«Να διαλευκανθεί και να απονεμηθούν ευθύνες για το τραγικό περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του δεκαεξάχρονου στη Θεσσαλονίκη.»

Σήμερα το πρωί με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, συζητήσαμε για τον τραγικό περιστατικό του τραυματισμού του δεκαεξάχρονου στην Θεσσαλονίκη.

Στην τοποθέτηση μου ανέφερα:

«Πρώτα από όλα να ευχηθούμε στο παιδί να ξεπεράσει την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται και να γίνει καλά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είναι ο βαρύς τραυματισμός ενός παιδιού ύστερα από αστυνομική καταδίωξη. Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η καταδίωξη και άλλο πράγμα η ακραία ενέργεια του πυροβολισμού στο κεφάλι. Ο νόμος 3669 του 2001 ορίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται ο αστυνομικός να πυροβολήσει και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία η συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, όμως αυτό  μένει να φανεί από την ολοκλήρωση της έρευνας των δικαστικών αρχών.

Κανείς μας δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την υπόθεση, παρά μόνο η Δικαιοσύνη, η οποία θα διερευνήσει και θα διαλευκάνει τι ακριβώς έγινε. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία, πολύ προσοχή και μακριά από οποιαδήποτε διάθεση μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Εδώ ανακύπτουν όμως τρία πολύ σοβαρά ζητήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πρέπει να είναι πιο εντατική και να εντοπίσουμε που υπάρχουν κενά, ώστε να υπάρχει ψύχραιμη αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις, γιατί προφανώς και δεν διατηρήθηκε η ψυχραιμία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην σάκος του box το σώμα της Ελληνική Αστυνομία και τρίτο, όσο αφορά την κοινότητα των Ρομά, είναι σαφές ότι  υπάρχουν πολλές ελλείψεις και πρέπει να υπάρξει μια πιο στοχευμένη πολιτική για την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία, για αυτό τον σκοπό χρειάζεται πολύ δουλειά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s