» -λέει- ο κ. Σταϊκούρας. Το θυμήθηκε τρία χρόνια μετά. Μέχρι τότε είτε δεν έκαναν τίποτα, είτε ήταν στα παρακαλετό.

 Όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έκανε επίκαιρες ερωτήσεις, καταρχάς, για το υψηλό κόστος στις τραπεζικές συναλλαγές, κωφεύατε. Δεν κάνατε τίποτα! Τώρα, που «μύρισε εκλογές», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, τώρα θυμηθήκατε και τα «μπινελίκια» και τους θυμούς και όλα.

Εμείς σας λέμε, σταματήστε το δήθεν αλάνθαστο, σταματήστε ότι δήθεν τα ξέρετε όλα, σταματήστε ότι δήθεν παίρνετε μέτρα, ημίμετρα, αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα, ακούστε τι σας λένε οι άλλοι, αφήστε ότι αυτά που λέμε είναι ακοστολόγητα, είναι ανεφάρμοστα, είναι λαϊκίστικα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Όλοι θα κριθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και θα κριθούμε πολύ σύντομα, στις εκλογές.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι έχει μία Κυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση των κρίσεων, η οποία είναι απολύτως έκθετη με το ζήτημα των υποκλοπών. Έχει μία Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία με τον λαϊκισμό και τον ισοπεδωτισμό της, ουσιαστικά προσφέρει υπηρεσίες στη Νέα Δημοκρατία, σας δίνει μπόνους.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται πολιτικό οξυγόνο και αυτό το οξυγόνο είναι οι σοσιαλδημοκρατικές επιλογές και πολιτικές, που ένα δυναμωμένο, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εφαρμόσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s