«Η Κυβέρνηση έφερε ένα Νομοσχέδιο που δεν λύνει τίποτα, αφήνοντας ταυτόχρονα  να δημιουργούνται επικίνδυνες σκιές και να τροφοδοτούνται  ερωτήματα για λειτουργίες, τρόπους δράσης ζωνών του Κρατικού Μηχανισμού.»

Ομιλία στην Ολομέλεια 09.12.2022

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Καλό είναι να θυμόμαστε τα γεγονότα.

Τέσσερις μήνες πριν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης προσέφευγε στην Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του με το λογισμικό predator. Το έπραξε με τον πιο θεσμικό τρόπο που θα μπορούσε και όχι καταθέτοντας μια γενική αναπόδεικτη καταγγελία ή με κάποια διαρροή στον Τύπο. Κατέθεσε την πιστοποίηση των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαβεβαίωνε την προσπάθεια μόλυνσης, ρομποτοποίησης του κινητού του.

Προκλήθηκε  σάλος, υπήρξαν εύλογες πολιτικές καταγγελίες. Να θυμίσω τι συνέβη τις πρώτες ώρες, τις πρώτες μέρες; 

Υπήρξε κατηγορηματική κυβερνητική διάψευση. Λίγες μέρες μετά υπήρχε παραδοχή ότι ο Ν. Ανδρουλάκης έτσι κι αλλιώς παρακολουθείτο με συμβατικό τρόπο και αποπέμφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ.

Στην πολιτική ζωή της χώρας ανέκυψε ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας , που αντικειμενικά, και αρέσει δεν αρέσει, κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο και απασχολεί έντονα  τα ξένα Μ.Μ.Ε. Αναφέρομαι προφανώς στο ζήτημα των παρακολουθήσεων που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει. Ένα ζήτημα που αναμφίβολα αποτελεί δικαιολογημένα το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης . Από τον Αύγουστο δε μέχρι τώρα έχουν γίνει και σειρά καταγγελιών για τις οποίες ασφαλώς όσοι τις κάνουν έχουν και την ευθύνη προσκόμισης στοιχείων. Ωστόσο τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον δημοσιογράφο Κουκάκη υπήρχαν ομολογίες.

Μιλάμε έτσι για ένα μείζον πολιτικό θέμα, ένα μείζον θέμα Δημοκρατίας για το οποίο έχουμε μισές αλήθειες, προσπάθεια συσκότισης. Ζητήσαμε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτά έγιναν, όπως και πραγματοποιήθηκαν και δύο συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κυβέρνηση μας λέει συχνά : Να! Ότι ήταν θεσμικά δυνατόν έγινε. Η Κυβέρνηση μας λέει την μισή αλήθεια, άρα ψεύδεται και παραπλανεί.

Τέσσερις μήνες μετά την καταγγελία ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση για δύο κρίσιμα ερωτήματα:

–          Γιατί αποφασίστηκε η παρακολούθηση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη;

–          Τι σχέση είχε η ΕΥΠ και αν δεν ήταν η ΕΥΠ, ποιος τέλος πάντων, ποιο σκοτεινό κύκλωμα προσπάθησε να παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη με το predator;

Γι’ αυτά υπάρχει μυστήριο, σιωπή, συγκάλυψη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η Εξεταστική Επιτροπή συγκλήθηκε για τα μάτια του κόσμου, κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ η επίκληση του απορρήτου σφράγισε στόματα, εμπόδισε την αποκάλυψη της αλήθειας.

Είναι φανερό, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης  γίνεται συστηματικά μια προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος, ελπίζοντας πιθανά σε ένα « ξεφούσκωμά» του. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

–          Η Κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το θέμα δεν απασχολεί την κοινωνία, ενώ διαψεύδεται από τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις. 

–          Αφέθηκε  να δημιουργείται χώρος στον κόσμο του διαδικτύου για σχόλια που ακόμα και σήμερα εμφανίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως ύποπτο, αφού κατά το σκεπτικό όσων όχι τυχαία τα γράφουν « για να τον παρακολουθούσαν , κάτι υπήρχε, κάτι παράνομο, κάτι που μπορεί να ήταν εχθρικό για την εθνική ασφάλεια υπήρχε». Πρόκειται για ανήθικη τακτική , πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια να σπιλωθεί το θύμα της αυθαιρεσίας και της αντιδημοκρατικής πρακτικής που υπήρξε. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα  για την ποιότητα και την λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

–          Ο Πρόεδρός μας και συνολικά το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε από θύμα θύτης, παρουσιάστηκε ότι το παρακάνει. 

