«Η Κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ αναπάντητα παραμένουν σοβαρότατα ερωτήματα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.»

Εμφάνιση στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Συνδέσεις» του Κώστα Παπαχλιμίτζου και της Χριστίνας Βίδου στην ΕΡΤ1. Κατά την συζήτηση μας αναφερθήκαμε στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Στην τοποθέτηση μου επισήμανα: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της παράνομης και αντισυνταγματικής – όπως υποστηρίζουν όλοι οι συνταγματολόγοι, πλην του κ. Γεραπετρίτη – παρακολούθησης του Προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη, είχαμε επισημάνει ότι δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα του Προέδρου μας, άλλα θέμα Δημοκρατίας.

Κάποιους μήνες μετά βλέπουμε σε δημοσιεύματα καταγγελίες, που μένει να αποδειχθούν,  για ένα τσουνάμι παρακολουθήσεων που καταδεικνύει αυτό που λέγαμε εξ αρχής και για το οποίο η Κυβέρνηση αρχικά μας χλεύασε, στην συνέχεια προσπάθησε να υποτιμήσει και έρχεται τώρα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, και καταθέτει ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για τις παρακολουθήσεις όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι ότι μετά από τόσους μήνες, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα βασικά ερωτήματα. Και τα βασικά ερωτήματα είναι: ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ποιος έχει στην κατοχή του και λειτουργεί το Predator στη χώρα μας. Αντ’ αυτού είδαμε, από την πλευρά της Κυβέρνησης, μια προσπάθεια να υπάρξει συσκότιση, αντίθετα με όσα διατείνονταν ότι θα πέσει άπλετο φως. Ακόμη και η  σύσταση της Εξεταστική Επιτροπή ήταν μια τρύπα στο νερό, καθώς δεν κλήθηκε να καταθέσει κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που φαίνεται να είχαν εμπλοκή, αντίθετα το μόνο πρόσωπο που κλήθηκε να καταθέσει ήταν  το θύμα, ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά και όσοι τελικά κατέθεσαν κρυφτήκαν πίσω από το απόρρητο, κάτι που βλέπουμε να συνεχίζεται.

Αν στην Κυβέρνηση υπήρχε πραγματικά η βούληση για να διερευνηθεί η υπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης θα ήρε το απόρρητό όπως μπορεί να κάνει σύμφωνα με τον νόμο. Κυρίως όμως με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ που φέρνει αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια η Κυβέρνηση, το οποίο έρχεται μετά την πίεση που άσκησε ο αντιπολίτευση, θα έλυνε ζητήματα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ περιμέναμε θαρραλέα μέτρα για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, προκειμένου να λειτουργεί σοβαρά και αποτελεσματικά, όταν μάλιστα η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους από την γείτονα χώρα, αλλά και με σεβασμό στην προστασία των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι μια από τα ίδια. 

Χαρακτηριστικά, όταν συνεχίζει να υπάρχει η πρόβλεψη ότι μετά από 3 χρόνια μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος για το χρόνο και όχι την αιτία της παρακολούθησης του, γίνεται αντιληπτό ότι δεν λύνεται επί της ουσίας το ζήτημα. Ή όταν η ΑΔΑΕ που είναι αρμόδια εποπτεύουσα αρχή μένει εκτός και δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο, διαφαίνεται ότι δεν γίνεται κάποια σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση, όπως η ίδια είπε, να ληφθούν υπόψιν πολλές από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, καθώς το νομοσχέδιο έτσι όπως έχει κατατεθεί στη διαβούλευση περιέχει πολλά λάθος ζητήματα, πολλές μεσοβέζικες ή λάθος απαντήσεις στα μεγάλα ζητούμενα και δεν μπορεί σίγουρα επί της αρχής να υπερψηφιστεί.»

Στην συνέχεια επισήμανα: «Μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο μ’ ένα αρρωστημένο και τοξικό κλίμα, το οποίο έχει να κάνει με όλη αυτή τη συσκότιση και με το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να δώσουν απαντήσεις, και παράλληλα περιμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτερα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά από το καλοκαίρι, έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και ακόμα δεν έχουμε καμία απάντηση.

Από την άλλη αυτό που παρακολουθούμε είναι την αδιανόητη προσπάθεια της Κυβέρνησης να παρουσιάσει το θύμα ως θύτη, με την δικαιολογία ότι δεν πήγε να ενημερωθεί. Πρώτον η διαδικασία της παράτυπης αυτή ενημέρωσης, στο αυτί, από την ΕΥΠ, βάση του νόμου που η ίδια η Κυβέρνηση  θέσπισε, είναι παράνομη. Υπάρχει θεσμικός και νόμιμος τρόπος, μέσο της άρσης του απορρήτου από τον κ. Μητσοτάκη και ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα. Η κυβέρνηση δυστυχώς όμως το αρνήθηκε»     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s