«Να ληφθούν μέτρα για την επιστροφή στον “Λογαριασμό του Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών” του έντοκου δανείου που φέρεται να χορήγησε αυτός προς το Ταμείο Σύνταξης ΕΥΠΑ»

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :  Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: “Μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τον Ειδικό Λογαριασμό Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών”.

Κύριε Υπουργέ,

Η Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών υπάγεται στην ασφάλιση του Ταμείου Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ), το οποίο από το έτος 2008 εντάχθηκε στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και από το 2017 με το ν. 4387/2016 αποτελεί τη Δ Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΤΣΕΥΠ του ΕΦΚΑ.

Με το ν. 452/1976 συνεστήθη και λειτουργεί ειδικός “Λογαριασμός Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών” προκειμένου να καταβάλλονται στους δικαιούχους ασφαλισμένους εφημεριδοπώλες δώρο εορτών και κατόπιν από το 2006 και εφεξής επιπλέον επίδομα αδείας. Το ύψος του ποσού του δώρου καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του Ασφαλιστικού Φορέα και ακολουθεί έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ενεκρίθη από το ΔΣ του Φορέα η χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων 2015, δώρο Πάσχα 2016 και επιδόματος αδείας του ιδίου έτους, με τη σχετική παροχή τελικά να καταβάλλεται καθυστερημένα στους δικαιούχους σταδιακά εντός 2 ετών.

Τα έσοδα του παραπάνω λογαριασμού προέρχονται από το “αγγελιόσημο”, το οποίο όμως από το έτος 2017 και εφεξής καταργήθηκε. Έκτοτε δε, ο Λογαριασμός στερείται οποιουδήποτε πόρου. Στον εν λόγω λογαριασμό όμως φέρεται να υπάρχει λογιστικό υπόλοιπο ποσού 17 εκ ευρώ από έντοκα δάνεια που παρείσχε ο Λογαριασμός προς τον Τομέα Σύνταξης κατά τη χρονική περίοδο 2012 – 2016, χωρίς αυτά τα χρηματικά ποσά να έχουν επιστραφεί έως σήμερα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα και ποια για την επιστροφή στον “Λογαριασμό του Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών” του έντοκου δανείου που φέρεται να χορήγησε αυτός προς το Ταμείο Σύνταξης ΕΥΠΑ κατά τη χρονική περίοδο 2012 – 2016 ;

Η Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s