Ακόμα και τώρα που ο Ν. Ανδρουλάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάποιοι έγραψαν ότι τι θέλει τέλος πάντων, αφού όταν ήρθε στην Εξεταστική Επιτροπή δεν είπε και κάτι! Μιλάμε για τον ορισμό του παραλογισμού και της παραπλάνησης. Κατηγορείται το θύμα παρακολούθησης, λες και αυτός έπρεπε να δώσει απάντηση για τους λόγους αυτής της αντιδημοκρατικής πρακτικής.

–          Προσπάθησαν να δείξουν ότι συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το θέμα των παρακολουθήσεων χρησιμοποιείται σαν μοχλός ώθησης σε μια κατεύθυνση δήθεν συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. 

Λες και χαριστήκαμε και δεν ζητήσαμε εξηγήσεις και για την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα.

Λες και δεν ζητήσαμε να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες παρακολουθήσεων στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όλες όσες κατατίθεντο βέβαια επίσημα και θεσμικά.

Λες και υιοθετήσαμε και εμείς όσες καταγγελίες γίνονται χωρίς στοιχεία. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Αν αποδειχθούν θα πρέπει να πέσει η Κυβέρνηση. Αλλά όσοι τις κάνουν οφείλουν να καταθέσουν στοιχεία.

Λες και δώσαμε συγχωροχάρτι για την μείωση του αριθμού εισαγγελέων που θα έπρεπε να υπογράφουν ή για την μετατροπή της παρακολούθησης από κακούργημα σε πλημμέλημα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα. Χρειάζονται απαντήσεις και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γιατί το κάνετε;

Όλα αυτά συνιστούν τακτικισμό και πολιτική κουτοπονηριά. Η Κυβέρνηση φέρνει ένα Νομοσχέδιο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ  άσκησε σκληρή κριτική.  Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην επιλογή της συγκάλυψης και της συσκότισης. Με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ επικυρώνει τον απολυταρχικό τρόπο λειτουργίας του περιβόητου επιτελικού κράτους.

Αγνοήθηκαν παντελώς οι απόψεις της Βουλής, των κομμάτων, όλων των φορέων και των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι πράξεις της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Τα προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι πολλά, μεταξύ αυτών η τριετία, η αναδρομικότητα και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Κυβέρνηση έναντι της ΑΔΑΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συνταγματολόγοι της χώρες, βουλευτές, αλλά και πρώην Πρωθυπουργοί, με πρόσφατο παράδειγμα το σχόλιο περί «βολικής δικαιολογίας» του Αντώνη Σαμαρά, έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις για το θέμα του απορρήτου.

Για εμάς το θέμα των υποκλοπών δεν προσφέρεται για πολιτική ή παραπολιτική εκμετάλλευσης, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που οφείλει να κάνει μία σοβαρή πολιτική δύναμη είναι να δείχνει την ύψιστη δυνατή σοβαρότητα και θεσμική συνέπεια και αυτό πράξαμε από την πρώτη ημέρα. αφήνοντας όμως να δημιουργούνται επικίνδυνες σκιές και να τροφοδοτούνται  ερωτήματα για λειτουργίες, τρόπους δράσης ζωνών του Κρατικού Μηχανισμού.

Τι συμβαίνει στον υπέροχο κόσμο των Μυστικών Υπηρεσιών στην χώρα μας;

Ποια άλλα Κέντρα και παράκεντρα λειτουργούν;

Τι διαδικασίες προωθήθηκαν από το ίδιο το Πρωθυπουργικό γραφείο;

Ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες που έχουν γραφτεί για την παρακολούθηση προσώπων ;

Για αυτά τα ερωτήματα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Ούτε από την Κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς ούτε από την Δικαιοσύνη που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να κινηθεί γρήγορα και να φέρει στην επιφάνεια όλη την αλήθεια.

Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτά τα ερωτήματα ανοικτά και αναπάντητα, με την αίσθηση ότι όλοι μπορεί να παρακολουθούμαστε, ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτα κέντρα που μπορεί να χρησιμοποιούν με το έτσι θέλω μεθόδους που παραπέμπουν σε νοσηρές καταστάσεις.

Αυτό λέμε και σ΄ αυτό θα επιμείνουμε. Θέλουμε να πέσει φως παντού, θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι η ΕΥΠ λειτουργεί για το εθνικό συμφέρον, ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί λειτουργούν. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για αυτό το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους.

Σας ευχαριστώ.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s